Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_vkaz_Napis_y_oforml_mag_rob_14_1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
841.73 Кб
Скачать

Оформлення магістерської дипломної роботи

Загальні вимоги

Дипломну роботу подають у вигляді тексту комп’ютерного набору. Набір тексту шрифтом Times New Roman (14 pt) у редакторі Microsoft Office Word 97-2003 (чи вище) виконують з абзацним відступом 1,2 см та міжрядковим інтервалом 1,5 (24 pt) на одному боці стандартного односортного паперу форматом А4 (210 х 297 мм). Стиль набору – normal (звичайний). Береги сторінки (мм): верхній і нижній – 20, лівий – 30, правий – 10 мм.

Всі сторінки, включаючи таблиці, ілюстрації і додатки нумерують за порядком зростання. Першою сторінкою роботи є титульний аркуш (додаток А), який не нумерують. За титульним аркушем розміщують: "Завдання на дипломну роботу студента" (додаток Б), "Відгук керівника про дипломну роботу", які підшиваються без нумерації. Проставляють номери сторінок арабським шрифтом у правому верхньому куті сторінки починаючи зі сторінки з рефератом (сторінка 2). За рефератом оформлених згідно ДСТУ 3008-95 "Документація, звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення" (додаток В) розміщують зміст (додаток Д). Рецензію на дипломну роботу оформлену згідно "Пам'ятки рецензенту" (додаток Е) вкладається в конверт прикріплений до другої сторінки обкладинки.

Помилки, описки і графічні неточності, виявлені в процесі друкування роботи, можна виправити коректором або зробити підчищення і написати на тому місці виправлення. На сторінці допускається не більше трьох виправлень.

Оформлення основних розділів

Текст магістерської дипломної роботи поділяють на розділи, підрозділи, пункти (рис. 1). Якщо сторінка не повністю зайнята таблицею або рисунком, на ній розміщують відповідну частину тексту.

Кожен розділ розпочинають з нової сторінки. Заголовки розділів розміщують на 40-45 мм від верхнього зрізу сторінки, симетрично до тексту ВЕЛИКИМИНАПІВЖИРНИМИлітерами. Після номеру розділу крапку не ставлять, а назву розділу подають на наступній стрічці.

Перенесення складів у заголовках розділу не допускають, крапку в кінці заголовка не ставлять. Між заголовком і наступним текстом повинно бути три інтервали.

Назву підрозділу подають у вигляді заголовку малими напівжирнимилітерами (крім першої прописної). Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку; в кінці номера підрозділу теж повинна стояти крапка. Потім у тому ж рядку пишуть заголовок підрозділу (наприклад:2.3. Схема досліду). Між заголовком розділу і підрозділу залишають віддаль, рівну трьом інтервалам. Між заголовком підрозділу і першим рядком тексту залишають відстань у три інтервали. Між останнім рядком попереднього тексту і заголовком наступного підрозділу залишають відстань у три інтервали.

Пункти нумерують арабськими цифрами у межах кожного розділу і підрозділу (наприклад: 3.2.1. Висота рослин). Заголовок пункту наводять у підбір до тексту.

РОЗДІЛ 2

УМОВИ, ОБ’ЄКТИ І МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

2.3. Схема досліду

Текст підрозділу. Текст підрозділу. Текст підрозділу. Текст підрозділу. Текст підрозділу. Текст підрозділу.

3.2.1. Висота рослин. Текст підпункту. Текст підпункту. Текст підпункту. Текст підпункту. Текст підпункту.

Рис. 1. Приклад оформлення тексту дипломної роботи

Оформлення ілюстративного матеріалу

Під час створення графіків і діаграм використовують не більше 2-4 кольорів. Ілюстрації (рисунки, креслення, схеми, оригінали фотографій) позначають словом „Рис.” і розміщують безпосередньо після посилання на них у тексті. Номер ілюстрації, її назва (напівжирнимшрифтом) і пояснювальні підписи (звичайним шрифтом) розміщують послідовно під ілюстрацією симетрично до тексту (рис. 2 і додаток Ж "Оформлення результатів досліджень").

Таблиці нумерують в межах розділу розміщуючи слово „Таблиця” і її номер набрані курсивом(наприклад:Таблиця 3.1) в правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці набраногонапівжирнимшрифтом (рис. 3). Між заголовком таблиці і головкою самої таблиці залишають відстань в один інтервал. Заголовки колонок починають з великої літери, підзаголовки – з маленької, якщо вони складають одне речення із заголовком, з великої – якщо вони самостійні. Колонку з порядковими номерами рядків у таблиці подавати не потрібно (див. рис. 1 додатку Ж). У разі коли таблиця займає кілька сторінок, під головкою таблиці розміщують рядок із номерами колонок, який повторюється на кожній сторінці з вказівкою на продовження цієї ж таблиці (табл. 1). Наприклад: "Продовження табл. 1".

(Ілюстрація до тексту)

Рис. 2.1. Динаміка інтенсивності дихання яблук під час достигання (2013 р.):

1 – сорт Кальвіль сніговий, 2 – Джонаголд, 3 – Ренет Симиренка.

Рис. 2. Приклад оформлення підпису під ілюстрацією

Заголовок таблиці розміщують симетрично до тексту. В кінці заголовку таблиці крапку не ставлять. Після найменування показника, перед одиницею вимірювання ставлять кому. Одиницю вимірювання показника подають курсивом. Наприклад: Урожайність, т; Рівень рентабельності,%.

Таблиця 3.1

Висота дворічних саджанців яблуні сорту Мутсу залежно від підщепи та способу вирощування, см

Підщепа

Спосіб вирощування

2011 р.

2012 р.

2013 р.

Пересічно за

2011-2013 рр.

М.9

Окулірування (к)*

168,4

175,2

182,1

175,2

“ Cпляче ” вічко

165,0

168,0

170,9

168,0

Зимове щеплення

161,8

66,1

170,3

132,7

М.26

Окулірування (к)*

168,5

174,6

80,7

174,6

“ Cпляче ” вічко

73,1

171,6

170,0

141,3

Зимове щеплення

161,4

168,1

174,8

168,1

НІР05

1,5

5,4

9,1

Примітка. к*– контроль.

Рис. 3. Приклад оформлення таблиці в тексті дипломної роботи

Ставити лапки (–//–) замість чисел, знаків чи символів, які повторюються, не допускається. Якщо цифрові або інші дані в якому-небудь рядку таблиці не наводять, то в ньому ставлять прочерк, а причину відсутності даних пояснюють у примітці під таблицею.

Цифри в колонках таблиці вирівнюють по правому краю чарунки так, щоб класи чисел в усіх рядках знаходилися один під другим. Числові величини в одній колонці повинні мати однакову розрядність (у т. ч. значення НІР05). ЗначенняНІР05подаютькурсивом. Найменування варіантів досліду та цифрові значення відповідних показників центрують по вертикалі чарунок таблиці (див. рис. 3).

Оформлення додаткових матеріалів

Додатки оформлюють як продовження дипломної роботи на наступних її сторінках, розміщуючи у порядку появи посилань у тексті. Додатки позначають великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б. Один додаток позначають як додаток А.

Скорочення, одиниці вимірювання і умовні позначення

Скорочення слів у заголовках розділів, підрозділів, таблиць, додатків і в підписах під рисунками не допускається. В тексті магістерської дипломної роботи скорочення можливі лише у випадках, якщо вони встановлені стандартом або правилами орфографії і пунктуації.

Допустимі скорочення: рис.(рисунок);с.-г.(сільськогосподарський) – тільки в таблицях;табл.(таблиця) – при посиланні в тексті в дужках;і т.д.(і так далі);і т.п.(і тому подібне);і ін.(і інше) – пишуть в кінці речення, після переліку;р.(рік),рр.(роки),в.(вік),вв.(віки),шт.(штук),прим.(примірників),грн(гривня),коп.(копійка),тис.(тисяч),млн(мільйонів),млрд(мільярдів) – тільки при цифрах;т(тонна),ц(центнер),кг(кілограм),г(грам),мг(міліграм),куб. м(кубічний метр),куб. см(кубічний сантиметр),гл(гектолітр),дкл(декалітр),л(літр),км(кілометр),м(метр),дм(дециметр),см(сантиметр),кв. км(квадратний кілометр),а(ар),кв. м(квадратний метр);ІОК,КАНО,ККД,УААН– назва широко відомих речовин, термінів, установ;р.(річка),м.(місто),с.(село),сел.(селище),оз.(озеро),о.(острів) – при власних назвах;доц.(доцент),проф.(професор),акад.(академік) – тільки біля прізвища у тексті;вид.(видання),вид-во(видавництво),кн.(книга),зб.(збірник),вип.(випуск),т.(том),ч.(частина),с.(сторінка).

Скорочення неприпустимі:з-д(завод),р-н(розчин),у т.ч.(у тому числі),т.ч.(таким чином),ВРХ(велика рогата худоба) та інші.

Математичні знаки застосовують при використаних у варіаційній статистиці символах, у формулах і таблицях при цифрах. У тексті їх пишуть словами. Не можна наприклад, писати „температура була > 18оС”. Правильно буде: „температура була вище за 18оС”.

Не допускають використання символів і умовних позначень замість відповідних термінів. Наприклад: „tопідвищувалась”, замість правильного „температура підвищувалася”.

Знаки №, % і т.п. застосовують біля цифр. В інших випадках їх пишуть словами. Наприклад: „вихід підвищився”, а не „% виходу підвищився”. Знак „№” для позначення множини не подвоюють.

Всі числа з розмірностями пишуть цифрами. Наприклад: „довжина 5 метрів, а не „довжина п’ять метрів”. Числа до десяти не біля розмірностей рекомендовано подавати в тексті словами „на трьох ділянках”, а більше десяти – цифрами: „на 15 ділянках”.

Складні прикметники, першою частиною яких є числівник, пишуть через тире: „температура – 15оС”, а не ”5% розчин”, “15отемпература”.

Вказуючи багаторічний період між роками, ставлять дефіс між цифрами і пишуть у множині роки, наприклад: „у 1980-2000 рр.”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]