Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08znsipp.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
487.46 Кб
Скачать

Характеристика основних видів птахівничих підприємств України

Показник

ІПП

Племінні господарства

Промислові птахофабрики

Наявність:

інкубаторних цехів

+

+

+*

батьківського стада птиці

+*

+

+*

промислового стада птиці

+*

+*

+

підрозділів рослинництва

+*

+*

+

Сезонність інкубації

+

За даними ВНО “Укрптахопром”

Примітка.

* В окремих господарствах.

Попри розмаїття видів підприємств, що мають у своїй організаційній структурі інкубаційні цехи, дедалі зростаючий попит товарних сільськогосподарських підприємств та домогосподарств у добовому молодняку птиці задовольняють інкубаторно-птахівничі підприємства. Полтавська область характеризується найбільшою на Україні (33 %) концентрацією таких підприємств, що й пояснює вибір об’єкта дослідження. Роль діяльності ІПП у задоволенні попиту птахопідприємств у добовому молодняку птиці доводять дані, подані в табл. 2.

Таблиця 2

Динаміка обсягів виведення молодняку птиці в іпп Полтавської області, тис. Голів

Вид птиці

2003 р.

2004 р.

2005 р.

2006 р.

2006 р. до 2003 р., %

Кури

1840

2697

2885

2292,7

124,6

Качки

441,1

355

487

645,6

146,4

Гуси

686

560

584,5

609

88,8

Розраховано за даними Полтавського обласного об’єднання по птахівництву.

У дисертаційній роботі проаналізовано організаційно-технологічні особливості діяльності ІПП та встановлено їх вплив на формування облікової та контрольно-аналітичної інформації, яку використовують для ефективного управління підприємствами. Виходячи з цього, пропонується класифікувати ІПП за такими типами:

ІПП типу А – наявність лише інкубаційних цехів;

ІПП типу Б – інкубація яєць і утримання батьківського стада птиці;

ІПП типу В – інкубація яєць, утримання батьківського стада птиці, рослинництво;

ІПП типу Г – інкубація яєць і рослинництво (обґрунтовано наміром знизити податковий тиск за рахунок переходу ІПП на фіксований сільськогосподарський податок).

На основі проведеного дослідження в ІПП різних типів встановлено, що організаційно-технологічні особливості виробничої діяльності суттєво впливають на методичні засади обліку й аналізу формування біологічних активів у птахівництві. Організаційна структура ІПП визначає робочий план рахунків, номенклатуру і склад статей витрат, оцінку окремих предметів праці, методику калькулювання собівартості продукції інкубації. Організаційні чинники процесу інкубації визначають методику розподілу непрямих виробничих витрат, а також методику калькулювання собівартості продукції. Технологічні особливості процесу інкубації впливають на формування об’єктів обліку витрат, потреби і зміст первинних документів та регістрів аналітичного обліку.

У розділі 2 Методологія обліку витрат на формування біологічних активів та калькулювання собівартості продукції інкубації” проаналізовано чинну систему обліку формування біологічних активів на ІПП та калькулювання собівартості продукції інкубації, внесено пропозиції щодо їх удосконалення, запропоновано вдосконалені форми первинних документів з обліку витрат та виходу продукції інкубації.

Важливим елементом організації обліку виробництва є обґрунтоване встановлення об’єктів обліку витрат та об’єктів калькулювання з метою створення раціональної системи накопичення витрат виробництва і визначення оцінки сільськогосподарської продукції у внутрішньогосподарському (управлінському) обліку.

Дослідження чинної системи організації обліку витрат показало, що в ІПП Полтавської області облік витрат на інкубацію яєць усіх видів птиці ведуть на одному аналітичному рахунку “Інкубація яєць”. Така побудова обліку не забезпечує достатньої деталізації інформації для ціноутворення, здійснення контролю й аналізу результатів господарювання, а також оперативного управління діяльністю підприємств.

У процесі дослідження організації обліку витрат в інкубаторних цехах встановлено, що технологічні особливості обладнання дають змогу інкубувати одночасно яйця різних видів птиці (курей, качок, гусей), які відрізняються як за розмірами, так і за біологічними властивостями, що впливають на строк їх інкубації. Крім того, одночасно можна здійснювати інкубацію як яєць птиці, що належать ІПП, так і яєць за замовленнями підприємств і громадян на давальницьких засадах. Частка проінкубованих в ІПП Полтавської області яєць птиці на давальницьких засадах за останні роки суттєво зросла. Так, у СТОВ “Полтавське інкубаторно-птахівниче підприємство” їхня частка збільшилася з 40 % у 2001 р. до 65 % у 2006 р.

З огляду на це в дисертаційній роботі проаналізовано й уточнено об’єкти обліку витрат в інкубаційних цехах і обґрунтовано доцільність відкриття до рахунку 23 “Виробництво” субрахунку “Інкубація яєць” двох аналітичних рахунків: “Вартість закладених інкубаційних яєць” (які є власністю підприємства) з деталізацією за видами птиці, напрямами її вирощування, породами та кросами і “Витрати процесу інкубації” (за виключенням вартості закладених яєць). Така побудова аналітичного обліку процесу інкубації дає змогу формувати інформацію для визначення собівартості послуг з інкубації яєць на давальницьких засадах, для ціноутворення на такі послуги, виокремлення витрат, пов’язаних з одержанням добового молодняку птиці для потреб ІПП та здійснення контролю за витратами процесу інкубації яєць.

Важливе значення в організації обліку процесу формування біологічних активів в ІПП має економічно обґрунтована номенклатура статей витрат. Передбачена Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств номенклатура статей витрат для галузі тваринництва не враховує технологічних особливостей процесу інкубації, який є досить специфічним і в зв’язку з цим потребує уточнення. З огляду на організаційно-технологічні аспекти діяльності ІПП, методичні рекомендації, науковий і практичний досвід ІПП різних типів, а також узагальнивши критерії віднесення окремих витрат до самостійних статей у дисертації обґрунтовано доцільність ведення обліку витрат в інкубаторних цехах за такою номенклатурою статей витрат: інкубаційні яйця; інші матеріальні витрати; витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; роботи та послуги (в тому числі електроенергія); амортизація; витрати на ремонт необоротних активів; інші витрати; загальновиробничі витрати.

Порівняльну структуру витрат на інкубацію яєць за калькуляційними статтями в ІПП різних типів Полтавської області наведено на рис. 1. (ІПП типу Б в Полтавській області відсутні).

Рис. 1. Порівняльна структура витрат на інкубацію яєць за калькуляційними статтями в ІПП різних типів Полтавської області, %.

Внесені пропозиції щодо вдосконалення реквізитів накладної внутрішньо-господарського призначення підвищують аналітичність інформації про якість переданих на інкубацію яєць з урахуванням кросів і порід птиці та напрямів подальшого використання одержаної продукції.

Удосконалена відомість руху інкубаційних яєць (табл. 3) дає можливість формувати інформацію для оперативного управління здійснення інкубаційних процесів та контролю за їх ефективністю.

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]