Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

БЖД - Яким

.pdf
Скачиваний:
1441
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
23.86 Mб
Скачать

3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності ______________________________ 211 водосховищ, зменшення їхнього забруднення промисловими викидами шляхом

застосування

фільтрів

очищення

стічних,

упровадженнявод

оборотного

водопостачання.

 

 

 

 

 

 

 

 

У реальних умовах

вода

містить органічні й мінеральні сполуки, мікро- і

макроелементи,

гази, колоїдні

частинки

та

живі

мікроорганізми. Основні

компоненти питної води незміннігідрокарбонати, сульфатні та солі кальцію, магнію та натрію, серед мінералів у воді є кремній, фтор, стронцій, цинк, з мікроелементів - залізо і калій. Вміст цих речовин не повинен перевищувати ГДК. Частки ґрунту і все, що може гнити, вносить у воду органічні сполуки. їхнє різноманіття величезне.

Щоб природна вода була придатна для вживання, вона проходить декілька стадій очищення та знезараження на водопровідних станціях. Способи очищення забруднених вод можна об'єднати у такі групи: механічні, фізичні, фізико-механічні, хімічні, фізико-хімічні, біологічні, комплексні.

Після механічних, хімічних та фізико-хімічних методів очищення стічні води біологічно очищують (мікроорганізми) для остаточної очистки стоків від органічної речовини. Біологічне очищення виконується в біофільтрах, в аеротенках, в біотенках тощо. Після визначених методів очищення у воді можуть перебувати різноманітні віруси та бактерії(дизентерійні бактерії, холерний вібріон, збудники черевного тифу, вірус поліомієліту, вірус гепатиту та ін.). Знешкодити мікроорганізми, які залишились, можна чотирма способами:

-термічно (скип'ятити);

-за допомогою сильних окисників (наприклад, хлору, озону, марганцевокислого калію);

-впливом іонів благородних металів (зазвичай використовують срібло);

-фізичними методами (за допомогою ультрафіолетових променів або ультразвуку).

Використання індивідуальних (домашніх) очисних фільтрів дає змогу усунути присмак міді та хлору, та інших шкідливих домішок, запобігти появі осаду, пом'якшити питну воду. Проте, лише якісні фільтри можуть на 99% очищувати воду від хлору, хлорорганічних сполук. Ефективним є також відстоювання води в скляних посудинах, які містять срібні кульки.

3.10.4. Шумове, вібраційне та електромагнітне забруднення міст

Для мешканців міста шум - справа звичайна. Досить часто людина навіть не замислюється над його протиприродністю. У будь-якому регіоні міста шумить автотранспорт, гуркоче трамвай, з певним шумом працює підприємство, поблизу злітають з аеродрому літаки. В квартирах шумлять холодильники і пральні машини, в під'їздах - ліфти. Цей перелік можна продовжити. Якщо шуму так багато в нашому житті, може здатися, що він не шкідливий. Однак за своїм впливом на організм людини шум більш шкідливий, ніж хімічне забруднення. За останні ЗО років у всіх великих містах шум збільшився на12-15 дБ, а суб'єктивна гучність виросла в3-4

рази. Шум знизив продуктивність праці 15на-20%, суттєво підвищив ріст захворюваності. Експерти вважають, що в великих містах шум скорочує життя людини на 8-12 років.

Частота захворювань серцево-судинної системи у людей, які живуть у зашумлених районах, у кілька разів вища, а ішемічна хвороба серця у них трапляється утричі

212

3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності

 

 

частіше. Зростає також загальна захворюваність. Особливо вражає вплив шуму на

міських

жителів. Якщо на 100 тис. сільських мешканців

припадає20-30 тих, хто

погано чує, то в містах ця цифра збільшується у 5 разів.

За даними статистики,

жителі великих міст втрачають гостроту слуху вже 30з років (в нормі - у 2 рази пізніше). Під впливом шуму погіршується сон та сприйнятливість до навчання. Діти гтають агресивнішими та вередливішими.

Для позначення комплексного впливу шуму на людину медики ввели термін ''шумова хвороба". Симптомами цієї хвороби є головний біль, нудота, дратівливість, які досить часто супроводжуються тимчасовим зниженням слуху. До шумової хвороби схильні більшість мешканців великих міст, які постійно отримують шумові навантаження. Наприклад, нормативні рівні звуку в дБ для мешканців житлових кварталів повинні становить 55 вдень і 45 вночі. Однак різні джерела техногенного шуму здійснюють вагомий внесок у звукове середовище міста.

У сучасних міських районах зі значним рухом транспорту рівень шуму близький до небезпечної межі у 80 дБ.

Шум діє на організм людини не тільки прямо й опосередковано. Шум має й інші можливості впливу. Так, у міських умовах тривалість життя дерев коротша, ніж у сільській місцевості. Головною причиною цього є вплив інтенсивного шуму. При дії шуму в 100 дБ рослини виживають 10 днів. При цьому швидко гинуть квіти і уповільнюється ріст рослин.

Отже, шум шкідливий, але чи можна зменшити його вплив на живі організми і на людину. Виявляється, можливо, і таких заходів багато. Насамперед, необхідно суворо дотримуватися чинних нормативів. Сьогодні на вулицях великих міст шум не

становить нижче 80 дБ. Для того, щоб зменшити цей

рівень, докладаються значні

зусилля, насамперед, з удосконалення самої техніки.

 

Для зменшення шуму в квартирі можна скористатися такими порадами:

-

відрегулюйте в найсприятливішому для

вас режимі гучність дзвоника

 

вхідних дверей та телефону;

 

-для звукоізоляції стін використовуйте гіпсокартонні плити(їх закріплюють

під шпалерами або спеціальні прокладки з натуральної пробки під лінолеум, килимове покриття або паркет;

-щоб двері не скрипіли, змажте їх машинним маслом, щоб не грюкали -

прибийте до косяка смужку тонкої гуми або приклейте спеціальний ущільнювач;

-замініть двері в ванну кімнату на пластикові або дерев'яні, які герметично

 

закриваються;

 

 

-

коли на

кухні

відкритий кран

або працює витяжка, не вмикайте там

 

телевізор привчайте домочадців щільніше прикривати двері в свої кімнати,

 

не вмикати телевізор і магнітофон на повну гучність.

Ефективним заходом боротьби з шумом у містах є озеленення. Дерева, які

посаджені близько

одне

від одного, точені

густими кущами, значно знижують

рівень техногенного шуму і покращують міське середовище.

До негативних фізичних чинників міста належить такожвібрація. Джерелами вібрації в містах : єрейковий транспорт, автомобільний транспорт, будівельна техніка, промислові установки.

Зазвичай вібрація розповсюджується від її джерела на відстань до 100 м. Найпотужніше джерело вібрації - залізничний транспорт. Коливання ґрунту поблизу

3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності ______________________________ 213 залізниці перевищує землетрус силою6-7 балів. У метро інтенсивна вібрація розповсюджується на 50-70 м.

Наші будинки зводять за планами, в яких враховують геологію місцевості, а не аномальність зон. А наукові відкриття останніх років доводять, що на Землі є сприятливі і несприятливі місця для проживання людини. Та крім природних несприятливих зон у наших квартирах є ще й штучні, створені електромагнітними полями. Несприятливо впливають на організм людиниелектромагнітні випромінювання промислової частоти (50 Гц) та частот радіохвильового діапазону. В помешканнях електромагнітні поля створюють: радіоапаратура, телевізори, холодильники, що становить певну небезпеку.

Якщо поруч знаходиться постійне джерело електромагнітного випромінювання, яке працює на аналогічній (чи є кратною) частоті, що може призвести до збільшення або зменшення нормальної частоти роботи людського організму, то наслідком цього можуть бути головний біль, порушення сну, перевтома, млявість. Адже кожен орган людини працює на певній частоті, наприклад, серце - близько 700 Гц (коливань на секунду), мозок у стані сну - 10 Гц тощо. Отже, якщо поряд є постійне джерело випромінювання воно збиває з нормальних меж біоритмів людини, це може

призвести до зниження нормальної частоти робочого органу і навіть спричинити стенокардію.

Та найбільше опромінюється людина(особливо дитина!) під час сну. Тому у вашій спальні не повинно бути ніяких джерел електромагнітного випромінювання.

Звичайно, повністю ізолюватися від електричних приладів неможливо та й не потрібно. Просто треба дотримуватися простих правил.

Комп'ютер, радіотелефон чи музичний центр не бажано ставити в спальні. Навіть при вимиканні з розетки у телевізорі все "заспокоюється" аж через 10 годин. Зараз ми часто користуємося різними пультами, які також шкідливі для здоров'я. До речі, навіть розетки, електричні годинники, зарядні пристрої для мобільних телефонів бажано розміщувати не менше як за метр від узголів'я ліжка.

Варто пам'ятати, що максимальне випромінювання йде від задньої стінки телевізора. Тому відповідно його розташуйте, аби найкраще убезпечити себе. Не треба також нагромаджувати в спальні багатоярусні стелі чи ставити ліжко в такому місці, де над ним буде проходити балка. Якщо неможливо переставити ліжко, і балка все-таки нависає над головою, спробуйте хоча б задрапірувати її тканиною так, щоб уникнути гостроти кута.

Над головою краще не завішувати громіздких полиць та картин. Підсвідомо ви увесь час будете боятися: "Раптом упаде!". Це відчуття дуже заважає здоровому сну. Не місце тут і масивним шафам, прикрашеним різьбленням, хрестами, ромбами і, тим більше, орнаментам із зображенням звірів.

Якщо ж ви чекаєте на поповнення сім'ї, відкладіть на якийсь час ремонт спальні та намагайтеся зайвий раз не рухати ліжко, навіть під час прибирання.

Можна поставити на підвіконня декілька невеликих горщиків із квітами або одну велику рослину в кутку, але не перетворюйте спальню на сад - уночі рослини поглинають кисень і виділяють вуглекислий газ. До того ж енергія дереваце активна енергія росту. А у спальні її надлишок - шкідливий.

Також варто знати, що випромінювання від багатьох джерел накопичується у кутках кімнати, тому краще не спати головою до кутка. А також не варто вста-

214 3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності

новлювати над ліжком бра та світильники з плафонами, що спрямовані донизу - світло має бути спрямованим тільки вгору.

Безперечно, обійтися без електропобутових приладів неможливо, та й не потрібно. Головне - дотримуватись певних правил:

-у спальні не варто встановлювати комп'ютер, "базу" для радіотелефону, а також вмикати на ніч пристрої для підзарядки батарейок та акумуляторів; телевізор, музичний центр, відеомагнітофон на ніч треба вимикати з електромережі;

-електронний будильник не повинен стояти в головах;

-потужність мікрохвильових печей може змінюватись, тому час від часу треба звертатися до майстра, щоб контролювати рівень випромінювання.

3.11.Небезпеки, на які наражаються телеглядачі та користувачі комп'ютерів

Засиджування біля екранів телевізорів, моніторів комп'ютерів надзвичайно шкідливе для психічного і фізичного здоров'я людей, а особливо дітей.

У більшості фільмів, телепередач демонструють сцени насилля, злочинної діяльності, де злочинець не кається у вчиненому, його вчинок не одержує негативної оцінки. Акти агресії демонструють позитивні герої, пропонуючи тим самим агресивні моделі поведінки. Майже 6% тих дітей, які переглядали телепрограми до однієї години на день скоїли в старшому віці насильство, ті хто дивився від 1 до З год - 23% застосували насильство щодо інших, серед тих, хто дивився більше 3 год - таких майже 30%. Тому дитина повинна проводити біля телевізора не більше 1 год. Більшість дорослих і дітей неспроможні відрізнити реальність від ,шоукіно. Це емоційно хиткі особи, що є "продуктами" міського стресу та нездорового дозвілля.

Комп'ютерні ігри підвищують рівень агресії в думках, почуттях і вчинках людей і в цьому сенсі завдають більше шкоди, ніж сповнені жорстокості фільми чи телепередачі. Комп'ютерні ігри дають можливість стати учасником сценарію певної моделі діяльності (війна, терор, убивство тощо). Комп'ютерна, віртуальна реальність потребує в гравця перевтілення в агресивного героя. Коли граєш роль вбивці, чи спецназівця, мусиш, думати, діяти як герой. Отже віртуальні ігри"екшен" спричинюють зміну свідомості у комп'ютеромана.

У того, хто грає комп'ютерну гру"екшен" (action games) від емоційного, психічного перенапруження тремтять руки, виступає піт, частіше б'ється серце, може настати кататанічної епілепсії.

Серед небезпечних для психіки ігор можна назвати: "Doom", "Grand Theft Auto 3", "Carmageddon", "Woltenstein 3D", "Mortal Combat", "Diablo", "Soldser of fortune"

та багато ін.

Психологічна узалежненість від комп'ютераодин з варіантів узалежненої поведінки - неконтрольоване захоплення електронними іграми та Інтернетом(як і надмірний потяг до азартних , ігколекціонуванняр, алкоголю, наркотиків) призводить до невропатії, розладу нервової системи, від якої потерпають насамперед замкнені за характером, невпевнені у собі люди. Комп'ютеромани не вміють спілкуватися з ровесниками, вирішувати незначні особисті проблеми. Наприклад відомий випадок, коли школяр викинувся з вікна багатоповерхового будинку через те, що

3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності ______________________________ 215

 

старший брат насміхався з нього, бо він не зміг виграти в комп'ютерній грі. Чудом

 

школяр залишився живим (впав на брезентовий намет магазину).

 

Телевізор, комп'ютер сприяють появі в повітрі тяжких аеронів, через які людина

 

швидко втомлюється, в неї виникає головний біль, підвищується тиск.

 

Директор з наукової роботи Інституту гігієни і медичної екології АМН України

 

доктор медичних наук Н.С. Полька стверджує, що лікувати дітей, які потрапили в

 

залежність від комп'ютера так само важко, як і наркоманів.

 

Дитячі психологи

та психіатри прогнозують, що у XXI ст. комп'ютероманія

 

випередить наркоманію і токсикоманію.

 

Тривалий вплив

електромагнітного поля ве,зз до змін структури,

мозку

ендокринної, кровоносної, імунної систем.

 

Низькочастотне електромагнітне поле - при шна багатьох захворювань, у тому числі так званої відеоігрової епілепсії, раку моло: і лої та передміхурової залоз.

3.12. Небезпеки військового характеру

До небезпек військового характеру відносять небезпеки, спричинені нещасними випадками на об'єктах військового призначення: складах, полігонах тощо, дією військової техніки, наслідків випробовування зброї на цивільному населенні, а також коли до рук цивільних тим чи іншим шляхом потрапляють боєприпаси, зброя та інше бойове спорядження.

3.12.1. Нещасні випадки військового характеру

У повсякденному житті людини мають місце

небезпеки,

спричинені нещасними випадками

об'єктах

військового

призначення, зокрема

загорання і вибухи на території військових складів,

з масивним

викидом у

прилягаючу

різного роду боєприпасів.

 

Багато

військових

об'єктів

неподалік проживання громадян. Офіційно відомо, що Збройні сили України мають 82 склади оперативних командувань, тобто територіального підпорядкування, і 138 так званого "загального запасу", з них 32% - під відкритим небом. Міністр оборони України Є. Марчук у червні 2004 р. дав досить тривожну хактеристику стану військових складів: "У нас понад два мільйони боєприпасів, значна частина яких уже небезпечна для подальшого зберігання... Системи забезпечення

Рис. 58. Авіаційна касетна

вибухопожежобезпеки за десятиліття розвалилися і повністю деградували. Близько 70% боєприпасів бомба, що не вибухнула

десятиліттями перебували під відкритим небом, їхня тара згнила, вони заросли травою і чагарником". Відсутність державного

фінансування та контролю з боку державних органів

призвела до численних

катастроф пов'язаних з військовими об'єктами. З огляду

на масштабність,

специфічність цих нещасних випадків та їх катастрофічний перебіг наведемо найрезонансніші.

216 3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності

Вибух, спричинений пожежею на військовому складі на території складу військової частини А0621 Міністерства оборони України в Артемівську Донецької

області

10 жовтня 2003 р. У той час на складі зберігалося

понад2 тис. 200 тонн

різного

виду

боєприпасів. Унаслідок вибуху

було зруйновано10 із 17 сховищ,

розташованих

на

території

зазначеного

складу. Вибухи

спричинили

розкид

боєприпасів на площу приблизно800 га земі. Сапери вивезли з міста18 тонн осколків і виявили1 300 снарядів які не вибухнули. Унаслідок трагедії осколки і боєприпаси розлетілися у радіусі3-5 км, пошкоджено 6 багатоквартирних і 120 приватних будинків, 5 шкіл, З лікарні. Осколками було поранено 15 літню дівчину та контузило одного військового.

Поблизу села Новобогданівки Мелітопольського району Запорізької області6 травня 2004 року на артилерійських складах військової частини виникла пожежа з подальшою детонацією артилерійських боєприпасів. За офіційними даними, станом на 6 травня загинуло п'ятеро осіб і четверо отримали поранення. Ц військова частина підпорядкована Міністерству оборони України, на ній зберігалось до4,5 тис. умовних вагонів боєприпасів. Боєприпаси, що мають маршовий двигун ("Град", "Смерч", "Ураган") можуть летіти на значні відстані (17-70 км). Вибухи і пожежа тривали більше тижня. Міністр оборони України(Євген Марчук) заявив, що причиною катастрофи став людський чинник.

Проведення військових навчань несе також суттєву небезпеку. Зокрема, у квітні 2000 р. під час навчань на Гончаровському полігоні під Києвом тактична ракета "Точка-М" збилася з курсу траєкторії польоту і пролетівши 90 км потрапила у 9-ти поверховий житловий будинок у . мБроварах (Київська обл.). Ракета пробила бетонне перекриття на декількох поверхах, ударною хвилею вибило вікна, три особи загинуло, 5 - отримали тяжкі поранення і десятки залишилися без даху над головою.

У жовтні 2001 р. розгорівся скандал через збитий російський літак Ту-154 над Чорним морем. Під час військових навчань ППО України за участі російських військових представників з Кримського полігону була запущена фугасна ракета- С

200Д

по

навчальній

мішені. Унаслідок

збою

напівактивного

пристрою

самонаведення на ціль та наявності у повітряному коридорі літака цивільної авіації

спричинило ураження літака осколками(сталевими кульками) ракети, в результаті

чого він вибухнув і впав у море. Внаслідок катастрофи загинуло 78 людей - 66

пасажирів (переважно громадяни Ізраїлю) і 12 членів екіпажу.

 

День

22

липня 2002 р. запам'ятався як

чорна, кривава субота, Скнилівська

трагедія. Під час свята на честь 60-ліття 14 авіаційного корпусу ВПС України упав у натовп глядачів бойовий винищувач Су-27УБ. У трагедії загинуло 83 людини, серед них 23 дитини, 115 осіб госпіталізовано, велика кількість отримали легкі поранення, всі, хто спостерігав цю трагедію отримали шок.

Через підрив боєприпасів на території військового полігону, що розміщений в

 

двох кілометрах від м. Староконстантинівка Хмельницької обл. у лютому 2004 р.

 

ударною хвилею вибило шиби в жилих будівлях і в приміщеннях підприємств, які

 

розміщені на окраїні міста. На щастя люди не постраждали.

 

 

 

Наведено

найрезонансніші, відомі

широкому

загалу

нещасні

випадки

військового характеру, аналіз яких дає чітке уявлення про характер і особливості небезпек життєдіяльності людини цього типу.

3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності ______________________________ 217

Легковажне ставлення населення до вибухонебезпечних знахідок призводить до трагічних випадків. Так, у 1985 р. від вибуху снаряда загинуло п'ятеро дітей

села

 

 

 

 

Вишгородсь-кого

району.

У 2001 р. п'ятеро молодих

людей

у

.

Верблянис

Яворівського

 

 

 

померли

 

від

отриманих

смертельних

 

поранень

результаті

 

 

 

 

боєприпасу,

 

який

вони

кинули у багаття. У червні

2004 р. вибухом

снаряду,

знайденого у купі сміття на

території

 

 

 

колишнього

зерносховища,

в

Рис. 59. Гранати Ф-1, часів Другої світової війни

селищі

Вороновиця Вінницького району одного чоловіка вбито, чотирьох поранено.

Після Другої світової війни траплялися випадки отримання поранень під час розбирання боєприпасів стрілецької зброїпатронів зі спеціальними кулями (запальних, пристрілкових - розривних). Подібні трагічні випадки досить часто трапляються, оскільки після останніх двох воєн ще залишилися невиявленими надзвичайно багато боєприпасів. Так, авіаційна бомба, скинута з літака, під час Другої світової війни заривалася на глибину 2-3 м, не розірвавшись вона знаходиться в землі, чекаючи на жертву. Ні в якому разі не можна дотикатися до вибухонебезпечних предметів, демонтувати їх.

Рис. 60. Найпоширеніші патрони Рис. 61. Ручні гранати Другої Світової Другої світової війни війни

218

3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності

 

 

 

Потрібно пам'ятати, що

вибухівка по-різному реагує на удари та зміну

температури, і реакцію небезпечної знахідки нефахівцю передбачити неможливо.

Тому у разі виявлення

вибухонебезпечних предметів необхідно огородити

територію, на якій вона знаходиться, нікого не допускати до цього місця, для цього організувати з числа місцевих жителів чергування до прибуття фахівців, повідомити служби МНС, міліції, органи влади, військовий комісаріат.

Потенційну небезпеку несуть колишні місця жорстоких бойових ,дійсховки

партизанських

формувань, закинуті

старі

стрільбища, території

колишніх

підприємств, тощо. Статистичні дані МНС України за 2002 р. свідчать, що обсяг

виконаних операцій фахівцями служби

МНС України з метою виявлення і

знешкодження застарілих боєприпасів, вибухових предметів та речовин становить 70% від кількості всіх операцій по цілій країні.

Згідно зі статистичними даними МНС України у Львівській обл. виявлено та знешкоджено у 2001 р. 77 одиниць небезпечних боєприпасів, у 2002 р. - 47, у 2003 р. - 68, за два місяці 2004 р. - 5 одиниць.

За 2001 р. сапери виявили та знешкодили близько 1,5 тис.

вибухонебезпечних

предметів,

у тому

числі-майже 1 000

авіабомб,

сотні

мін,

снарядів,

гранат.

Крім

 

цього

Білоцерківському

районі

біля

с, Фурси в урочищі знайдено

арсенал

часів

 

війни

налічував

 

 

одних

 

 

авіабомб

 

 

понад

 

 

одиниць.

Як з'ясувалося,

під

час відступу солдати вермахту

підірвали

в

тому

місці

 

 

боєприпасів,

в

результаті

боєприпаси вагою від 50 кг до

кількох

тонн

розкидало

урочищі.

Спеціалістам

МНС

Рис. 62. Небезпечна знахідка і комісія по її

 

 

 

 

 

 

довелося

 

 

 

 

 

серйозно

попрацювати,

 

 

оскільки знешкодженню

авіабомби

 

мали

 

складну

конструкцію.

 

 

 

 

 

На початку 2004 р. севастопольський підприємець разом з двома товаришами на дні Камишової бухти знайшли металевий циліндр. Вони його підняли з дна і за допомогою автокрана загрузили в кузов самоскида і везли через ціле місто. У себе на подвір'ї скинули небезпечну знахідку з кузова і заходилися її розбирати, в результаті стався вибух. Як наслідок підприємець отримав поранення, а двоє його товаришів загинули від отриманих поранень. Як з'ясували згодом це була960 кілограмова донна німецька міна LMB часів Другої світової війни. Спрацював і вибухнув тільки протирозрядний механізм міни.

3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності _______________________________219 У випадку вибуху бойового заряду міни всі будівлі в радіусі 20 м були би зруйновані, ударна хвиля вибила б шибки з рамами вікон на відстані 160до м,

уражаючі осколки були би розкинені на площу радіусом до 1 830 м.

Кожна з мін такого типу містить декілька детонаторів різних типів. Крім цього їх приводили в дію від потрапляння на них світла, від впливу звукового, магнітного чи теплового поля. Час спрацювання детонаторів встановлювали під час збирання боєприпасу індивідуально (від 15 хв до 12 діб). Міни начинялися морською сумішшю (суміш тринітротолуолу, гексилу, алюмінієвої тирси), потужність вибуху цієї суміші перевищує руйнівну силу тротилу 30%,на тротиловий еквівалент знайденої міни становив 1 000 кг.

Для знешкодження міни організовано штаб з ліквідації надзвичайних ситуацій.

У Севастополь були терміново викликані провідні спеціалісти з багатьох регіонів України, а також російські і німецькі спеціалісти. Було евакуйовано близько ЗО тис. людей з можливого епіцентру ураження від осколків міни. Небезпечна знахідка тримала в страху і напруженні жителів Севастополя протягом дев'яти діб.

Побудовані за часів Другої світової війни фашистські , бункерисклад боєприпасів приховують серйозну небезпеку, оскільки крім боєприпасів звичайної дії можуть містити бактеріологічну, хімічну зброю. Ніхто точно не може сказати, що зберігається в законсервованих бункерах вермахту. Про існування бункерів-лабо- раторій хімічної та бактеріологічної зброї, а тепер небезпечних місць, свідчать

численні документи. Наприклад, знайдений у 70-х роках у берлінському муніципальному архіві звіт про експеримент, що проводився в бункері з Кенігсбергу (нині Калі-нінград) за 1943 р. засвідчує зараження і жахливу дію на організм людини застосування бойового спецзасобу.

Тому не слід"досліджувати" невідомі, закинуті об'єкти, незрозумілого походження предмети, а сповіщати про місце їхнього знаходження у відповідні служби цивільного захисту, МВС, державні органи управління.

3.12.3. Екологічні небезпеки, зумовлені діяльністю військових

У 1992 р. під егідою ЮНЕСКО в Ріо-де-Женейро відбулася міжнародна конференція з захисту атмосфери і озонового шару, океанів, у тім числі відкриті і закриті моря, джерела прісної води, а також з контролю над шкідливими викидами

небезпечних відходів.

Одним

із

проблемних

питань

була

загроза

екології

військовими випробовуваннями, утилізації застарілих боєприпасів.

 

 

 

У 1994-1995 р.

у

невеличкому

селищі

Соснівка

Львівської. бувобл

зареєстрований флюороз - надмірна доза фтору в організмі людини. Понад тисячу людей уразила хвороба - кришилися зуби, кістки втрачали міцність. Фахівці визначили, що вміст фтору у Соснівському водозаборі3-4в рази перевищував допустимі норми. Однією з імовірних версій місцева влада, згідно з кореспондентським дослідженням О. Яценка і В. Люля, вважає наслідки ліквідації наприкінці 80-х років секретного військового об'єкта стратегічного призначення колишнього СРСР.

Колосальною проблемою забруднення навколишнього середовища, зокрема

морів і океанів, не тільки отруйними викидами

відходів виробництва але й

боєприпасами ОР. Так, затоплені в Балтійському морі хімічні боєприпаси Вермахту

становить 300 тис. тони отрути. Іприт, люзіт погано

розчиняються у воді, тому

витікаючи з проржавілих ємностей осідають в мул. Небезпечні дози отрути нако-

220 3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності

пичуються у рослинах, зоопланктоні та рибі, яка з часом може пристосуватися до нових умов вони є надзвичайно небезпечними для людини яка їх споживає.

У 1990 р. на березі Двінської затоки Білого моря біля Архангельська було виявлено мільйони мертвої риби, морських зірок, десятки тисяч крабів та молюсків, отруєних іпритом з затоплених німецьких боєприпасів.

Рибаки в Балтійському морі разом з уловом регулярно витягають бочки з іпритом, люзітом, бомби, снаряди й інші ємності, з яких витікає густа жовтувата

рідина, яка як мінімум спричинює сліпоту. З 1985 по 1995 р., за даними

 

Міжнародного центру конверсії в Бонні(В1СС), було зареєстровано приблизно 350

 

випадків

виявлення хімічних боєприпасів

разом з рибою

тільки на

датських

траулерах.

 

 

 

 

 

Отже

проблема

забруднення

навколишнього

середовища

отруйними

речовинами з закинутих військових об'єктів і боєприпасів є глобальною проблемою, яка зачіпає життєві інтереси не лише окремих регіонів, країн але багатьох країн світу.

3.13.Воєнні небезпеки

Усучасних умовах, внаслідок бурхливого розвитку військової індустрії, є велика кількість високоефективної зброї як звичайного, так і масового ураження.

Різноманітні міждержавні політичні конфлікти чи сприяють використанню цієї зброї. Застосування сучасної зброї спричинює порушення екологічного балансу не тільки в регіоні безпосередньої дії, але й всієї екосистеми планети. Зумовлені нею уражаючі чинника суттєво загрожують життєдіяльності людини. Воєнні небезпеки мають також небезпечний вплив на психічний стан здоров'я різних соціальних та вікових груп. Воєнні дії суттєво впливають на екосистему як окремих територій, так і на великі регіони, планету. Також спричинена міграція корінного населення суттєво впливає на санітарно-гігієнічний, соціально-політичний, фінансовий стан країн в які спрямовані потоки біженців.

3.13.1. Вибухове перетворення речовини

В залежності від хімічного складу і зовнішніх умов, в яких стається вибухове перетворення речовини, розрізняють швидке горіння, вибух і детонацію.

Швидке горіння - це процес, що розповсюджується зі швидкістю не більше декількох метрів за секунду. Якщо процес відбувається на відкритому повітрі, то він не супроводжується ніякими звуковими ефектами. В закритому приміщені процес проходить енергійніше, з різким звуком. Наростання тиску стається більш чи

менш плавно, по досягненні визначеного значення продукти горіння - гази виконують роботу для виходу з закритого приміщення шляхом найменшого опору.

Вибух - процес розкладання вибухової речовини, який відбувається з великою швидкістю, - до декількох сотень метрів у секунду. Тиск в середині замкненого простору наростає так швидко, що стається руйнування оточуючих місце вибуху перепон і їхнє подрібнення.