Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота. Хамходера І.П..docx
Скачиваний:
238
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Розділ 3 проектні пропозиції щодо формування зелених насаджень на території дитячого садка

3.1. Особливості асортименту рослин для оформлення території дитячих установ

Озеленення ділянки — основа створення оздоровчих умов для дітей. Особливе значення відсоток озеленення має в умовах міста, де зелені насадження беруть участь у створенні необхідного мікроклімату, впливаючи безпосередньо на температуру повітря, його вологість, сонячну радіацію, а також послаблюють вплив шкідливих факторів міського середовища на дитячий організм.

Ф.М. Левон відмічає: зелені насадження повинні максимально відповідати своєму призначенню у плані виконання очікуваних від них середовищетвірних функцій [27].

А.Л. Соботович, досліджуючи трав’янисті рослини, теж зазначає, що підбір рослинності повинен враховувати наступне навантаження (в т.ч. рекреаційне) [35].

С.В. Совгіра вказує: при озелененні території навчальних закладів обов’язково враховують вміст отруйних речовин у рослинах. З метою запобігання харчових отруєнь заборонено використовувати рослини, що можуть його спричинити. На Середземномор’ї звідки походить Сercis siliguastrum L. його листя використовують у салати, а пуп’янки замість каперсів. Тому вчена рекомендує види роду Сеrсіs для озеленення територій навчально-виховних закладів [39].

В жодному разі не слід садити рослини, що мають колючки та отруйні плоди: софору японську (Sophora japonica L.), вовчі ягоди звичайні (Daphne mezereum L.), терен (Prunus spinosa L.), гледичію (Gleditsia triacanthos), акацію (Acacia), ожину (Eubatus), обліпиху (Hippophae rhamnoides L.), шипшину (Rosa acicularis L.), глід (Crataegus). Заборонені також такі трав'янисті рослини, як белена чорна (Hyoscýamus níger), ясенець (Dictamnus albus L.), дурман (Datúra), цикута (Cicúta virósa), наперстянка (Digitális), осінник (Sternbergia colchiciflora W.), молочай (Euphórbia), латук отруйний (Lactuca virosa) та інші. Такі дерева, як ширококронні види тополь (Pópulus), біла верба (Salix alba L.), шовковиця (Morus) під час цвітіння чи плодами забруднюють навколишню місцевість, а також сильно затінюють ділянку і тим самим затримують зростання трав та квітів [5]. Тому, крім рослин із отруйними плодами, листям, також не варто використовувати для озеленення ділянки дошкільного дитячого закладу дерева і чагарники з колючками, квітами, котрі забруднюють територію навколо або приваблюють велику кількість комах.

Раціональне розміщення озеленених ділянок, смуг захисних насаджень, квітників, груп і поодиноких екземплярів дерев і чагарників при підборі відповідного асортименту сприяють створенню комфортного середовища. Зелені насадження дають змогу наглядно вивчати властивості різних рослин, допомагають вихованню естетичного почуття, любові до природи. Тому важливим є саме розмаїття асортименту рослин.

Квіткове оформлення повинне концентруватися біля входу на ділянку перед головним фасадом будівлі, в місцях чекання батьками дітей. Квітники з однорічних рослин зазвичай розбивають вздовж доріжок для того, щоб діти мали змогу поливати та спостерігати за ними. Багаторічні рослини розміщуються далі від доріжок на газонах у вигляді вільних груп. Квітники можуть займати 1 – 1,5 відсотків всієї площі ділянки. Вважаємо, на квітниках необхідно висаджувати такий асортимент квітів, щоб вони квітували з ранньої весни і до пізньої осені, були невибагливі у вирощуванні та догляді. На наш погляд, таким критеріям найбільше відповідають квіти, вказані в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1.