Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ МАГИСТР ТЕХНОЛОГ ШАБЛОН ДонНУЕТ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

10. Загальні вимоги пожежної безпеки

Для захисту електричних мереж від струмів короткого замикання й значних перевантажень застосовують плавкі запобіжники й автомати. На підприємствах, базах і складах використають трубчасті запобіжники серій НПН і ПН, у низьковольтних установках малої потужності – запобіжники пробочні з різьбленням. Застосування некаліброваних плавких вставок для захисту електромереж забороняється. Найбільш зробленими апаратами захисту від струмів короткого замикання й перевантажень в електричних мережах є автоматичні вимикачі серій АЕ, ВА, АП і ін. Номінальний струм запобіжників і автоматів повинен відповідати навантаженню й перетину проводів, що захищають.

Ізоляція повинна надійно захищати як відкриту, так і сховану електропроводку від впливу навколишнього середовища. Відстань між електропроводкою (кабелями) і трубопроводами встановлюється при паралельній прокладці їх не менш 0,1 м, у місцях перетинання – не менш 0,05 м. У всіх приміщеннях проведення й кабелі повинні проходити через стіни в трубах. Простір між трубою й кабелем (проведенням) щільно забивають азбестовою крихтою або іншим негорючим матеріалом, щоб уникнути проникнення вогню й продуктів горіння в суміжні приміщення.

При водяному опаленні перевага віддається нагрівальним приладам із гладкими поверхнями, тому що на них відкладається мало пилу і її легко видаляти. Теплопроводи й нагрівальні прилади при температурі теплоносія вище 1000С повинні відстояти від горючих конструкцій будинків на відстані не менш 0,1 м. Спільна прокладка або перетинання в одному каналі трубопроводів опалення з гарячою водою або парою й трубопроводів з горючими й вибухонебезпечними газами й ЛВЖ не допускається В приміщеннях складів категорій А, Б, В, у коморах і місцях, відведених для складування горючих матеріалів

Пожежна небезпека вентиляційних установок, що видаляють із приміщень пари, гази й пил, обумовлена можливістю утворення у повітроводах пожежо- і вибухонебезпечних сумішей. Джерелами запалювання горючих речовин або вибухонебезпечних сумішей можуть бути: загоряння ізоляції або іскріння в електродвигуні вентилятора, розряди статичної електрики й ін. Пожежна безпека вентиляційних установок може бути забезпечена виключенням утворення пожежо- і вибухонебезпечних сумішей, виникнення джерел запалювання й попередженням можливості поширення пожежі по повітроводам. Повітря зі змістом вибухонебезпечних відходів і пилу варто піддавати очищенню до надходження у вентилятор за допомогою фільтрів і пиловіддільників. Горючі матеріали або негорючі матеріали в горючому впакуванні повинні перебувати на відстані не менш 0,5 м від повітроводів і інших вентиляційних пристроїв. Не можна випалювати жирові відкладення й інші горючі речовини, що нагромадилися у витяжних парасолях і повітроводах.

11. Пожежний захист підприємства

З пожежній небезпеці технологічних процесів і конструктивно-планувальному рішенню визначена пожежна небезпека будинку. Будинок проектованого підприємства відноситься до другого ступеня вогнестійкості, категорія Д. При проектуванні підприємства дотримані протипожежні розриви між спорудами, передбачений вільний під'їзд для пожежного автотранспорту. У будинку передбачені протипожежні стіни, що запобігають поширенню вогню з однієї частини будинку в іншу. У всіх приміщеннях кабелі проходять через міжетажні перекриття й стіни в трубах. Трубопроводи теплових мереж у місцях перетинання перекриттів, внутрішніх стін і перегородок укладені в гільзи з негорючих матеріалів. Всі виробничі й складські приміщення розподіляють по категоріях пожежної небезпеки й класам зон з відповідним позначенням на дверях приміщень. Передбачено 2 евакуаційних виходи - для відвідувачів і для персоналу. Евакуаційні шляхи забезпечують безперешкодний, безпечний рух людей, мають аварійне освітлення. Приміщення будівлі оснащені установками пожежної автоматики. На поверхах передбачене розміщення схематичних планів евакуації.

При розміщенні устаткування забезпечені проходи до шляхів евакуації. Біля устаткування, що має підвищену пожежну небезпеку, вивішені стандартні знаки безпеки. Всі види устаткування, що використовуються на підприємстві, мають захисне заземлене.

Всі машини, механізми, устаткування, транспортні засоби й технологічні процеси на підприємстві, мають сертифікат, що засвідчує безпеку їхнього використання.

Виробничі цехи, склади й адміністративні приміщення обладнані автоматичною пожежною сигналізацією з використанням датчиків, що реагують на задимлення приміщень. Для захисту електричних мереж від струмів короткого замикання й значних перевантажень застосовані плавкі запобіжники й автомати. Електропроводка надійно захищена ізоляцією від впливу навколишнього середовища. Електронагрівальні прилади встановлені на негорючій поверхні.

На підприємстві передбачена необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння. Для гасіння вогнищ загоряння передбачені порошкові вогнегасники ОП-8б. На кожному поверсі розміщають чотири вогнегасники. Вони розташовані в коридорі на висоті 1,5м від підлоги. Комплектування вогнегасниками технологічного устаткування здійснено відповідно до технічних умов і правил пожежної безпеки.

У дворі підприємства розташовані пожежні гідранти. Кількість гідрантів визначаємо виходячи з вимог 1 на 100 метрів периметра будинку. Гідранти встановлюються на відстані не більше 15м від будинку й 2,5 м від краю проїзної частини. Пожежний гідрант має флуоресцентний покажчик з нанесенням буквеного індексу ПГ, цифрових значень відстані в метрах від покажчика до гідранта.

Пожежні крани встановлені на протипожежних сторонах будинку на висоті 1,35м від підлоги. Кожний пожежний кран має рукав довжиною 10 м зі стовбуром. Пожежні крани разом з пожежними рукавами поміщені в шафки з написом "Пожежний кран".

Час евакуації людей розраховуємо за формулою:

,

если есть предприятие – определить время эвакуации, если нет – не нужно

довжина горизонтальної ділянки, довжина шляху по сходам вниз і нагору, м;

υ1 - швидкість руху по горизонтальній ділянці (16м/хв);

υ2- швидкість руху по сходам вниз (10 м/хв);

υ3 - швидкість руху по сходам нагору (8м/хв).

Для II ступеня вогнестійкості час евакуації не повинний перевищувати 6 хвилин.

Таким чином, при проектуванні спеціалізованого гарячого цеху, розміщенні обладнання, проектуванні вентиляції та опалення були дотримані усі вимоги до пожежного захисту, захисту від шуму і вібрації, до техніки безпеки в експлуатації електротехнічного та електротеплового обладнання, до влаштування робочих місць, до території підприємства, розміщенню й пристрою будинків і приміщень