Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охрана труда.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
181.69 Кб
Скачать

37. Для зниження шуму у виробничих приміщеннях застосовуються різні методи колективного захисту :

- зменшення рівня шуму в джерелі його виникнення;

- раціональне розміщення устаткування;

- боротьба з шумом на шляхах його поширення;

- зміна спрямованості випромінювання шуму;

- використання засобів звукоізоляції і звукопоглинання;

- установка глушників шуму;

- акустична обробка поверхонь приміщення.

Найбільш ефективним засобом є боротьба з шумом в джерелі його виникнення. Шум механізмів виникає внаслідок пружних коливань як усього механізму, так і окремих його деталей.Причини виникнення шуму - механічні, аеродинамічні і електричні явища, визначувані конструктивними і технологічними особливостями устаткування, а також умовами експлуатації. Зниження несприятливої дії вібрації ручних механізованих інструментів на оператора досягається шляхом технічних рішень:

- зменшенням інтенсивності вібрації безпосередньо в джерелі(за рахунок конструктивних удосконалень),

- засобами зовнішнього віброзахисту, які є упругодемпфирующие матеріалами і пристроями, розміщеними між джерелом вібрації і руками людини, - оператором.

36.Шум - безладні коливання різної фізичної природи, що відрізняються складністю тимчасової і спектральної структури. Первинне слово шум відносилося виключно до звукових коливань, проте в сучасній науці воно було поширене і на інші види коливань(радио-, електрика). Реакція людини на шум різна. Деякі люди терпимі до шуму, у інших він викликає роздратування, прагнення піти від джерела шуму. В умовах сильного міського шуму відбувається постійна напруга слухового аналізатора. Шум ускладнює розбірливість мовлення, особливо при його рівні більше 70 дБ. Збиток, який заподіює слуху сильний шум, залежить від спектра звукових коливань і характеру їх зміни. Небезпека можливої ​​втрати слуху через шуму в значній мірі залежить від індивідуальних особливостей людини. Деякі втрачають слух навіть після короткого впливу шуму порівняно помірної інтенсивності, інші можуть працювати при сильному шумі майже все життя без скільки-небудь помітної втрати слуху. Постійний вплив сильного шуму може не тільки негативно вплинути на слух, але й викликати інші шкідливі наслідки - дзвін у вухах, запаморочення, головний біль, підвищену втому. Надмірний шум може стати причиною нервового виснаження, психічної пригніченості, вегетативного неврозу, виразкової хвороби, розлади ендокринної та серцево-судинної систем. Шум заважає людям працювати і відпочивати, знижує продуктивність праці. Шум справляє негативний вплив і на серцево-судинну систему. Ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, підвищений вміст холестерину в крові зустрічаються частіше в осіб, що проживають у гучних районах. Шум в значній мірі порушує сон. Відсутність нормального відпочинку після трудового дня призводить до того, що природно розвивається в процесі роботи стомлення не зникає, а поступово переходить у хронічну перевтому, яке сприяє розвитку ряду захворювань, таких як розлад центральної нервової системи, гіпертонічна хвороба.

Для зниження шуму у виробничих приміщеннях застосовуються різні методи колективного захисту :

- зменшення рівня шуму в джерелі його виникнення;

- раціональне розміщення устаткування;

- боротьба з шумом на шляхах його поширення;

- зміна спрямованості випромінювання шуму;

- використання засобів звукоізоляції і звукопоглинання;

- установка глушників шуму;

- акустична обробка поверхонь приміщення.

Найбільш ефективним засобом є боротьба з шумом в джерелі його виникнення. Шум механізмів виникає внаслідок пружних коливань як усього механізму, так і окремих його деталей.Причини виникнення шуму - механічні, аеродинамічні і електричні явища, визначувані конструктивними і технологічними особливостями устаткування, а також умовами експлуатації.

Джерелами акустичного шуму можуть служити будь-які коливання в твердих, рідких і газоподібних середовищах; у техніці основні джерела шуму - різні двигуни і механізми. Загальноприйнятою є наступна класифікація шумів за джерелом виникнення :

механічні;

гідравлічні;

аеродинамічні;

електричні.

Підвищена шумність машин і механізмів часто є ознакою наявності в них несправностей або нераціональності конструкцій. Джерелами шуму на виробництві є транспорт, технологічне устаткування, системи вентиляції, пневмо- і гідроагрегати, а також джерела, що викликають вібрацію.ДЕЦИБЕЛ–единица измерения уровня громкости шума.