Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи Воронко.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
507.9 Кб
Скачать

Тема 3. Права на землю

Задача № 25

До сільської ради звернувся гр. Р із заявою про приватизацію двох земельних ділянок: 1) присадибної земельної ділянки площею 0,2 га, що раніше була в нього в користуванні; 2) для сінокосіння та випасання худоби площею 0,1 га, якою він користувався протягом 15 років.

  • Яке рішення повинна прийняти сільська рада?

  • Визначте підстави і порядок виникнення права власності для громадян.

Задача № 26

Фермер П. звернувся із заявою до райдержадміністрації про передачу йому в оренду 0,5 га земель водного фонду, на яких розташовано озеро, для рибогосподарських потреб. Однак фермер отримав відмову, яка обґрунтовувалася тим, що згідно з чинним законодавством вказані землі та озеро повинні надаватися виключно у власність.

  • Проведіть правовий аналіз рішення райдержадміністрації.

  • Охарактеризуйте правовий режим оренди земель.

Задача № 27

При купівлі-продажу для садівництва земельної ділянки новий власник К. погодився з наявністю встановленого земельного сервітуту щодо його ділянки. Однак через півроку почав перешкоджати здійсненню сервітуту, який полягав у праві сусіднього власника П. на забір води з природної водойми, розташованій на земельній ділянці К. Свої дії К пояснив незручностями, що виникли у нього у зв’язку із здійсненням сервітуту (ранній або дуже пізній час забору води, що заважає відпочинку його родини). Тому К. звернувся до суду з вимогою припинити дію сервітуту.

  • Вирішіть справу. Дайте характеристику інституту сервітутного права.

Задача № 28

Громадянка С. звернулася за консультацією до юриста з наступного питання. Житловий будинок, розташований на земельній ділянці, належить їй на праві приватної власності (як і земельна ділянка). Представники оптової організації повідомили її про те, що земельна підлягає вилученню, оскільки на ній повинні бути розташовані під’їзні шляхи до складів оптової організації, що знаходиться поряд. А вилучення земельної ділянки, що їй належить, буде здійснюватися за відповідну плату.

  • Чи є дії представників оптової організації законними?

  • Назвіть підстави припинення права приватної власності на землю.

  • Визначте суб’єктів відчуження земельних ділянок для суспільних потреб і з мотивів суспільної необхідності.

Задача № 29

У 2003 році громадянин П., що поживає у місті, звернувся до міської ради із заявою про безоплатну приватизацію земельної ділянки розміром 0,3 га, якою він користується протягом 15-ти років, отримавши у спадщину від своїх батьків житловий будинок.

У процесі попереднього розгляду справи з’ясувалося, що згідно з планом земельної ділянки, за даними бюро технічної інвентаризації, за нею закріплено лише 0,15 га. На прийомі працівник ради відмовив громадянину у безоплатній приватизації та рекомендував йому приватизувати земельну ділянку шляхом викупу.

Громадянин П. звернувся з позовом до суду.

  • Визначте коло суспільних відносин та вирішіть справу.

  • Які підстави і порядок безоплатної приватизації земельних ділянок?

Задача № 30

Адміністрацію лікувально-оздоровчого санаторію, що знаходиться на березі Чорного моря, на прохання відпочиваючих, які мають особистий автомобільний транспорт, дозволила спорудити автомобільну стоянку в межах прибережної смуги моря. Державний інспектор з контролю за використанням і охороною земель з огляду на виявлене порушення земельного законодавства зафіксував це правопорушення та передав матеріали перевірки до прокуратури.

  • Визначте категорію земель, які згадуються в завданні, охарактеризуйте їх правовий режим.

  • Вирішіть справу.

Задача № 31

До суду з позовом звернулося ТОВ «Завод Універсал» - власник земельної ділянки, через територію якого пролягають лінії електропередачі, що належать ТОВ «Київенерго». На думку позивача, земельна ділянка обтяжена сервітутом відповідача, якому належить і яким експлуатуються ці лінії електропередачі. Однак укладати договір про встановлення сервітуту відповідач відмовився. Разом з тим позивач вказує на неможливість реалізувати право власності в повному обсязі, зокрема щодо частини земельної ділянки, де встановлена охоронна зона ліній електропередачі.

Позивач наполягає на отриманні відповідної плати за обтяження земельної ділянки.

  • Дайте правову оцінку заявленим вимогам позивача.

  • Охарактеризуйте інститут сервітутного права.