Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. реком. семенар.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Проаналізуйте конституційний механізм дотримання принципу незалежності судової влади в Україні.

  2. Які суди входять до судової системи в Україні?

  3. Дайте визначення правоохоронної діяльності.

  4. Які ознаки притаманні правоохоронній діяльності?

  5. Які види дій зобов’язані виконувати правоохоронні органи?

  6. Кому підпорядковуються органи прокуратури?

  7. Які завдання виконують органи внутрішніх справ України?

  8. В яких випадках співробітники міліції мають право застосовувати зброю які завдання виконує Служба безпеки України?

Практичні завдання:

Завдання 1. Складіть структурно-логічну схему : Судова влада в Україні.

Завдання 2. Порівняйте статус суддів Конституційного Суду України і судів загальної юрисдикції.

Завдання 3. Заповніть таблицю:

Вид правоохоронних органів

Функції правоохоронних органів

Рекомендована література:2,4,5,18,19,25,39,41,44-47,49,50,62,68

План семінарського заняття №15

Тема 11. Розгляд цивільних, адміністративних, кримінальних справ.

(2 години)

1. Здійснення правосуддя в Україні: поняття, завдання та ознаки.

2. Цивільне судочинство в Україні.

3. Адміністративні справи, що підлягають розгляду у судах.

4. Кримінальне судочинство в Україні.

Методичні поради щодо самостійної роботи з підготовки до семінарського заняття.

  • Готуючись до першого питання з’ясувати поняття правосуддя – це особлива владна функція держави, що здійснюється від її імені судом через розгляд і вирішення у відкритих судових засіданнях адміністративних, господарських, цивільних справ стосовно спорів про права та інтереси громадян, громадських об’єднань, підприємств, установ, організацій і кримінальних справ із засудженням осіб, винних у вчиненні злочину, або виправдання невинних. Треба засвоїти, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, котрі виникають у державі. Необхідно також підкреслити головні засади правосуддя в Україні: здійснення правосуддя тільки судом; незалежність суддів і підкорення їх тільки закону; державна мова судочинства; принцип законності; гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

  • Розглядаючи друге питання необхідно роз’яснити поняття судочинства – це встановлений процесуальний порядок позовів і розгляд у судах справ стосовно спорів, що виникають з різноманітних правовідносин, порядок прийняття рішень учасниками процесуальних дій, оскарження та перегляд цих рішень, подання заяв про правопорушення та злочини, їх виявлення, розслідування, передачу матеріалів справ у суд. При розгляді цивільних справ треба засвоїти, що цивільне судочинство полягає у розгляді справ стосовно спорів, що виникають із цивільних, сімейних, трудових, аграрних, земельних відносин, справ окремого провадження. Треба мати на увазі, що цивільні справи в судах розглядаються за позовною заявою особи, яка звертається за захистом своїх прав, за заявою прокурора та інших осіб. Сторонами у судовому процесі є позивач і відповідач. Перед підготовкою до питання необхідно розглянути норми цивільно-процесуального кодексу України.

  • По третьому питанні необхідно ознайомитись з нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення, в якому вказується які правопорушення розглядаються адміністративними комісіями, виконавчими комітетами, органами внутрішніх справ і місцевими судами. Останні розглядають справи про адміністративні правопорушення, віднесені до їх компетенції. Судді одноособово розглядають справи про дрібне хуліганство, порушення правил адміністративного нагляду.

  • Останнє питання розглядає кримінальне судочинство яке складає єдину систему дій, етапів дослідження обставин кримінальної справи, встановлення істини у цій справі. Етапами кримінального судочинства визначаються: порушення кримінальної справи, досудове розслідування; віддання обвинуваченого до суду; судовий розгляд справи; апеляційне впровадження у справі; касаційне провадження у справі; виконання вироку; перегляд судових рішень у порядку виключного впровадження. Готуючись до цього питання необхідно ознайомитись з нормами Кримінально-процесуального кодексу України.