Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. реком. семенар.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть принципи та функції державної служби.

  2. Які ви знаєте обов’язки державних службовців?

  3. Дайте загальну характеристику адміністративного права та його джерел.

  4. Хто може бути суб’єктом адміністративних правовідносин?

  5. Що таке адміністративні юридичні факти?

  6. Що таке адміністративне правопорушення? Опишіть процедуру провадження у справах про адміністративні правопорушення.

  7. Дайте визначення адміністративного стягнення.

  8. У чому полягають особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх.

  9. Які види стягнень застосовуються до правопорушників?

Практичні завдання

Завдання 1. Який орган, згідно діючого законодавства, здійснює державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади? Які саме акти підлягають державній реєстрації?

Завдання 2. Який порядок та строк оприлюднення законів України, інших актів Верховної Ради України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України в друкованих виданнях, які з них є офіційними. Чи можливе оприлюднення зазначених вище нормативно-правових актів через телебачення і радіо?

Завдання 3. Серед наведених заходів визначте адміністративні стягнення: попередження про неповну службову невідповідність, застереження, що застосовується до неповнолітніх, виправні роботи, громадські роботи, штраф, адміністративне затримання, вилучення майна, конфіскація майна, оплатне вилучення майна, адміністративний арешт, позбавлення спеціального права, реквізиція.

Рекомендована література: 2,13,20, 28, 32, 37, 42, 43, 62, 63, 68, 76,87.

Семінарське заняття №6

Тема 4. Фінансове право

(2 години)

1. Фінансове право України: поняття і предмет правового регулювання.

2. Бюджет і бюджетна система.

3. Податкова політика в Україні.

4. Система оподаткування та її значення.

5. Види податків і зборів.

6. Платники податків та об’єкти оподаткування.

7. Відповідальність за порушення законодавства про податки.

Методичні поради щодо самостійної роботи з підготовки до семінарського заняття.

  • Готуючись до семінарського заняття, студент повинен насамперед засвоїти що таке фінансове право і яка його роль в умовах ринкової економіки, які особливості предмету і методу правового регулювання фінансових відносин. Дуже важливим є з'ясування системи та джерел фінансового права.

  • Даючи відповідь на друге питання слід звернути увагу на те, що для кожної країни державний бюджет є головною ланкою її фінансової системи, об’єднуючи головні доходи і витрати держави. Бюджет розглядається як план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади і місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду. Розглядаючи бюджетну систему як сукупність державного та місцевих бюджетів, побудованих з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-теріторіальних устроїв і врегульованої нормами права, необхідно детально зупинитися на принципах: єдності, збалансованості, самостійності, повноти, обґрунтованості, ефективності, субсидіарності, цільового використання, справедливості і неупередженості, публічності та прозорості, відповідальності. Також необхідно зупинитися на характеристиці бюджетної класифікації і її складових: доходів, видатків, фінансування бюджету та боргу. Згідно з Бюджетним кодексом необхідно виділити стадії бюджетного процесу: складання, розгляд і прийняття, виконання, підготовка до розгляду звіту.

  • Готуючись до відповіді на третє питання, треба розкрити напрямки діяльності держави у втіленні податкової політики в умовах ринкової економіки.

  • Відповідь на четверте питання слід побудувати на тому, що держава для виконання своїх функцій створює і нормативно закріплює систему оподаткування, яка складається з сукупності податків, зборів і платежів, що сплачуються до бюджету і державних цільових Фондів. Далі треба визначити принципи оподаткування: стимулювання, обов’язковість, рівнозначність і пропорційність, рівність, відсутність дискримінації, соціальна справедливість, стабільність, економічна обґрунтованість, рівномірність сплати, компетенції, єдиний підхід, доступність.

  • П’яте питання потребує з’ясування поняття податків, зборів і мита, їх особливості і різниці. Далі необхідно дати класифікацію загальнодержавних податків і зборів: податок на додану вартість, акцизний збір, податок на прибуток підприємства, податок на доходи фізичних осіб мито, державне мито, податок на нерухоме майно, збір на обов’єзкове соціальне страхування, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування та інші. Також вагоме місце в оподаткуванні мають місцеві видатки: податок з реклам, комунальний податок, готельний збір, ринковий збір та інші. Необхідно з’ясувати як поділяються податки за формою обкладання: прямі і непрямі.

  • Окремої уваги в рамках цього питання потребує з’ясуванню статус платників податку до яких належать фізичні і юридичні особи, як здійснюється їх облік, як вони поділяються, які їх права та обов’язки, які існують особливості їх оподаткування. Також необхідно вказати об’єкти оподаткування. Слід відрізняти об’єкт оподаткування від джерела платежу. З’ясувати такі поняття як ставки податку, податкові пільги.

  • Проблему забезпечення законності і дисципліни в оподаткуванні необхідно розкрити у встановленні відповідальності за порушення законодавства про податки. Як здійснюється контроль за виконанням законодавства, які існують правопорушенні у цьому питанні і яка відповідальність настає за порушення діючих норм: фінансові санкції, адміністративна відповідальність, кримінальна відповідальність, фінансова відповідальність.