Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Голубнича Методичка ГТ.doc
Скачиваний:
5172
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
599.55 Кб
Скачать

Тема 2. Географія туристських потоків

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується вивченню географії туристських потоків.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • знати визначення понять;

  • вміти класифікувати туристичні потоки;

  • мати уявлення про основні закономірності формування туристичних потоків за географічною ознакою.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Туристський потік та його географічна характеристика. Поняття «потік» досить часто використовується в науці. Буквально цей термін означає «маса, що рухається». В Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» визначення тур потоку немає, а різні дослідники по різному трактують це поняття.

Турпотік - сукупність подорожувальників, що мандрують поодинці, сім’ями чи групами по своїй країні або до інших країн з незабороненою метою від 24 годин до 1 року без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності

Турпотік – сукупність процесів, які забезпечують рух туристів у певному часовому інтервалі і вимірюється в абсолютних одиницях (особи). існують також тур потоку доходів та витрат, які вимірються в горошових одиницях.

Турпотоки вивчають багато наук, перш за все логістика, яка вивчає різні потоки інформаційні, матеріально-технічні, фінансові, трудові. Також тур потоками займається туристичний менеджмент, маркетинг. Але всі вони вивчають тур потоки з позицій управління ними.

Турпотік - послідовна зміна операцій з розробки маршрутів і обслуговування туристів. В зв’язку з цим треба розрізняти поняття тур маршрут та турпотік.

Турмаршрут – цілеспрямоване переміщення групи людей чи однієї особи до місця туристичного інтересу (дестинації) перебування там і повернення до місця проживання. Турпотоки не виникають стихійно, на них впливають зовнішні та внутрішні чинники, та певні закономірності. Місце інтересу для подорожування визначає форму туристичного потоку за географічною ознакою.

Класифікація туристських потоків. Оскільки тур потоки утворюють подорожі то їх класифікаційні ознаки є підґрунтям для класифікації потоків.

За метою: - рекреаційні; оздоровчо-лікувальні; професійно-ділові; науково-освітні; пізнавально-екскурсійні; паломницькі; етнічні; екологічні; тощо.

За місцем виникнення: національні; міжнародні.

За рівнем організації:

- організовані: групові, сімейні, індивідуальні, індивідуально-групові

- самодіяльні: поодинокі, групові.

За способом побудови маршруту: лінійні; кільцеві; радіальні; комбіновані.

За видом транспорту: пішохідні; автомобільні; залізничні; морські; річні тощо.

За тривалістю: тривалі (більше 3-х діб); короткотривалі

є і інша класифікація за цією ознакою, а саме

- дуже короткотривалі (1-3 ночівлі)

- короткотривалі (4-7)

- середньо тривалі (8-28)

- довготривалі (29-365)

В різних регіонах світу ця тривалість різна, наприклад, найменшою вона є в Сінгапурі (3 ночівлі) , а найбільшою в Австралії (24 ночівлі)

За віком туриста: дитячі; підліткові; молодіжні; середнього віку; третього віку; змішані.

За сезоном: літні; зимові; осінні; весняні.

За сталістю подорожей: рівномірні; сезонні.

За ціною: елітарні, комерційні, соціальні.

За ступенем періодичності: - періодичні; турбулентні (хаотичні).

За місцем призначення: кінцеві, транзитні

Географічна оцінка туристського протоку. Географія світових тур потоків відтворює розклад сил на глобальному туристичному ринку. Домінація Центру і підлегле положення Периферії та Напівпериферії (так країни поділяють за потужністю тур потоків). В країнах так званої Тріади (Франція, Іспанія, США) зароджуються основні турпотоки і вони до них тяжіють. на постіндустріальні країни припадає 57% туристичних прибуттів, На країни, що розвиваються, відповідно 30%, На країни з перехідною економікою 13 %. Найбільшими експортерами тур послуг є Франція, Італія, Іспанія, США, Імпортерами - Німеччина, Японія, Великобританія.

Саме у цих країнах формуються основні тур потоки і вони до них (до країн тяжіють)

На країни Центру приходиться більше половини тур потоків світу (Західна Європа + США). На країни що розвиваються, приходиться 30% (Периферія). На країни з перехідною економікою приходиться 13% (Напівпереферія). Географія видів туризму представлена в таблиці 1.

Нерівномірність туристських потоків в світі. Європа продовжує утримувати лідерство за кількістю міжнародних прибутті туристів (біля 57% за кількістю туристів, 52 за доходами від туризму). Переважають короткотермінові внутрішньо регіональні потоки, Цьому сприяє цілий ряд факторів:

  1. сусідство невеликих країн;

  2. розвинута інфраструктура, зокрема транспортна;

  3. унікальні природні туристичні ресурси;

  4. цікава історія, велика кількість історико-культурних ресурсів;

  5. широкий асортимент тур продуктів;

  6. висококваліфікований персонал.

Водночас в Європі генеруються потужні міжрегіональні потоки до інших макрорайонів.

Таблиця 1

Географія різних видів туризму

Вид туризму

Країни

Оздоровчий (рекреаційний)

Болгарія, Іспанія, Італія, Кіпр, Словаччина, Україна.

Лікувальний

Ізраїль, Чехія, Угорщина, Румунія.

Пізнавальний

Великобританія, Франція, Греція, Італія, Єгипет.

Діловий

Великобританія, Швейцарія, Німеччина.

Спортивний (+гірськолижний)

Австрія, Туніс, країни Карибського басейну.

Розважальний

Франція, Італія, Монако.

Культурно-релігійний

Ізраїль, Кіпр, Франція.

Екотуризм

Швейцарія, острови Карибського басейну, Океанії, тощо.

Екстремальний

Індія, Китай, Південна Африка, Тайланд, Шрі-Ланка

Ностальгічний

Китайська діаспора, Вірменська діаспора, Єврейська діаспора.

Останнім часом зростає зацікавленість туристів Азійсько-Тихоокеанським регіоном. Країнами – лідерами тут є Японія, Південна Корея, Австралія, Таїланд. Сінгапур, Гонконг. Економічний розвиток дав змогу збільшити частку внутрішньо регіональних поїздок. Потоки з Європи та Америки Стимулюються сприятливим обмінним курсом.

На Американський макрорайон припадає 25% міжнародних тур потоків. Переважно вони мають внутрішньо регіональний характер, особливо в межах Північної Америки (30% всіх міжнародних тур потоків в макрорайоні здійснюється між США та Мексикою).

Африканський макрорайон забезпечує лише 5% міжнародних тур потоків. Основний потік припадає на країни півночі та ПАР.

У Близькосхідному макрорайоні внутрішньо регіональний туризм розвивається мало внаслідок міжнародного тероризму та політичної нестабільності.

Динаміка тур потоків. До 2008 року спостерігався постійний ріст тур потоків, в 2008 році зареєстровано 924 млн. прибуттів. В 2020 році прогнозовано 4,6 млрд туристичних прибуттів.

За даними ЮНВТО у 2008 році кількість туристичних подорожей скоротилось, особливо у Європі і Азії приблизно на 3%. Але існують напрямки, які в період кризи показали ріст туристичних прибуттів (Марокко, Туреччина, Йорданія, Гондурас, Нікарагуа, Корея, Індія тощо.)