Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotov (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
204.85 Кб
Скачать

36

1 модуль1.Дати визначення Історії України, її предмета і джерел вивчення її предмета.

Історія України- це одна із складових історичної науки, що вивчає розвиток людського суспільства на території України та його закономірності.

Предметом історії України є складний процес формування та розвитку багатомільйонного українського народу, його діяльності в соціально-економічній, духовній, політичній і державній сферах з давніх-давен до сьогодення. Разом з тим історія України має розглядатися в тісному взаємозв'язку з глобальними історичними процесами, з історією її найближчих сусідів, з якими у різні часи українці перебували у складі різних держав.

Джерела вивчення історії України:

1) речові джерела — археологічні знахідки: засоби виробництва, предмети побуту, монети та архітектурні пам'ятки; 2) етнографічні джерела — пам'ятки, які містять дані про особливості буття, культури, звичаї певного народу; 3) лінгвістичні джерела — дані з історії розвитку мови; 4) усні джерела — народні пісні, історичні думи, перекази, легенди, народні прислів'я, 5) писемні джерела — літописи, документи тощо, які є основою історичних знань.

2. Охарактеризувати основні етапи історії України

Кам яний вік( 1 млн-к. 3 тис. до н.е.)- це найдовший період історії людства.У цей період все і виникло.Знаряддя праці тоді виготовляли з каменю,кістки,дерева.

Він є добою первіснообщинного ладу,основні риси:1)майже цілковита залежність від природи;2)рівність усіх членів суспільства;3)колективний характер праці;5)зрівняльний розподіл продуктів праці;6)язичницькі вірування.

Кам яний вік поділяють на 3 етапи:Палеоліт,Мезоліт,Неоліт

Палеоліт- це полювання на дрібних тварин,потім на мамонтів,зубрів;знаряддя праці- -сокири,рубила;опанування вогню;заселення печер;жили в с.Королеве на Закарпатті;на Дісні;в Києві;на Донбасі;Крим.

Мезоліт- полювання на невеликих звірів і птахів,рибальство;винайдення лука та стріл,човнів та плотів.Людські стоянки: Мурзак-Коба,Кодак,Гребеники.

Неоліт-перехід від полювання до скотарства,від збиральництва до землеробства;поява кераміки,прядіння та ткацтва.

Енеоліт(4-3 тис. до н.е.)-це мідно-кам яний вік,перехід від кам яного віку до доби металів.

Характерні риси:1)скотарство відокремилося від хліборобства;2)мідні знаряддя з являються;3)перехід від мотичного до рільного землеробства.

У лісостеповій зоні України за часів енеоліту поширилася трипільська культура.

Трипіл.кул.(к. 5- сер.3 тис. до н.е.)-відкрив у 1893 археолог В.Хвойка с Трипілля на Київщині.Територ.:береги Південного Бугу й Дністра,на схід до Середнього Подніпров я,на захід до Румунського Прикарпаття.Поселення:житла були дерев яними,з глиняною піччю та жертовником,підлога глиняна,а стіни розписували фарбами.Гос-во:землеробство і скотарство,трипільці виготовляли характерну мальовану кераміку з використанням червоних,чорних та жовтих фарб.Вони покорялися бику,змієві.Причини зникнення остаточно не з ясовані,основні версії:1)витеснена кочовиками;2)розпалася внаслідок господарської та екологічної кризи.

Бронзовий вік(2 тис. до н.е.-7 ст. до н.е.)- час розпаду первіснообщинного ладу.

Характерні риси:1)виробництво бронзи;2)в лісостепу розвивається землеробс.,в степу-скотарство;3)утвердження патріархату.4)виникнення великих етнокультурних спільнот,такі як ямна та катакомбна культури.

Ранній залізний вік(7 ст. до н.е.-4 ст. н.е.)

Загальна хар-ка:1)люди навчилися плавити залізо;2)ремесло відокремилося від землеробства;3)з явилося виробництво товарів для обміну й продажу;4)зросла продуктивність праці.

3.Дати характеристику дослов янським народам на тер. України

Кіммерійці-качові іракомовні скотарі,що прийшли з територ. Азії(9-7 ст. до н.е.).Це перший народ на тер. України,назва згадується в «Одіссеї» Гомера.

Територ. Розселення:крим,кавказ;заняття-кочове

скотарство,конярство,ремесла(гончарство,лиття з бронзи) головні пам ятки-поховання в курганах с.Мала Лепетиха,херсонщина.Військова праця,основа-кіннота озброєна залізними мечами,луками та стрілами.суспільний устрій-утворили рабовласницьку державу на чолі з царем.

Скіфи- (7-3 ст. до н.е.)-кочові іракомовні скотарі,що витіснили кіммерійців і розселилися між Доном і Дунаєм.Суспіл. устрій-скіфська рабовласницька держава-Велика Скіфія.Вона являла собою союз племен на чолі з царем,влада якого передавалася у спадок.Основою суспільства у скіфів була сім я,родовід вівся по чоловічій лінії.Розвивалося кочове скотарство,землеробство,конярство.Із греками почали торгівлю в обмін на рабів,пшеницю,хутро,шкіру.Військова справа-були озброєні мечами,дротиками,винайшли далекобійний лук,релігія-поклонялися Арею(Бог війни).У мистецтві поширений звіриний стиль-зображення оленів,пантер,коней,риб.Сарматські племена витіснили скіфів на захід та південь.

Сармати (3 ст. до н.е.-3 ст. н.е.)-іраномовні племена споріднені зі скіфами,з явилися з уральсько-поволзьких степів.Територ.-північне причорномор я,Суспіл. Устрій-жили племенами,жінка займала поважне становище і могла володіти зброєю.Заняття-кочове скотарство,полювання,землеробство,гончарство,ковальство.Військова праця-військо складалося з озброєної піхоти та кінноти.Релігія-мали культ богині-матері Астарти,покровительки коней.Найвідоміший курган- Соколова Могила на Миколаївщині.У 4 ст. були частково витіснені готами та гунами.