Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

3. Види, форми та методи державного фінансового контролю у бюджетній сфері.

Під формою фінансового контролю розуміють конкретне вираження й організацію контрольних дій відповідно до основних стадій бюджетного процесу.

За формою бюджетний контроль поділяється на попередній, поточний та подальший або остаточний.

Попередній контроль передує здійсненню операцій з фінан­совими ресурсами і включає:

  1. контроль відповідності бюджетної політики національним інтересам та наміченим цілям;

  1. контроль ефективності показників бюджетних програм;

  1. аналіз виконання бюджету попередніх періодів та здійс­нення рекомендацій щодо виявлення бюджетних резервів;

  2. контроль за встановленими нормами соціального забезпе­чення.

Поточний контроль здійснюється безпосередньо під час проведення операцій з фінансовими ресурсами.

Подальший контроль (остаточний, ретроспективний) здійс­нюється після завершення операцій з фінансовими ресурсами.

Класифікація видів фінансового контролю

1. За організаційною приналежністю державний фінансо­вий контроль підрозділяється на зовнішній та внутрішній.

Державний зовнішній фінансовий контроль за викорис­танням коштів Державного бюджету здійснюється відповідно до статті 98 Конституції України та Бюджетного кодексу Рахунковою палатою України.

До недавнього часу під внутрішнім фінансовим контролем розуміли контроль, який організовує орган управління з метою підвищення ефективності своєї фінансово-господарської діяльнос­ті. Внутрішній фінансовий контроль здійснюється в межах вико­навчої ланки державної влади. Внутрішній контроль, який здійснювався в рамках окремого го­сподарчого суб'єкта, мав назву внутрішньогосподарчого, а в рамках окремого міністерства або відомства - внутрішньовідомчого.

2. За джерелами інформаційних даних, що перевіряються, фінансовий контроль поділяють на документальний та фактичний. Документальний контроль як основна форма фінансового контролю - це контроль достовірності господарських операцій, який здійснюється за даними первинної документації, облікових регістрів, бухгалтерської звітності. Фактичний контроль - це контроль, який проводиться безпо­середньо на об'єкті контролю.

3. За методами здійснення розподіляють наступні види ко­нтролю:

Ревізія - це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності; спосіб документального викриття недостач, розтрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних ціннос­тей, попередження фінансових зловживань. За наслідками ревізії складається акт.

Перевірка - це контроль за окремими ділянками фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації, або за окремими операціями, в процесі якого визначається законність використання фінансових ресурсів, виявляються порушення фі­нансової дисципліни. Наслідки перевірки оформляються довідкою або доповідною запискою.

Обстеження - це оперативне виявлення положення діл на підконтрольному об'єкті з метою виявлення позитивних та нега­тивних сторін фінансово-господарської діяльності та визначення доцільності пророблення даної проблеми і необхідності проведен­ня детальної перевірки.

Експертиза - метод контролю, який передбачає досліджен­ня й оцінювання законодавчих та інших нормативно-правових ак­тів, фінансових та економічних результатів діяльності, підготовку обгрунтованих висновків і пропозицій для прийняття рішень щодо об'єкта експертного дослідження.

Аудит - це незалежна експертиза аудиторськими фірмами стану бухгалтерського обліку, фінансових звітів та балансів, яка здійснюється з метою підтвердження достовірності показників звітності відповідно до чинного законодавства.