Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінменеджмент-кр.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Додатки

У додатках можуть наводитись детальні графічні зображення, таблиці статистичних даних, а також аналітичні таблиці, які були використані при написанні роботи, але розміщення яких безпосередньо в ній є недоцільним.

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи на тему:

«ДІАГНОСТИКА ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА ТА УПРАВЛІННЯ ЙОГО НЕПЛАТОСПРОМОЖНІСТЮ»

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ НЕПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ТА БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Основні поняття неплатоспроможності та банкрутства підприємства

1.2. Інформаційне забезпечення аналізу фінансових передумов неплатоспроможності та банкрутства підприємства

РОЗДІЛ 2. ДІАГНОСТИКА ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА

2.1. Аналіз структури балансу

2.2. Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства

2.3. Аналіз фінансової стійкості підприємства

2.4. Аналіз ділової активності підприємства

РОЗДІЛ 3. ОБГРУНТУВАННЯ ЗАХОДІВ УПРАВЛІННЯ НЕПЛАТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЗАПОБІГАННЯ БАНКРУТСТВУ

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ВСТУП

У вступі слід надати інформацію щодо актуальності обраної теми дослідження; мети і завдання; предмета, об’єкта і методів дослідження; а також практичного значення результатів дослідження.

РОЗДІЛ 1.

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ НЕПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ТА БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Основні поняття неплатоспроможності та банкрутства підприємства

На нинішньому етапі банкрутство підприємств є суттєвою проблемою для економіки України, яка викликана в значній мірі зовнішніми по відношенню до підприємств причинами. Через масовий характер дана проблема може істотно позначитися на платоспроможності не тільки окремих галузей і підгалузей, але й економіки країни в цілому. У зв’язку з цим проблема попередження неплатоспроможності підприємств – важливий етап в їх управлінні і забезпеченні стійкого функціонування.

Проблема попередження неплатоспроможності підприємств ще далека від свого вирішення. В першу чергу це стосується задачі своєчасного визначення настання фази неплатоспроможності підприємства і прогнозування її зміни.

Необхідно зазначити, що платоспроможність у вузькому розумінні – наявність у підприємства грошових коштів та їх еквівалентів достатніх для розрахунків по кредитній заборгованості, що потребує негайного погашення. У широкому – підприємство не платоспроможне, коли не може виконувати зобов’язань перед кредиторами і потребує санаційних заходів або визнання банкрутом. Для банків, страхових компаній платоспроможність лише в широкому змісті. Основні ознаки платоспроможного підприємства: наявність на розрахунковому рахунку достатнього обсягу коштів, відсутність простроченої кредиторської заборгованості.

В роботі необхідно проаналізувати існуючі відмінності в трактуваннях поняття “платоспроможність”.

Для економістів та аналітиків важливим є ретельне вивчення рівня платоспроможності і водночас неплатоспроможності. Частіше всього основними причинами неплатоспроможності є:

  1. невиконання плану з випуску та реалізації продукції;

  2. високий процент оподаткування;

  3. недотримання режиму економії, перевит­рати у собівартості;

  4. відволікання коштів у наднормативні запа­си сировини, матеріалів, готової продукції;

  5. недовиконання плану прибутків і як результат — нестача власних джерел самофінансування. Тут керівництву підприємства треба таким чином організовувати діяльність підприємства, щоб не допускати цих відхилень

Необхідно розрізняти поняття "неплатоспроможність" і "банкрутство".

Банкрутство — процес, коли майно особистості (в юридичному сенсі – індивідуума чи організації), нездатної оплатити борги, забирається за рішенням суду і розподіляється по справедливості між кредиторами після попередніх сплат, таких як податки і заробітна плата працівникам організації - банкрута. Процес може бути ініційований або особою - боржником (добровільне банкрутство), або будь-ким з кредиторів, якому боржник не може виплатити борг (вимушене банкрутство). Доти, поки банкрут не розрахується з боргами, його фінансова діяльність жорстко обмежена.