Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи Воронко.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
507.9 Кб
Скачать

Задача № 43

Прокурор звернувся до суду з позовом про визнання недійсним рішення райдержадміністрації щодо переведення лісових земель у нелісові в інтересах акціонерного товариства «Аякс», оскільки зазначене рішення прийнято без проведення державної екологічної експертизи.

Відповідач із позовом не погодився, посилаючись на те, що при переведенні лісових земель у нелісові для їх подальшого використання, не пов’язаного з веденням лісового господарства, висновки екологічної експертизи для прийняття такого рішення не обов’язкові.

  • Який порядок переведення земель з однієї категорії у іншу?

  • Вирішіть справу.

  • Дайте характеристику правовому режиму земель лісогосподарського призначення.

Задача № 44

Спільне підприємство «Віста», утворене за участю громадян Італії, орендувало земельну ділянку у межах міста з метою будівництва фармацевтичної фабрики на території України. Після того, як будівництво було закінчено а узгоджені питання щодо отримання права власності на майно, підприємство звернулося до міської ради з клопотанням про безоплатну приватизацію відповідної земельної ділянки. Міська рада відмовила в безоплатній приватизації земельної ділянки і запропонувала підприємству взяти участь у земельному аукціоні.

  • Який порядок і підстави набуття права власності на землю для іноземних громадян, іноземних юридичних осіб та юридичних осіб України, заснованих за участю іноземних осіб?

  • Вирішіть справу.

Задача № 45

До міської ради звернувся голова фермерського господарства з проханням надати в оренду землі державної власності за межами міста. Рада задовольнила прохання голови фермерського господарства, а при укладанні договору була досягнута домовленість про складання орендної плати у грошовій та натуральній формі.

  • Дайте правову оцінку рішенню міської ради.

  • Визначте особливості правового регулювання використання земельних ділянок на умовах оренди.

Задача № 46

Гр. С. купив у гр. П земельну ділянку площею 0,12 га для індивідуального житлового будівництва. Земельна ділянка розташована на березі озера. Громадянин побудував житловий будинок і встановив залізобетонний паркан, який відділяв його земельну ділянку. Паркан був встановлений до урізу води, що перешкоджало прохід до озера громадянам, які відпочивають. Крім того, мешканці селища були позбавлені можливості прогону худобина водопій. При огляді земельної ділянки державним інспектором з’ясувалося, що: 1) дозвіл на будівництво залізобетонного паркану отримано не було; 2) дерева на березі озера зрубані.

  • Які порушення були допущені громадянином С.?

  • Які санкції можуть бути застосовані до порушника?

  • Визначте правовий режим земель водного фонду

Задача № 47

Президент України звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням розглянути питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Кабінету Міністрів України «Про проведення аукціонів із продажу земельних ділянок». На думку суб’єкта права на конституційне подання Постанова є підзаконним актом, тому врегулювання нею питань правового режиму власності на землю не відповідає нормам Конституції України.

  • Вирішіть справу. Чи були перевищені повноваження КМУ?

  • Який орган визначає порядок, умови набуття, припинення і здійснення права власності на землю?

Задача № 48

Сільська рада прийняла рішення про переоформлення права постійного користування на земельні ділянки на право власності чи оренду. Рішення сільської ради було прийняте на підставі ст. 92 та пункту 6 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року. Вважаючи рішення ради незаконним громадянин К. звернувся з позовом до суду.

  • Вирішіть справу.

  • Складіть проект позову від громадянина К.

  • Складіть проект рішення суду по справі.

Задача № 49

Іноземний громадянин звернувся до держадміністрації з заявою про надання йому у м. Ужгород в оренду земельної ділянки під забудову. Держадміністрація відмовила йому посилаючись на те, що надання земельних ділянок у межах міста компетенція органів місцевого самоврядування.

  • Зазначте, які питання необхідно вирішити іноземному громадянину для того, щоб отримати в оренду земельну ділянку під забудову.

  • Визначте коло нормативних актів, які регулюють ці питання.

Тема: загальні засади прав на землю

Задача № 50

В 2000 році за рішенням сесії селищної ради гр. П. у приватну власність передано земельну ділянку площею 0,17 га для обслуговування житлового будинку і господарських споруд та ведення особистого підсобного господарства. В 2004 році гр. П. раптово помер, а його дружина гр. Н стала спадкоємицею. Звернувшись до селищної ради про видачу їй державного акта на право власності на земельну ділянку, одержала відмову, мотивовану тим, що такі питання не відносяться до компетенції селищної ради.

  • Визначте коло суспільних правовідносин.

  • Який порядок безоплатної приватизації земельних ділянок передбачено земельним законодавством? З якого моменту у громадянина виникає право власності на земельну ділянку?

  • Назвіть документи, що посвідчують права на землю, та органи, що їх видають.