Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10_Poslugi_KB.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
122.37 Кб
Скачать

5. Довірчі послуги банків.

5.1 Трастові послуги - це вид діяльності комерційних банків по управлін­ню майном, що за домовленістю з клієнтом передається банку.

Трастові послуги - це відносини між заінтересованими сторонами, одна з яких передає, а інша бере на себе відповідальність за управління власністю, майном

Трастові послуги - послуги, засновані на довірчих правовідносинах, коли одна особа — засновник, передає своє майно у розпорядження іншій особі — довірительному власнику, для управління в інтересах третьої особи — бенефіціара.

В правовідносинах беруть участь три сторони:

довіритель майна (засновник) — юридична або фізична особа, яка заснувала траст та/або передала довірительному власнику повноваження власника належного їм майна відповідно умов укладеного між ними договору;

довірительний власник (траст) — сторона, яка здійснює управління майном. Ним можуть бути спеціалізовані трастові компанії (довірчі товариства) або трастові відділи банків;

бенефіціар — особа, на користь та в інтересах якої надіються довірчі послуги. Ним може бути сам довіритель майна третя особа.

Класифікація послуг:

1. В залежності від характеру розпорядження майном:

  • активні операції - власність на майно, що знаходиться в довірчому управлінні, може відчужуватись шляхом продажу, надання застави без згоди довірителя;

  • пасивні операції - коли майно, передане в довірче управління, не може використовуватись без згоди довірителя.

2. Залежно від категорії довірителя майна:

• на користь фізичних осіб (розпорядження спадком; управління персональними трастами; опікунство на збереження майна; агентські функції);

• на користь юридичних осіб.

Трастові послуги на користь фізичних осіб, вклю­чають такі послуги:

1. Розпорядження спадщиною.

2. Управління майном згідно з договором.

3. Опікунство та забезпечення зберігання майна.

Трастові послуги, що надаються юридичним особам включають:

—обслуговування облігаційної позики;

—агентські послуги;

—створення фондів, погашення заборгованості, викуп облігацій; виплата дивідендів акціонерам;

—тимчасове управління справами компанії у випадку її реор­ганізації.

5.2. Однією з довірчих послуг, яку надають комерційні банки фі­зичним і юридичним особам, є послуги щодо зберігання цінностей.

Відносини між особою, яка передає цінності на збері­гання, та комерційним банком регулюються договором.

Послуги надаються банками у трьох формах: зберігання цінностей клієнтів у схови­щі; надання клієнтам сейфів у приміщенні банку; надання ніч­них сейфів клієнтам.

Зберігання - банк приймає цінності згідно з умовами договору. Цінності мають бути вкладені пакети або іншу упаковку і відповідно опечатані.

Надання клієнту сейфа здійснюється шляхом здавання йому в оренду сейфа для самостійного використання. Клієнт не сповіщає банк про вміст сейфа, отримує ключ від сейфа і самостійно вміщує або вилучає з нього цінності протягом робочого дня банку.

Надання нічних сейфів відбувається тоді, коли виникає потреба здійснювати регулярні внески грошових коштів до банку, після закінчення робочого дня в останнього (магазини, кафе, ресторани).

За надання довірчих послуг банк стягує плату, розмір якої встановлюється в договорі між банком та клієнтом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]