Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг реф.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Висновки

Фінансове положення підприємства в умовах ринку вимагає постійного контролю. Тільки в умовах його стабільності підприємства зможуть ефективно проводити модернізацію і реконструкцію, переходити на випуск нової конкурентноздатної продукції, займати лідируюче положення в галузі, випускати цінні папери, що користуються попитом на ринку, одержувати безперешкодно кредити в державних і комерційних структурах.

У нинішніх конкурентних умовах фірми вже не можуть використовувати лише цінові методи боротьби, вони прибігають до таких нецінових методів, як збільшення асортименту, застосування лікувальних добавок у продукти, поліпшення сервісного обслуговування і т.п. Фірма "Світоч" повинна звернути пильну увагу на найбільш перспективні розробки конкурентів (наприклад, батончики) і відповідно відреагувати.

Кондитерська фірма "Світоч", що розглянута в роботі, дотепер є одним з базових підприємств, хоча й займає на ньому зараз лише 5%, і продовжує поступово здавати свої позиції в порівнянні з минулими роками, опустивши на четверте місце після більш удалих конкурентів. Утримувати власне положення їй дозволяє оптимальне співвідношення "ціна-якість", гарне знання марки споживачами, також позитивний ефект дала покупка частини акцій транснаціональною корпорацією "Nestle".

Як і у всіх підприємств країни, у "Світоч" є велика кількість проблем, що заважають ефективно працювати: нераціональна система оподатковування, відсутність фахівців з питань менеджменту, маркетингу, реклами, фінансів, значний знос основних фондів, недостача оборотних коштів, немає можливості одержувати довгострокові кредити і невеликий потік інвестицій і т.д.

Виживання підприємства в конкурентній боротьбі потребує від нього активного пошуку шляхів і методів підвищення конкурентноздатності вироблених товарів, створення такої споживчої вартості, яка б містила в собі всю сукупність властивостей власного товару, а також супутніх йому.

Список використаних джерел

  1. Курбатков К.Є. Маркетинг і організаційно-економічні умови розвитку збутової діяльності в ринкових умовах. Х.: 2006.

  2. Основи економічної теорії. Підручник за ред. проф. С.В. Мочерного. – Тернопіль: АТ “Тарнекс”, 2003 р.

  3. Балабанова Л.В. Оптовая торговля: маркетинг и коммерция. - М.: Экономика. 2001.

  4. Голубков Е.П. Маркетинговые исследования: теория, методология и практика. - М.: Издательство “Финпресс”, 2008.

  5. Дихтль Е.. Практический маркетинг: Учеб. пособие / Пер. с нем. М.: Высш. шк. 1995.

  6. «Обсяг та виробництво основних видів продукції по державному департаменті продовольства за грудень та за 2012 рік» , К., 2013.

  7. «Кондитерський ринок України. Майже без змін». Прес-реліз фірми “Roshen” 26.03.2013

  8. «Шоколада “Свиточ“ станет вдвое больше».Деловая неделя.28 листопада 2012

  9. «Рынок кондитерских изделий». Оптовик №50-51, декабрь 2011 г.

  10. «Годовой торговый обзор кондитерского рынка Украины». Бизнес, 29 октября 2012