Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. реком. семенар.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. В чому полягає сутність фінансів як правової категорії?

  2. Назвіть основні функції фінансів.

  3. В чому полягає сутність фінансової діяльності в Україні?

  4. На яких принципах базується фінансова діяльність в Україні?

  5. Назвіть основні методи фінансової діяльності.

  6. В чому полягають особливості фінансово-правових норм?

  7. Визначте поняття фінансових правовідносин.

  8. Визначте поняття фінансового права.

  9. Що є предметом фінансового права?

  10. Визначте поняття методу фінансового права.

  11. Назвіть основні джерела фінансового права.

  12. Визначте поняття фінансового контролю.

  13. В чому полягає зміст фінансового контролю?

  14. Яка мета та які завдання фінансового контролю?

  15. Які ви знаєте види фінансового контролю?

  16. Які органи в Україні здійснюють фінансовий контроль?

  17. Які ви знаєте види фінансових правопорушень?

  18. Назвіть основні види та особливості фінансових санкцій за порушення фінансового законодавства.

  19. Назвіть складові бюджетного процесу.

  20. Які стадії бюджетного процесу вам відомі?

  21. Що таке податкова система?

  22. Дайте визначення податку.

  23. Що таке податкова пільга?

  24. На які види класифікують податки?

  25. Порівняйте прямі податки і непрямі.

Практичні завдання

Завдання 1. Посилаючись на норми Бюджетного кодексу України охарактеризуйте складові частини бюджету.

Завдання 2. Посилаючись на норми Бюджетного кодексу України визначте порядок підготовки Верховною Радою України проекту закону про Державний бюджет України до першого, другого, треттього читання та його розгляд і прийняття.

Завдання 3. Посилаючись на норми Податкового кодексу України дати відповіді на наступні питання: які податки і збори відносяться до загальнодержавних, а які до місцевих.

Завдання 4. Посилаючись на норми Податкового кодексу України визначте як складається державний реєстр фізичних осіб – платників податків?

Рекомендована література: 2,7,8,21,22,23,26,29,62, 68,72,73,74,81,82

Семінарське заняття № 7

Тема 5. Банківське право

(2 години)

1. Поняття, види та правове становище банків, банківські операції та їх види.

2. Поняття кредиту та кредитного правовідношення.

3. Правове регулювання окремих форм і видів кредиту.

4. Порядок відкриття та обслуговування банківського рахунку.

Методичні поради щодо самостійної роботи з підготовки до семінарського заняття.

  • Розглядаючи перше питання необхідно з’ясувати поняття банків, який правовий статус вони мають, які вимоги встановлюються державою для їх створення, з чого складається банківська система, їх функції, побудова банківської системи за дворівневим принципом, отримання банківських ліцензій на види діяльності і операції.

  • Даючи відповідь на друге питання визначити поняття і функції кредиту: розподільча, регулююча, контрольна. Аналізуючи Закон України «Про банки і банківську діяльність» і Положення про кредитування, затвердженим постановою Правління Національного банку України з’ясувати особливості кредитних операцій.

  • Відповідаючи на третє питання слід зупинитися і розглянути таку форму кредиту як кредитний договір. Розкриваючи види кредиту необхідно класифікувати їх і розкрити особливості. Кредити, які надаються банками, поділяються: за строками користування на: (короткострокові, середньостроковіЮ довгострокові ); за забезпеченням на: (забезпечені заставою, гарантовані, з іншим забезпеченням , незабезпечені); за ступенем ризику на: ( стандартні кредити, кредити з підвищеним ризиком); за методами надання на: ( кредити, що надаються у разовому порядку, кредити, що надаються відповідно до кредитної лінії, гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою надання, за потребою, із стягненням комісії за зобов'язання); за строками погашення на: (кредити, що погашаються водночас, кредити, що погашаються у розстрочку, кредити, що погашаються достроково, кредити, що погашаються з регресією платежів, кредити, що погашаються після обумовленого періоду. Процес банківського кредитування здійснюється на принци­пах: забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільової спрямованості.

Погашення комерційного кредиту може здійснюватися шляхом: оплати боржником за векселем; передачі векселя відповідно до чинного законодавства іншій юридичній особі; переоформлення комерційного кредиту на банківський.

З’ясувати сутність лізингового кредиту, іпотечного кредиту, консорціумного кредиту.

Проаналізувати Постанову Правлін­ня НБУ від 28 вересня 1995 р. (зі змінами від 4 грудня 2001 р.) як додаток до Положення про кредитування.

  • Відповіді на останнє питання необхідно розкривати аналізуючи Закон України „Про банки і банківську діяльність”. За загальним правилом платежі за зобов'язаннями між організаціями провадяться в порядку без­готівкових розрахунків через кредитні установи, в яких зазна­чені організації зберігають свої кошти.

З цією метою банки мають право відкривати своїм клієнтам (крім інших банків) вкладні (депозитні) та поточні рахунки. Кореспондентський рахунокце рахунок, що відкривається банку для здійснення розрахунків, які виконує за дорученням та за рахунок цього банку той банк, в якому відкривається цей рахунок.

Відкриття кореспондентських рахунків банками іншим бан­кам здійснюється шляхом встановлення між ними кореспонден­тських відносин у порядку, що визначається Національним бан­ком України, та на підставі відповідного договору.