Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 12.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

12.9. Кручення з розтяганням. Загальний випадок згинання, розтягання і кручення

При цьому виді складного опору також виникає в небезпечних точках перерізу елементів конструкцій складний напружений стан. У зв'язку з цим цей вид деформації можна також віднести до другої групи видів складного опору. Так само, як і при згинанні з крученням оцінку міцності виконують з застосуванням теорій міцності. Однак, на відміну від згинання з крученням при крученні з розтяганням зведений момент не обчислюють, тому що нормальні напруження, що виникають у перерізі елемента конструкції, обчислюються за іншою формулою (). У зв'язку з цим трохи змінюється методика визначення розрахункових напружень. Так само, як при згинанні з крученням, складний вид деформації розкладається на два простих – розтягання і кручення. Для кожного з цих видів деформації будуються епюри розподілу внутрішніх силових факторів, відшукується небезпечний переріз і для небезпечних точок перерізу знаходяться нормальні і дотичні напруження від кожного внутрішнього силового фактора окремо і підставляютьсябезпосередньо у вираз для розрахункових напружень. Наприклад, при використанні теорії найбільших дотичних напружень формула для розрахункових напружень набуває вигляду:

. (12.41)

За четвертою теорією міцності ця формула має вигляд:

. (12.41)

Наведені вище формули зручно використовувати при вирішенні задачі перевірки напружень, коли відомі значення внутрішніх силових факторів і. Розв’язуючи задачу проектувального розрахунку, коли розміри поперечного перерізу невідомі, доводиться або заздалегідь задаватися значеннями розмірів перерізу при відомій його формі, або робити так, як роблять при позацентровому розтяганні або стисканні: нехтують впливом одного з внутрішніх силових факторів, наприклад, поздовжньої сили. Потім обчислюють розміри поперечного перерізу, беруть трохи завищені результати, а потім за формулами (12.40), (12.41) виконують перевірку напружень.

Ще складнішою є задача визначення величини допустимого навантаження, тому що на відміну від згинання з крученням при цьому виді деформації внутрішні силові фактори викликаються різними зовнішніми силами.

Таким чином, ми розглянули розрахунок елементів конструкцій і деталей машин, що зазнають складного опору різних видів, які належать двом групам: першій групі, коли в небезпечних точках поперечного перерізу виникає лінійний напружений стан і застосовується принцип прямого додавання напружень, викликаних різними силовими факторами (просторове і косе згинання, згинання з розтяганням і стисканням, позацентрове розтягання і стискання), і другий, коли в небезпечних точках перерізу виникає складний напружений стан, і для оцінки міцності необхідно застосовувати теорії міцності (згинання з крученням, кручення з розтяганням). В обох випадках складний вид деформації розкладається на ряд простих, в обох випадках будуються епюри розподілу внутрішніх силових факторів і знаходиться небезпечний переріз, визначаються небезпечні точки і напруження в цих точках від кожного з внутрішніх силових факторів окремо. І тільки на останньому етапі одержання розрахункових напружень методики розрахунку відрізняються способом оцінки міцності.

Крім розглянутих вище видів складного опору існує загальний випадок спільної дії згинання, розтягання і кручення, коли в поперечних перерізах елемента конструкції виникають усі шість внутрішніх силових факторів. Небезпечних точок у цьому випадку може бути декілька (Рис.12.32).

На рис.12.32,а наведений загальний випадок згинання, розтягання і кручення стержня прямокутного поперечного перерізу. Небезпечних точок тут дві: точки А і точка С. У точці А виникає лінійний напружений стан (Рис.12.32,б). Умова міцності набуває вигляду (12.6).

У точці С виникає плоский напружений стан (Рис.12.32,в). Максимальні дотичні напруження діють у точці С і можуть бути знайдені за допомогою формули (6.44), нормальні напруження в точці С можна визначити за допомогою формули (12.2).

Рис.12.32

Оцінку міцності в точці С можна виконати з застосуванням теорії найбільших дотичних напружень і енергетичної теорії, підставляючи знайдені в точці С нормальні і дотичні напруження безпосередньо у формули (12.41) або (12.42).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]