Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінменеджмент-кр.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2.4. Аналіз ділової активності підприємства

Оцінити наскільки ефективно підприємство використовує свої ресурси (засоби) дозволяє аналіз ділової активності, оскільки саме цей показник зумовлює платоспроможність, фінансову стійкість та стабільність діяльності господарюючого суб’єкта.

Аналіз ділової активності полягає у дослідженні рівнів і динаміки різноманітних фінансових коефіцієнтів – показників оборотності. Так як розмір річного обороту залежить від швидкості оборотності засобів, тому з розмірами обороту та, відповідно із оборотністю пов’язана величина умовно-постійних витрат: чим швидший оборот, тим менше на кожен оборот припадає сума цих витрат.

Аналіз ділової активності проводиться у кілька етапів, що здійснюються у певній послідовності.

1. Загальна оцінка ділової активності як за якісними критеріями, так і за допомогою кількісних показників.

Кількісними абсолютними показниками ділової активності є обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), прибуток, розмір активів, що тісно пов’язані між собою.

В процесі дослідження проводиться співставленням темпів зміни розміру прибутку, обсягу реалізації та активів. Оптимальним вважається наступне співвідношення, що у світовій практиці отримало назву «золоте правило економіки»:

Тп>Тр>Та>100%,

де

Тп – темп зростання (зменшення) прибутку;

Тр – темп зростання (зменшення) обсягу реалізації;

Та – темп зростання (зменшення) вартості активів (валюти балансу).

Таблиця 2.6

Динаміка показників для оцінки ділової активності

Показники

200___.

20__р.

Темп зростання, %

Чистий прибуток

Чистий дохід від реалізації

Вартість активів

2. Розрахунок та оцінка показників ефективності господарської діяльності. Ці показники вимірюються одним із способів: витратним, ресурсним або доходним.

3. Комплексна оцінка ділової активності.

Показники ділової активності дозволяють оцінити ефективність використання власних засобів підприємством і виражаються в оцінці оборотності активів підприємства.

Коефіцієнт оборотності активів показує, скільки разів за період обертається капітал, що вкладений в активи підприємства.

Коефіцієнт оборотності оборотних засобів (Ко) - це відношення виручки (доходу) від реалізації продукції, без урахування податку на додану вартість та акцизного збору (ф. 2), до суми оборотних засобів підприємства (ф. 1):

Збільшення значення Коб.об.акт на кінець звітного періоду в порівнянні з його значенням на початок року свідчить про прискорення обороту оборотних засобів.

Коефіцієнт оборотності запасів (Коз) визначається як відношення собівартості реалізованої продукції до середньої вартості запасів:

Значення Коб.з вказує, скільки разів у середньому поповнювались запаси підприємства протягом звітного періоду.

Коефіцієнт завантаженості активів характеризує вартість майна, що припадає на 1 грн. продажу.

Зменшення коефіцієнту завантаженості активів може свідчити про підвищення ефективності використання активів підприємства.

Швидкість обороту оборотних засобів підприємства є однією з якісних характеристик фінансової політики підприємства. Чим більша швидкість обороту, тим ефективніше працює підприємство.

Тому абсолютне чи відносне зростання оборотних засобів може свідчити не тільки про розширення виробництва або дію факторів інфляції, але й про уповільнення їх обороту, що викликає збільшення їх маси.

Показником ефективності використання оборотних засобів є також час обороту (Чо) - тривалість в днях одного обороту. Він визначається як відношення кількості календарних днів звітного періоду до коефіцієнту оборотності:

Час обороту вказує на кількість днів, що були необхідні підприємству для поповнення його оборотних засобів.

Середня тривалість одного обороту запасів (Чоз) визначається аналогічно показнику Чо.

Отримані результати показують, що оборотність запасів також має позитивну динаміку.

Результати розрахунку показників фінансового стану звести до таблиці 2.7.

Таблиця 2.7