Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охрана труда.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
181.69 Кб
Скачать

8. Професійне захворювання. Фактори, що їх викликають

Професійне захворювання — це хронічне або гостре захворювання, причиною якого став тривалий вплив на працівника шкідливих виробничих факторів.

Список професійних захворювань ділиться на такі групи:

1. Захворювання, що зумовлені гострим впливом хімічних факторів. До цього пункту належать хронічні отруєння та їх наслідки, самостійні чи в поєднанні з іншими ураженнями: анемією, нефропатією, гепатитом, ураженням очей, кісток, нервової системи, органів дихання токсичного характеру. Сюди ж відносять хвороби шкіри, металеву лихоманку тощо.

2. Захворювання, що виникли через вплив промислових аерозолів. Це різні пневмоконіози, професійні бронхіти, бісиноз, емфізема легенів, дистрофічні зміни верхніх дихальних шляхів.

3. Хвороби, що виникли в результаті впливу фізичних факторів. Очолює цей список променева хвороба і променеві ураження в гострих і хронічних стадіях, розлади вегетосудинної системи, ангіоневроз. Сюди ж належать електроофтальмія, вібраційна хвороба, нейросенсорна приглухуватість, катаракта, кесонна хвороба, перегріви, механічні епідермози, опіки і поразки лазерним випро­мінюванням.

4. Захворювання, що виникли в результаті фізичних перевантажень та окремих перенапружень систем і органів тіла. У цьому списку — координаторні неврози, полі- і мононевропатії, радикулопатії шийно-плечової та попереково-крижової частин, хронічні міофібрози плеча та передпліччя, тендовагініти, периартроз, варикозне розширення вен, неврози і багато інших хвороб, у тому числі деякі розлади статевої сфери.

5. Хвороби, зумовлені впливом біологічних факторів. Це — інфекційні та паразитарні хвороби, набуті в процесі професійної діяльності в результаті контакту з хворими, дисбактеріози і кандидози, обумовлені контактом із зараженими речовинами, мікози відкритих ділянок шкіри.

6. Алергічні захворювання: риніти, бронхіти й інші прояви алергії, що виникли в результаті необхідного контакту з речовинами та сполуками, які містять алергени.

7. Новоутворення злоякісного характеру (рак). Це пухлини печінки, шкіри, сечового міхура, лейкоз, ракові захворювання шлунка, пухлини рота та органів дихання, кісток, спричинені впливом шкідливих речовин, присутніх на робочому місці.

9. Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, що не призвели до важких наслідків

Розслідування проводиться у разі виникнення нещасного випадку, а саме обмеженої в часі події або раптового впливу на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища,що сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків,внаслідок яких зафіксовано шкоду здоров'ю,зокрема від одержання поранення,травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання і гострого професійного та інших отруєнь, одержання сонячного або теплового удару,опіку,обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом,блискавкою та іонізуючим випромінюванням,одержання інших ушкоджень внаслідок аварії,пожежі,стихійного лиха(землетрусу, зсуву,повені,урагану тощо),контакту з представниками тваринного і рослинного світу,які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу(легшу) роботу не менш як на один робочий день,зникнення,а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов'язків.До гострого професійного отруєння належить захворювання, що виникло після однократного впливу на працівника шкідливої речовини (речовин).До гострого професійного захворювання належить захворювання, що виникло після однократного (протягом не більш як однієї робочої зміни)впливу шкідливих факторів фізичного,біологічного та хімічного характеру.Про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа-свідок нещасного випадку повинні негайно повідомити керівника робіт,який безпосереднього здійснює контроль за станом охорони праці на робочому місці(далі безпосередній керівник робіт),чи іншу уповноважену особупідприємства і вжити заходів до надання необхідної допомогипотерпілому.У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт зобов'язаний: терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, забезпечити у разі потреби його доставку долікувально-профілактичного закладу; негайно повідомити роботодавця про те, що сталося;зберегти до прибуття комісії з розслідування(спеціального розслідування)нещасного випадку обстановку на робочо у місці та машини,механізми,обладнання,устаткування(далі-устаткування) у такому стані,в якому вони були на момент настання нещасного випадку(якщо це не загрожує життю чи здоров'ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків та порушення виробничих процесів),а також вжити заходів до недопущення подібних нещасних випадків.