Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08znsipp.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
487.46 Кб
Скачать

Прийоми і способи визначення впливу чинників на собівартість продукції інкубації

Спосіб аналізу

Мета застосування

Результат

Ряди динаміки

Показати наявність змін, виміряти їх

Синхронність зростання рівнів собівартості інкубації одного умовного яйця та собівартості однієї голови добового молодняку птиці, що свідчить про їх взаємозалежність

Порівняння із плановими показниками

Показати наявність чи відсутність відхилення фактичного рівня чинників за відношенням до запланованого їх рівня

На рівень обсягів виведення молодняку позитивно впливає збільшення середнього відсотка виведення (якість процесу інкубації) та збільшення обсягів інкубації за умов дотримання технологічних вимог

Кореляційний аналіз

Дослідити наявність зв’язку між показниками собівартості (собівар-тістю послуг з інкубації яєць і собівартістю добового молодняку птиці) та чинниками, визначити силу і напрямок їх впливу

На собівартість інкубації одного умовного яйця більший вплив справляє зміна обсягу інкубації та динаміка суми змінної частини витрат виробництва (для ІПП типів А, В). На рівень собівартості однієї голови молодняку впливає собівартість інкубації та середній відсоток виведення

Аналіз складу і структури витрат

Виявити резерви скорочення рівня витрат на інкубацію в розрізі напрямів використання коштів (статей витрат)

Зниження частки відрахувань на соціальні заходи за рахунок переходу на фіксований сільського-подарський податок (у 45 разів), а також частки витрат на оплату праці за рахунок суміщення кількох професій одним працівником (на 20 %)

Аналіз потужності ІПП

Обґрунтувати висновок про те, що ліквідація сезонності інкубації є резервом зниження рівня витрат процесу інкубації в розрахунку на одне умовне яйце

Зниження собівартості інкубації одного умовного яйця у 2 рази у випадку ліквідації сезонності інкубації

Аналіз витрат на утримання ферми батьківського стада птиці

Обґрунтувати висновок про те, що інкубаційні яйця, одержані як продукція від батьківського стада птиці, дешевші, ніж придбані у постачальників

Зниження на 25 % вартості яєць, одержаних як продукція від батьківського стада птиці, порівняно із тими, що придбаються у постачальників

Власна розробка на основі облікових даних ІПП Полтавської області за 2006 р.

Висновки

У дисертації теоретично узагальнені, сформульовані науково й практично обґрунтовані рекомендації з удосконалення методичних підходів до обліку та аналізу формування біологічних активів у ІПП. Одержані результати свідчать про досягнення мети дослідження і зводяться до таких висновків.

1. Швидкі темпи окупності вкладених коштів та визнання продукції галузі населенням забезпечують птахівництву чільне місце серед галузей економіки не тільки в Україні, а й у всьому світі. Причинами позитивних змін у вітчизняному птахівництві, які спостерігаються останнім часом, є підвищення продуктивності птиці та економічної ефективності галузі. Вирішальну роль у забезпеченні зростання поголів’я птиці птахопідприємств якісним молодняком відіграє інкубація, яка є основою успішного розвитку птахівництва.

2. Аналіз та узагальнення методичних підходів до тлумачення термінів “затрати” і “витрати” показали, що для позначення витрачених ресурсів у натуральній формі слід використовувати термін “затрати”, а в контексті їх вартості – термін “витрати”. З огляду на це запропоновано привести законодавство України у відповідність до особливостей вживання цих термінів.

3. За результатами проведеного дослідження виявлено різну галузеву структуру ІПП, яка визначає побудову в них обліку витрат на біологічні перетворення та результати виробничої діяльності, і запропоновано класифікувати їх відповідно до організаційної структури, виділивши такі типи: суто інкубаторні підприємства (тип А); ІПП, що займаються інкубацією яєць та утриманням батьківського стада птиці (тип Б); ІПП, що поєднують у своїй діяльності інкубацію яєць, утримання ферми батьківського стада птиці та рослинництво (тип В); ІПП, що здійснюють інкубацію яєць птиці та мають рослинницькі підрозділи (тип Г).

4. Враховуючи організаційно-технологічні особливості інкубаційних процесів та характер надання послуг з інкубації яєць на давальницьких засадах, обґрунтовано доцільність ведення обліку витрат на біологічні перетворення в інкубаційних цехах за такими об’єктами обліку: “Вартість закладених інкубаційних яєць” (які є власністю підприємства, “Витрати процесу інкубації” (за виключенням вартості закладених яєць). З метою здійснення контролю за рухом інкубаційних яєць інформацію про їх вартість потрібно деталізувати за видами птиці, напрямами її вирощування, породами та кросами.

5. На основі узагальнення й систематизації концептуальних основ встановлення номенклатури та складу статей витрат, спираючись на практику організації аналітичного обліку витрат на інкубацію в ІПП різних типів, обґрунтовано доцільність ведення обліку інкубаційних витрат за такими статтями: інкубаційні яйця; інші матеріальні витрати; витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; амортизація; витрати на утримання необоротних активів; роботи та послуги (в тому числі електроенергія); інші витрати; загальновиробничі витрати.

6. Аналіз організаційно-технологічних умов формування біологічних активів у ІПП свідчить про унікальність інкубаційних процесів, а також принципову відмінність складових виробництва та його технології від інших видів сільськогосподарської діяльності. Це потребує розробки спеціалізованих форм первинних документів для ІПП. З метою формування інформації й здійснення контролю за витратами на інкубацію яєць на давальницьких засадах запропоновано використовувати в обліку вдосконалену форму накладної внутрішньогосподарського призначення та Відомості руху інкубаційних яєць, а також розроблений Акт приймання-передачі яєць для інкубації на давальницьких засадах.

7. Виходячи з вимог нормативно-правових актів України і враховуючи організаційно-технологічні особливості інкубаційних процесів, встановлено, що у внутрішньогосподарському (управлінському) обліку ІПП доцільно визначати собівартість добового молодняку птиці, а в бухгалтерському – собівартість послуг з інкубації яєць.

8. З метою обґрунтованого розподілу витрат процесу інкубації між проінкубованими яйцями різних видів птиці і для ціноутворення на послуги з інкубації яєць на давальницьких засадах у дисертаційному дослідженні доведено необхідність уточнення коефіцієнтів перерахунку яєць на умовні й запропоновано розроблені коефіцієнти, які враховують організаційно-технологічні особливості інкубації яєць на ІПП. До них відносять тривалість сезону інкубації та чергових дезинфекцій, розмір яєць та строк їх інкубації, різницю у витратах електроенергії при перебуванні яєць в інкубаторі та у вивідній шафі, а також ступінь використання інкубаторного парку. До специфічних особливостей, що визначаються організацією виробництва і притаманні окремим підприємствам, належать тривалість сезону інкубації та чергових дезінфекцій після зачистки інкубатора.

9. Обґрунтовано значення оперативного калькулювання собівартості послуг з інкубації яєць для оптимального ціноутворення відповідно до економічних законів розвитку виробництва, швидкого реагування на потреби ринку та доведено необхідність перегляду періодичності калькуляційних робіт в ІПП. Дослідженнями встановлено, що оперативне визначення собівартості продукції інкубації можливе за умови своєчасного відображення в обліку виникнення й погашення заборгованості за спожиті послуги, відсутності рослинництва в ІПП та ліквідації сезонності інкубації яєць.

10. Доведено, що результати діяльності ІПП значною мірою залежать від їх організаційної структури. З огляду на це обґрунтовано необхідність здійснення аналізу діяльності інкубаторних цехів залежно від типів ІПП. Розроблена й подана в дисертаційній роботі спеціалізована методика аналізу собівартості продукції інкубації враховує організаційно-технологічні особливості інкубаційних процесів і включає факторну систему собівартості продукції інкубації, сукупність прийомів і способів визначення впливу чинників на рівень собівартості продукції інкубації.

11. Аналіз собівартості продукції інкубації показав, що основними чинниками зниження рівня собівартості є скорочення витрат на інкубацію яєць та підвищення середнього відсотка виводу молодняку птиці. В результаті проведених досліджень встановлено, що основними напрямами зниження собівартості продукції інкубації в ІПП різних типів є економія ресурсів підприємства (резерв зниження витрат процесу інкубації), ліквідація сезонності виробництва (резерв зниження витрат процесу інкубації в розрахунку на одне проінкубоване умовне яйце), наявність ферми батьківського стада птиці для отримання високоякісних та недорогих інкубаційних яєць (резерв зниження собівартості однієї голови добового молодняку птиці).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]