Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота. Хамходера І.П..docx
Скачиваний:
238
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

2.3. Інвентаризація та аналіз насаджень на території об’єкту проектування

Слід зазначити, що на території дуже бідний видовий склад рослин, який обмежується 5–6-ма видами дерев і чагарників та трав’яною рослинністю. Газонне покриття є рідким та неякісним, деякі насадження відзначаються низькою естетичною цінністю (додаток Б рис. Б. 4). У північній частині подвір’я знаходиться незасаджена ділянка, якій потрібно надати сучасного естетичного вигляду. Втручання потребує і ділянка у південній частині подвір’я та біля центрального входу, яка має непривабливий естетичний вигляд.

У таблиці 2.1 наведено стан та асортимент рослин, які зростають на території дошкільного навчального закладу ясла-садок комбінованого типу № 3 міста Умані.

Таблиця 2.1.

Асортимент рослин, які зростають на території дитячого садка

Латинська назва

Українська назва

Кількість,

шт.

Стан

Деревні листяні породи

1

2

3

4

Carpinus betulus L.

Aser platanoides L.

Cerasus vulgaris L.

Populus tremula L.

Граб звичайний

Клен гостролистий

Вишня звичайна

Тополя тремтяча

10

1

1

2

Добрий

Задовільний

Добрий

Задовільний

Деревні хвойні породи:

1

2

Thuja occidentalis L.

Taxus baccata L.

Туя західна

Тис ягідний

6

1

Добрий

Добрий

Кущові листяні породи:

1

Buxus sempervirens L.

Самшит вічнозелений

Незадовільний

Трав’янисті рослини на квітнику представлені однорічниками:

1

2

3

4

Zínnia L.

Matricaria recutita L.

S. procumbens Lam.

S. atropurpurea L.

Цинія

Ромашка лікарська

Санвіталія розпростерта

Скабіоза темно-пурпурна

20

60

19

40

Добрий

Добрий

Добрий

Задовільний

Отже, в доброму стані на території ДНЗ зростає граб звичайний, вишня звичайна, туя західна, тис ягідний. Трав’янисті квітуючі рослини, представлені однорічниками, знаходяться у доброму стані. У незадовільному стані — самшит вічнозелений; стан тополі тремтячої також далекий від доброго. Незасаджені ділянки потрібно озеленити, надати їм сучасного естетичного вигляду.

Спираючись на результати дослідження можна зробити висновок, що об´єкт озеленення являє собою квадратну ділянку, яка належить дошкільному навчальному закладу, з недоглянутими насадженнями самшиту, деревних та трав’янистих порід.

Виходячи зі специфіки роботи садочка, проектні рекомендації озеленення території не передбачають розміщення додаткових будівель і споруд, прокладання дорожньо-стежкової мережі (хоча, ще раз наголошуємо на необхідності оновлення асфальтного покриття), а лише створення декоративних насаджень з відповідним асортиментом порід та включення незадіяних ділянок до організації ігрових майданчиків.

У загальному розміщення території дослідження сприятливе для росту зелених насаджень та відпочинку дітей, оскільки район віддалений від промислових структур, для нього характерний низький рівень транспортного руху, і відповідно низький рівень загазованості та запиленості повітря.

Для підвищення естетичного вигляду території ДНЗ та забезпечення виховного впливу на дітей, насадження, які проектуються, повинні мати естетичний вигляд, а благоустрій відповідати сучасним нормам та організовуватися з використанням сучасних технологій.