Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08znsipp.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
487.46 Кб
Скачать

Відомість руху інкубаційних яєць курей за березень 2006 р.

Дата поставки

Постачальник

Кількість

поставки, шт.

Вилучено при сортуванні, шт. пошкоджених яєць

Закладено, шт.

№ партії

№ інкубатора

Дата закладки

І міраж

Залишок яєць після І міражу, шт.

ІІ міраж, шт.

Переведено до вивідної шафи, шт.

Виведено

незапліднені, шт.

з кров’яним кільцем, шт.

задохликів, шт.

слабких і калік, шт.

ділового молодняку, шт.

25.03

СТОВ “Мир”

7200

48

7152

10

8

25.03

1326

136

5690

90

5600

592

108

4900

Бухгалтер ___________

З огляду на те, що в ІПП відсутній єдиний документ для фіксування фактів надання послуг з інкубації яєць на давальницьких засадах, запропоновано використовувати розроблений Акт приймання-передачі яєць для інкубації на давальницьких засадах.

Калькулювання собівартості продукції інкубаційних цехів є завершальною стадією обліку процесу виробництва. У зв’язку із набуттям чинності П(С)БО 30 “Біологічні активи” методика калькулювання собівартості продукції інкубації, визначена Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, не повністю враховує вимоги нормативно-правових документів і специфіку діяльності ІПП, яка полягає в одночасній інкубації яєць різних видів птиці та наданні послуг з інкубації яєць на давальницьких засадах. Тому відповідно до видів виробничої діяльності ІПП та специфіки формування в них біологічних активів підлягають уточненню об’єкти калькуляції та сама методика визначення собівартості продукції.

З урахуванням цих чинників доведено, що об’єктом калькулювання в інкубації поряд із добовим молодняком птиці є послуги з інкубації яєць, у тому числі прийнятих на давальницьких засадах.

З метою визначення у бухгалтерському обліку собівартості послуг з інкубації яєць на давальницьких засадах та витрат на формування біологічних активів в ІПП у внутрішньогосподарському (управлінському) обліку витрати процесу інкубації розподіляють пропорційно до кількості проінкубованих яєць за алгоритмом, наведеним на рис. 2.

Для розподілу витрат процесу інкубації яйця різних видів птиці перераховують на умовні за допомогою спеціальних коефіцієнтів, які враховують біологічні властивості проінкубованих яєць. У дисертаційній роботі уточнено діючі коефіцієнти перерахунку яєць різних видів птиці на умовні та запропоновано використовувати коефіцієнти відповідно до організаційних особливостей здійснення інкубації, які притаманні підприємству, а саме: тривалості сезону інкубації, розміру яєць та строку їх інкубації, кількості днів проведення дезінфекції після здійснення зачистки інкубатора, особливостей витрати електроенергії в інкубаторі та у вивідній шафі, а також ступінь використання інкубаторного парку (табл. 4).

Рис. 2. Методика формування витрат інкубації з метою визначення собівартості продукції інкубаторних цехів.

Тривалість сезону інкубації та кількість днів проведення дезінфекції після зачистки інкубатора є найхарактернішими організаційними особливостями здійснення інкубації на ІПП; вони і обумовлюють різницю у коефіцієнтах та визначають ті, які слід використовувати окремому ІПП.

Витрати процесу інкубації, що припадають на інкубацію яєць, які є власністю підприємства, разом із вартістю проінкубованих яєць становлять витрати на формування біологічних активів у інкубаторних цехах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]