Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_vkaz_Napis_y_oforml_mag_rob_14_1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
841.73 Кб
Скачать

Структура дипломної роботи

Дипломна робота є результатом 2-3-річних польових і лабораторних наукових досліджень магістранта. Вона повинна містити постановку задачі, висвітлювати сучасний стан досліджуваної проблеми згідно даних літературних джерел, інформацію про об’єкт і предмет дослідження, умови і використані методики під час проведення досліджень; особливе місце в структурі дипломної роботи займають результати досліджень та їх аналіз з використанням статистичних методів, приділяється увага економічному та біоенергетичному обґрунтуванні досліджуваних факторів. В окремих розділах розглядаються питання охорони навколишнього середовища й охорони праці із зосередженням на елементах покращення екологічної ситуації і підвищення безпеки життєдіяльності під час вирощування овочів, плодів, ягід, винограду.

Своє бачення щодо шляхів вирішення проблеми магістрант змістовно аргументує, співставляє з відомими положеннями, роблячи посилання на використані ілюстрації, джерела та додатки.

Завершується робота загальними висновками та рекомендаціями виробництву чи пропозиціями щодо подальшого використання результатів представлених наукових досліджень. Висновки і пропозиції об’єднуються провідною ідеєю і пов’язані з метою досліджень відповідними доказами.

Основні вимоги до дипломної роботи

Загальними вимогами до дипломної роботи є:

  • переконливість аргументації наукової проблеми та конструювання рішення для її розв’язання;

  • структурно-логічна послідовність викладення розділів чи підрозділів;

  • чіткість формулювань, що виключає можливість суб’єктивного і неоднозначного трактування;

  • обґрунтованість висновків і пропозицій.

Результати особистих досліджень магістранта повинні відповідати наступним критеріям:

  • мати практичне значення;

  • бути достовірними;

  • пройти апробацію на наукових конференціях;

  • бути висвітленими у спеціальних друкованих наукових виданнях (наприклад, "Збірник студентських наукових праць").

Загальний об’єм роботи без списку літератури і додатків – 60сторінок.

Робота на державній мові до захисту подається зброшурованою.

Короткий зміст розділів дипломної роботи

РЕФЕРАТ

Реферат (одна сторінка) містить узагальнені відомості про дипломну роботу – її обсяг, кількість ілюстрацій, таблиць, число використаних джерел літератури. Наводять ключові слова, вказують актуальність і мету дослідження, отримані основні результати, їх новизну, наукове і практичне значення.

ВСТУП

Вступ(2-3% від загального обсягу дипломної роботи) містить інформацію щодо загальної характеристики досліджень.

У вступі обґрунтовується актуальність теми і стисло висвітлюється новизна отриманих результатів, визначається об’єкт і предмет досліджень, подається перелік використаних методів досліджень.

Тут вказується на зв'язок із тематикою досліджень кафедри і університету, розкривається мету, зміст поставлених завдань та теоретичну цінність, прикладне значення отриманих результатів. Подаються відомості про апробацію результатів дослідження у вигляді виступів на конференціях чи науковому студентському гуртку випускової кафедри, а також про наукові публікації (з посиланням на відповідні додатки).

Наприкінці розділу варто згадати осіб, які надали автору методичну та практичну допомогу під час виконання досліджень.

РОЗДІЛ 1

Огляд літератури(25-30% загального обсягу) складають з метою висвітлення стану питання за обраною темою та обґрунтування доцільності її подальшого вивчення. Зміст розділу має демонструвати ґрунтовне ознайомлення магістранта з науковою літературою, вміння її систематизувати та критично оцінювати.

На підставі положень, встановлених дослідником, розділ завершують формулюванням наукової проблеми за темою досліджень.

РОЗДІЛ 2

УМОВИ, ОБ’ЄКТИ І МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ(11-14% від загального обсягу). У розділі описують географічне місце проведення досліджень, територіальне розташування досліду. Подають загальну характеристику ґрунтово-кліматичних умов зони, де проводять польові чи садові досліди, та вказують їх відповідність біологічним особливостям досліджуваної культури.

Основні елементи погоди характеризують за показниками середньомісячної (подекадної) температури повітря, опадів та відносної вологості повітря. Для досліджень технологічних питань у закритому ґрунті додатково подають відомості про сонячну інсоляцію та хмарність.

При наведенні метеорологічних даних роблять посилання на джерело їх одержання. Погодні умови за кожний рік досліджень аналізують, порівнюючи між собою і середніми багаторічними даними за останні кілька десятків років.

Подається характеристика господарських, біологічних і технологічних особливостей об’єкта досліджень.

Викладається методика проведення досліджень із обов’язковим зазначенням основних елементів: схема досліду, розміри облікових і захисних частин дослідних ділянок, їх конфігурація і просторова орієнтація, кількість рослин тощо, повторність досліду, методи розміщення варіантів та повторень, методика проведення спостережень, вимірювань, обліків, обрахунків, лабораторних аналізів, а також статистичної обробки результатів.

Вказують варіант, що слугує контролем – як правило, рекомендований на час ведення досліду зональною технологією.

В дослідах з плодовими, ягідними культурами і виноградом основними обліками і спостереженнями є фенологічні, облік росту рослин і їх плодоношення, облік урожаю і його якісні показники.

В дослідах з овочевими культурами висвітлюють фенологічні спостереження за основними фазами розвитку, облік густоти посівів, біометричні показники висоти рослин, об’ємні виміри рослин, кількість листків, площу листкової поверхні, продуктивність фотосинтезу тощо. Подають методики обліку врожаю, визначення показників його товарної якості та хімічного складу продуктивної частини врожаю.

Наводять методики проведення статистичного аналізу, розрахунків економічної ефективності і біоенергетичного обґрунтування одержаних експериментальних даних.

РОЗДІЛ 3

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ(35-50% від загального обсягу). Розділ займає основне місце в дипломній роботі. У ньому докладно і послідовно викладається зміст виконаної науково-дослідної роботи. Розділ має бути поділений на підрозділи.

Результати досліджень подають у вигляді таблиць, рисунків і тексту. Отримані показники мають бути проаналізовані з врахуванням істотної різниці між їх значеннями; встановлюють кореляційні залежності показників від досліджуваних і супутніх факторів, прогнозують розвиток показників за допомогою регресійного аналізу. Для цього більшість даних (врожайність, якість урожаю, тощо) піддають статистичній обробці (додаток Ж „Статистична обробка даних”). Роздруковані на державній мові матеріали статистичної обробки розміщують у додатках до магістерської роботи з обов’язковим посиланням на них в основному тексті. В розміщених у тексті таблицях наводять лише значення НІР05.

Після кожної таблиці (рисунку) розміщують пояснювальний текст, який не повинен бути простим переказом числових даних, а описувати виявлені тенденції та закономірності.

Дані по варіантах досліду аналізують окремо за кожний рік досліджень, на підставі середнього значення показника роблять висновки в цілому.

У багатофакторних дослідах наводять результати багатофакторного дисперсійного аналізу.

Обов'язковим елементом розділу є співставлення результатів власних досліджень з результатами інших авторів.

Розділ має закінчуватись висновками, що містять суть результату, мати числове підтвердження та характеристику рівня його статистичної достовірності. Вони можуть бути використані в кінцевих висновках магістерської роботи.

РОЗДІЛ 4

ЕКОНОМІЧНА Й ЕНЕРГЕТИЧНА ОЦІНКА результатів досліджень (4-5% від загального обсягу роботи). У цьому розділі аналізують собівартість продукції, чистий прибуток, рівень рентабельності та рівень біоенергетичної оцінки досліджених чинників, порівняно з контролем (додаток З).

Необхідно подати фактичні економічні показники кожного варіанту досліду на підставі складеної технологічної карти, яку розміщують в додатках. Обов'язково відображають додаткові витрати на проведення робіт за варіантами досліду (додаток Й). Враховують загальні виробничі витрати на закупівлю живців, встановлення шпалери, удобрення, засоби захисту, паливно-мастильні матеріали, насіння тощо.

РОЗДІЛ 5

ОХОРОНА ПРАЦІ(3-4% від обсягу роботи). Відповідно до теми дипломної роботи, на основі законодавства України з охорони праці на виробництві, описують організацію техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці в період виконання польових робіт, передбачених схемою дослідів та методикою їх проведення. Планують заходи і пропозиції для поліпшення роботи з охорони праці у господарстві.

РОЗДІЛ 6

ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА(3-4% від обсягу роботи). Залежно від характеру дипломної роботи, керуючись Законами з охорони навколишнього середовища, коротко описують заходи з охорони природи, поєднуючи їх з темою магістерської роботи. У викладенні відповідних заходів звертають увагу на шляхи уникнення забруднення навколишнього середовища агрохімікатами, важкими металами, пестицидами, радіоактивними речовинами.

Питання охорони праці й навколишнього природного середовища в дипломні роботі обов’язково розглядаються в контексті досліджуваної теми.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ(1-3% від обсягу роботи). У 6-8 пунктах висновків характеризують основні положення теоретичного і практичного характеру, які випливають з результатів досліджень. У пропозиціях виробництву вказують економічний ефект від впровадження кращих варіантів досліду.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛповинен мати 50-60 найменувань літератури, з них не менше половини за останні 10 років, що формується з усіх джерел, на які були зроблені посилання в тексті згідно загальноприйнятих вимог оформлення бібліографічного опису (табл. 1). Список складають згідно прізвищ перших авторів (заголовків) за українською абеткою, або в порядку посилань за текстом із наскрізною нумерацією. Уникають посилань на підручники і навчальні посібники.

ДОДАТКИ містять допоміжний матеріал до основного тексту дипломної роботи, який необхідний для уточнення результатів досліджень та підтвердження окремих висновків, пропозицій, апробації роботи.

Матеріали в додатках подають на державній мові: результати статистичної обробки даних, технологічні карти, розрахунки економічної ефективності варіантів досліду, рисунки, довідки про виступи на конференціях і про впровадження результатів дослідження у виробництво, копії опублікованих статей, а також інші документи, що відображають апробацію роботи. У разі виконання наукової роботи не в Університеті (для заочної форми навчання), здобувач має представити довідки з місця проведення дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]