Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Управління в галузі організації, охорони та використання природно-заповідного фонду

Спеціально уповноваженим органом державного управління в галу­зі організації, охорони та використання природно-заповідного фонду є Міністерство екології та природних ресурсів України, а на місцях - Державні управління екології та природних ресурсів областей, м. Ки­єва та м. Севастополя.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України:

  • здійснює державний контроль та державне управління в галузі організації, охорони та використання природно-заповідного фонду;

  • забезпечує розвиток заповідної справи; функціонування природ­них та біосферних заповідників, національних природних парків та інших об'єктів природно-заповідного фонду, які належать до сфери управління Міністерства;

  • розробку та реалізацію заходів, спрямованих на збереження біо­логічного і ландшафтного різноманіття;

  • ведення Червоної книги.

Безпосередньо для забезпечення управління територіями та об'єктами природно-заповідного фонду, реалізації Програми перспек­тивного розвитку заповідної справи в Україні у складі вказаного Міні­стерства діє Державна служба заповідної справи. Основними завдання­ми служби є:

• забезпечення проведення державної політики в галузі охорони, розвитку та ефективного використання природних і біосферних заповідників, національних природних парків, територій та об'єктів природно-заповідного фонду інших категорій;

  • керівництво заповідною справою в Україні;

  • здійснення державного управління в галузі охорони, відтворення та регулювання використання природних ресурсів у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, запровадження економічні важелів стимулювання їх охорони;

  • організація, здійснення і координація робіт щодо збережені унікальних і типових природних комплексів і об'єктів, які мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та інше значення.

Державна служба заповідної справи координує роботу установ природне заповідного фонду, організовує підготовку і перепідготовку кадрів природних та біосферних заповідників і національних природних парків, здійснює керівництво і фінансування, дає пропозиції Міністерству щодо призначення їх керівників.

В адміністративних областях, АР Крим, м. Києві та м. Севастополі державне управління та контроль у галузі охорони довкілля, викорис­тання і охорону територій та об'єктів природно-заповідного фонд; здійснюють Державні управління екології та природних ресурсів. Вони організовують здійснення системи заходів щодо розширення мережі територій і об'єктів природно-заповідного фонду, вживають не обхідних заходів до охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, та місць їх проживання (зростання ).

Управління заповідниками, національними та регіональними парками, ботанічними садами, зоологічними парками, дендрологічними парками, та парками-пам'ятками мистецтва загальнодержавного зна­чення здійснюється спеціальними адміністраціями, до складу яких входять наукові підрозділи, служби охорони, господарського та іншо­го обслуговування. Іноді спеціальні адміністрації можуть створюватись для функціонування ПЗО місцевого значення. У випадку, колі-спеціальні адміністрації не створюються, управління територіями та об'єктами природно-заповідного фонду здійснюються тими установами і підприємствами, у віданні яких вони перебувають. В управлінні природно-заповідного фонду можуть брати участь об'єднання громадян.

Соседние файлы в папке Заповідна справа