Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінменеджмент-кр.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Вплив зміни структури балансу на коефіцієнт покриття

№ з/п

Зміна структури балансу на кінець кварталу

Результат , якщо на початок кварталу:

=

=

<

<

1

2

3

4

5

1

Зростання оборотних активів і поточної заборгованості одночасно (наприклад, отримано товари від постачальника без оплати).

Збільшення валюти балансу

зниження

не змінюється

зростання

2

Випереджаюче зростання оборотних активів порівняно із зростанням поточної заборгованості (наприклад, відвантажено товари покупцю.

При цьому оборотні активи збільшуються на всю суму прибутку, а поточні зобов’язання – на величину податку на прибуток).

Збільшення валюти балансу

зростання

зростання

зростання

3

Зміна структури активу балансу – зростання оборотних активів з одночасним зменшенням на цю ж суму необоротних активів (наприклад, переведення довгострокової дебіторської заборгованості до складу поточної).

Валюта балансу не змінюється

зростання

зростання

зростання

4

Зменшення оборотних активів і поточної заборгованості (наприклад, погашено заборгованість грошовими коштами).

Зменшення валюти балансу

зростання

не змінюється

зниження

5

Випереджаюче зменшення поточної заборгованості порівняно зі зменшенням оборотних активів.

Зменшення валюти балансу

зростання

зростання

зростання

6

Зміна структури пасиву балансу – зменшення поточної заборгованості з одночасним збільшенням на цю ж суму довгострокової заборгованості та/або власного капіталу (наприклад, погашення поточної заборгованості векселем строком погашення 2 роки, або зараховано до складу доходів, або віднесено на прибуток прострочену кредиторську заборгованість).

Валюта балансу не змінюється

зростання

зростання

зростання

На сучасному етапі економічного розвитку вітчизняні підприємства не спроможні ефективно управляти дебіторською заборгованістю, яка займає вагому частку в оборотних активах, що спричиняє кризу взаємних неплатежів. Покупці, укладаючи угоди закупівлі, не прогнозують свої фінансові можливості; постачальники, попередньо отримавши оплату за продукцію і надання послуг, не виконують своїх зобов'язань; банки затримують розрахунки за наявності коштів клієнтів, затягують строки здійснення платіжних операцій, не забезпечують дисципліни розрахунків.

Система управління дебіторською заборгованістю представляє собою частину загального управління оборотними активами й маркетингової політики підприємства, що спрямована на розширення обсягу реалізації продукції та полягає в оптимізації загального розміру цієї заборгованості та забезпеченні своєчасної її оплати.

Зменшення дебіторської заборгованості підприємства включає в себе заходи поліпшення ліквідності та платоспроможності підприємства.

З метою своєчасного одержання оплати за поставлену продукцію і запобігання неплатежів використовується надання знижок з договірної ціни при достроковій оплаті, активізація діяльності відповідних служб підприємства. Використовуються різні форми погашення дебіторської заборгованості: одержання позички в банку на оплату зобов’язань, що перевищують залишок засобів на його розрахунковому рахунку (овердрафт), облік векселів (дисконт).

Зменшення дебіторської заборгованості підприємства тягне за собою збільшення грошових коштів, що у свою чергу сприяє зменшенню кредитної заборгованості підприємства.

Тому необхідно зменшити дебіторську заборгованість та направити частку вивільнених коштів на зменшення кредиторської заборгованості.