Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotov (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
204.85 Кб
Скачать

17.Визначити особливості розвитку давньоруських земель у складі Великого Князівства Литовського

На початку 13 ст. утворилася литовська держава-Велике князівство Литовське,яке починає активно розширювати свої володіння,в тому числі за рахунок руських земель.

Етапи приєднання руських земель до ВКЛ:

1.перший великий князь Міндовг(1230-1263)поширив свою владу на землі Західної Русі;2.Гедимін(1316-1341) почав наступ на південно-руські (україн.) землі,проте зіткнувся з територіальними претензіями Польщі;3. у битві на річці Сині Води Ольгерд Гедимінович завдав поразки Золотої Орді і приєднав Чернігівщину,Київщину,внаслідок боротьби з Польщею відвоював Берестейський,Володимирський уділи;4.Вітовт заволодів Чорноморським узбережжям.

Особливості статусу укр..земель у складі ВКЛ-приєднання відбувалося переважно мирним шляхом через бажання князівств позбутися монгольського ярма,система управління залишилася незмінною,руська мова стала державною,православна церква зберігла панівне становище,збереглося руське законодавство(руська правда),литовці поєднувалися династичними шлюбами з українцями,панувала україн. Культура.

Оцінки перебування укр.. земель у складі ВКЛ:В. Антонович-ВКЛ було продовженням і розвитком князівського періоду;Д. Дорошенко-спочатку ВКЛ було фактично литовсько-руською державою,але після підписання Кревської унії,коли відбувся поворот Литви до Польщі,знищується незалежність України-Русі.

18.Визначити причини,зміст і наслідки Кревської і Люблінської уній

Причини підпису Кревської унії-прагнення Литви та Польщі об єднати зусилля перед небезпекою з боку тевтонського ордену ,Кримського ханства,Московського князівства;пошуки князем Ягайлом союзника для зміцнення свого становища в країні,в 1385 було укладено Кревську унію.

Умови Крев. Унії-ягайло одруживсь з ядвігою отримує титул короля Польщі,зобов язується навік приєднати до Польщі землі Літовські та руські і прийняти католицьку віру,але пропольська політика ягайло привела до появи литовсько-руської опозиції.

Наслідки-«+»-об єднання зусиль 2-х держав допомогло розгромити тевтонський орден і зупинити просування німців на схід;»-« посилився вплив поляків в Україні,почалось насильницьке впровадження католицизму.

У 1569р. підписують Люблинську унію.Утворилася нова держава Річ Посполита.

Зміст Любли. Унії-обирається спільний король,єдиними мали бути сейм,сенат,гроші;Литва частково зберігла ознаки колишньої державності,;печатку,герб,адміністрацію,фінанси правовою основою залишався литовський статут.

Наслідки-на укр.. землях посилився тиск католиків,польської духовної культури;поширюється нові форми соціал. Та правового життя;Україна не забезпечила собі окремий статус у політ. Та соціал.- правовій системі;остаточне закріпачення селян зростання експлуатації населення;православним забороняли займати державні посади;ремісники ,купці були в менш вигідних умовах(українці) ніж поляки.

Укладення унії викликало-різьке посилення феодального,націонал.-релігійного гніту укр.. народу.