Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. реком. семенар.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Яка з теорій походження держави, на вашу думку, найбільш відповідає дійсності?

  2. Назвіть причини виникнення держави і права.

  3. Який критерій лежить в основі історичної типізації держав?

  4. Охарактеризуйте основні ознаки держави.

  5. В чому полягають функції сучасної держави? Дайте їх характеристику.

  6. Дайте класифікацію держав за формою правління, політичного режиму, державного устрою.

  7. Охарактеризуйте основні концепції визначення сутності і соціального призначення держави

  8. Дайте визначення правової держави. Які шляхи її формування в Україні ви бачите?

  9. У чому суть і призначення соціальної держави?

  10. Дайте визначення громадянського суспільства. Які проблеми його формування в Україні?

Практичні завдання

Завдання 1. При визначенні ознак держави студентка вказала: населення, державні символи, територію, органи влади. Другий студент додав до них законодавство і армію.

Приведіть декілька визначень поняття „держава” та назвіть її ознаки.

Завдання 2. Порівняйте наступні держави: США, Великобританію, Францію, Росію, Україну за формою правління, устрою, за видом політичного режиму.

Підстава

порівняння

США

Велика Британія

Франція

Росія

Україна

Форма правління

Форма державного устрою

Державно-політичний режим

Рекомендована література:62,64,66,68,85,88

Семінарське заняття №2 Тема 1 . Основи теорії права

(2 години)

  1. Поняття, ознаки і сутність права. Принципи права. Джерела права і їх види.

  2. Поняття, предмет, метод та межі правового регулювання. Реалізація права та її форми. Правозастосування як особлива форма реалізації права.

  3. Система права. Система законодавства. Мета і форми систематизації нормативно-правових актів.

  4. Характеристика правового відношення.

  5. Поняття законності та іі принципи. Законність і демократія. Поняття правопорядку. Співвідношення законності і правопорядку. Гарантії законності і правопорядку.

  6. Поняття, мета, принципи та функції юридичної відповідальності. Види юридичної відповідальності.

Методичні поради щодо самостійної роботи з підготовки до семінарського заняття.

  • Підготовку до першого питання треба розпочати з розкриття поняття праворозуміння в його історичному розвитку. Зупинитись на різних підходах до визначення права в світовій і вітчизняній правовій думці. Зупинитись на соціальній природі права та його сутності. Розкрити властивості і головні ознаки права, дати визначення і класифікувати функції права. Особливу увагу приділити регулятивній та охоронній функціям. Висвітлюючи принципи права звернути увагу на їх залежність від основних закономірностей розвитку і функціонування суспільства і правової системи. Розкриваючи цінність права, зупинитись на його ролі у житті суспільства і особи. Слід також звернути увагу на принципи права як на нормативні узагальнення найвищого рівня, концентрований вираз змісту права. Розглядаючи принципи права як основні засади, що мають універсальний характер, вищу імперативність і загальну значимість, слід звернути увагу, що вони відбивають закономірності і особливості конкретної суспільно-історичної формації і органічно пов’язані з сутністю певного типу права. Необхідно з’ясувати критерії ефективності дії норм права та показники ефективності права. Зупинитись на проблемі встановлення рівня ефективності конкретної норми права. Розглядаючи поняття джерело і форма права слід з’ясувати різницю між цими двома поняттями. Необхідно розглянути різні підходи до розуміння поняття форма права, відповідно до яких визначають систему основних форм права – правовий звичай, прецедент, нормативний договір, нормативно-правовий акт. Дати докладну характеристику основних видів джерел права. Охарактеризувати особливості джерел права в Україні. Висвітлити місце закону в системі джерел права в Україні. Слід розкрити поняття закону та зупинитись на класифікації законів в залежності від їх юридичної сили та місця в системі законодавства, суб’єктів законотворчості, предмету регулювання, строку дії та інших критеріїв. Аналізуючи реквізити та структуру законів, слід зупинитись на різних видах статей і, зокрема, на бланкетних та відсилочних статтях. Розкриваючи процедуру прийняття законів, слід зупинитись на стадіях законодавчої процедури та їх особливостях за Конституцією України. Висвітлюючи четверте питання, необхідно докладно зупинитись на відмінностях між правом та законом. Звернути особливу увагу на гуманістичне значення розмежування права і закону. Охарактеризувати підзаконні нормативні акти, їх систему та тенденції розвитку в Україні. Розглянути дію нормативних акті у часі, просторі і за колом осіб з урахуванням особливостей української держави.

  • Готуючись до другого питання слід розпочати із з‘ясування призначення права в регулюванні суспільних відносин, тобто впливу права на суспільні відносини. Звернути увагу на особливості, які відрізняють правове регулювання від інших форм суспільного регулювання та на співвідношення правового регулювання і правового впливу. Розгля­даючи правове регулювання як процес, виділити його основні стадії. Визначити поняття типи, сфери, межі правового регулювання. Розглядаючи елементи механізму правового регулювання, мати на увазі що вчені не мають єдиної думки з цього питання. Розкриваючи поняття реалізація норм права слід мати на увазі , що в теорії сьогодні не існує єдиного розуміння категорії “реалізація норм права”. Висвітлюючи основні форми реалізації норм права – дотримання, виконання, застосування та використання, показати їх особливості. Слід розповісти про стадії реалізації норм права, пов‘язуючи їх з нормативними актами, що відповідають кожній з них. Дати визначення поняття правозастосування і показати його відмінність від інших форм реалізації права. Особливу увагу приділити суб‘єктам правозастосування. Визначити основні етапи застосування права, звернувши увагу, що вчені висловлюють різні точки зору з цього питання. Докладно зупинитись на вимогах правильного правозастосування. Характеризуючи акти застосування права, звернути увагу на їх відмінність від нормативних і інтерпретаційних актів. Звернути увагу на особливості застосування норм права при наявності прогалин у законодавстві.

  • У третьому питанні необхідно висвітлити поняття системи права та звернути увагу на її відмінність від правової системи. Охарактеризувати основні елементи системи права: галузі права, підгалузі права, правові інститути, правові норми. Розглянути основні критерії поділу норм на галузі права: предмет і метод правового регулювання. Розкриваючи поняття норма права треба зосередити увагу на соціально-політичній природі норм права. Показати її місце та роль в системі інших соціальних норм. Назвати ознаки норм права та їх відмінність від інших соціальних норм. Дати визначення норми права і її структурних елементів – диспозиції, гіпотези та санкції, назвати їх види. Приділити увагу способам (формам) викладення правових норм у нормативних актах. Звернути увагу на те, що серед науковців немає єдиної думки щодо кількості структурних елементів норми права.

  • Дати визначення системи законодавства, зокрема зупинитись на подвійній будові (горизонтальній та вертикальній) системи законодавства. Показати співвідношення системи права і системи законодавства. Для розкриття питання про мету і форми систематизації нормативно-правових актів. необхідно визначити поняття систематизації нормативних актів та її мету. Дати докладну характеристику видів систематизації нормативних актів – кодифікації, консолідації, інкорпорації, назвати їх відмінності. Визначити мету кодифікації законодавства. Висвітлити види кодифікаційних актів, зокрема основи законодавства, кодекси, статути та положення. Докладно зупинитись на зв’язку між системою права і систематизацією законодавства, зокрема на проблемі їх взаємного впливу.

  • Розглядаючи четверте питання, слід зупинитись на змісті правовідносин. Аналізуючи види правовідносин, необхідно звернути увагу на критерії класифікації правових відносин. Докладно зупинитись на класифікації суб’єктів правовідносин. Дати характеристику юридичних фактів як певних обставин (подій чи дій). Аналізуючи види юридичних фактів, слід приділити увагу критеріям їх класифікації та на різним точкам зору щодо розширення класифікації юридичних фактів.

  • Розкриваючи п’яте питання слід зупинитись на характеристиці інтелектуальних, емоційних і вольових процесів і станів правосвідо­мості. Приділити увагу аналізу структури і функцій суспільної правосвідомості. Розкриваючи шляхи та джерела формування правосвідомості, слід звернути увагу на зміст правосвідомості та на роль права в процесі формування правосвідомості. Необхідно висвітлити питання співвідношення права і правосвідомості. Треба звернути увагу на співвідношення законності, правопорядку і дисципліни. Проаналізувати залежність правопорядку від демократичної форми правління. Висвітлюючи поняття законності звернути увагу на її соціальну цінність і значення. Розглянути питання співвідношення законності і правопорядку. Розглядаючи загальні гарантії законності і правопорядку особливу увагу приділити конституційним гарантіям. Розкрити співвідношення понять суспільний порядок і правовий порядок, а також понять дисципліна і правопорядок. Охарактеризувати види дисципліни.

  • Розкриваючи поняття юридичної відповідальності, необхідно назвати ознаки, що відрізняють її від інших форм суспільної відповідаль­ності. Відповідаючи на друге питання, слід звернути увагу на конституційні основи відповідальності особи в Україні. Розкриваючи принципи юридичної відповідальності, особливу увагу звернути на презумпцію невинності. Слід зупинитися на характеристиці юридичних та фактичних підстав юридичної відповідальності. Дати розгорнуту характеристику правопорушенню як фактичній підставі юридичної відповідальності, а саме визначити його поняття, ознаки та склад. Назвати підстави звільнення від юридичної відповідальності. Розкриваючи види юридичної відповідальності, слід звернути увагу на матеріальну відповідальність, як особливий вид юридичної відповідальності.