Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_Stvorennya_ta_org_dialnosti.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
124.93 Кб
Скачать

2. Порядок створення та реєстрації комерційних банків

Механізм створення та функціонування українських банків , як і інших суб'єктів підприємництва, діяльність яких заснована на комерційному розрахунку, визначається законодавчими актами основними з яких є: ЗУ «Про господарські товариства», «Про підприєм­ництво», «Про обмеження монополізму та недобросовісної кон­куренції у підприємницькій діяльності», «Про цінні папери і фондовий ринок».

Спеціальні вимо­ги та умови створення і реєстрації банків визначено ЗУ «Про банки і банківську діяльність» та відповідними нормативними актами НБУ.

До комерційних банків як унікаль­них установ, що працюють зі специфічним товаром — грошови­ми ресурсами, висуваються особливі вимоги щодо порядку їх створення. НБУ встановлює мінімальний розмір статутного фонду комерційного банку. Розмір статутного фонду комерційного банку визначається згідно з рішенням засновників, але він не може бути меншим:

— для місцевих кооперативних банків, що діють у межах однієї області -1 млн. євро ;

  • для банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області (за виключенням місцевих кооперативних банків)- 3 млн. євро;

  • для банків, які здійснюють свою діяльність на всій території України, у т. ч.: спеціалізованих інвестиційних та розрахункових (клірингових) - 5 млн. євро .

Формування та збільшення статутного капіталу комерційно­го банку можуть здійснюватися тільки шляхом грошових внесків. Грошові внески резиденти України здійснюють у гривнях, а нерезиденти — в іноземній вільно конвертованій валюті або у гривнях.

Для формування статутного фонду в регіональному управлінні НБУ за місцем знаходження комерційного банку відкривається тимчасовий рахунок, на який кожний засновник (учасник) вносить визначену установчими документами частку статутного капіталу.

Територіальне управління НБ за місцем знаходження у місячний строк з дати отримання від банку повного пакету документів готує висновок про:

  • загальну оцінку фінансового стану,

  • наявність приміщення;

  • професійну придатність і ділову репутацію голови та членів правління;

  • відповідність установчих документів законодавству України.

Повний пакет документів, а також висновок територіального управління Національного банку подається до НБУ.

З моменту реєстрації банку НБУ в Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ він вва­жається створеним та набуває статусу юридичної особи.

Після реєстрації банку в територіальному управлінні Національного банку за його місцем знаходження відкривається кореспондентський рахунок, на який з тимчасового рахунку перераховуються кошти, що утворюють статутний капітал.

Банки, зареєстровані Національним банком, можуть відкривати філії та представництва.

Філія банку діє від імені банку на підставі окремого положення, має свій баланс, кореспондентський рахунок, ідентифікаційний код, МФО (за самостійної участі банківської установи в системі міжбанківських електронних розрахунків) або працює на єдиному кореспондентському рахунку з банком та здійснює банківські операції, передбачені положенням про філію. Керівник філії банку діє на підставі довіреності, виданої банком.

Представництво банку діє на підставі окремого положення, виступає від імені банку і їм фінансується.

Припинення діяльності комерційного банку відбувається шляхом ліквідації або реорганізації.

У випадку ліквідації комерційного банку припиняється його діяльність як юридичної особи з ліквідацією його справ і май­на, банк перестає існувати.

У разі реорганізації всі права та обов'яз­ки банку переходять до правонаступника — іншої юридичної особи.

НБУ може відмовити комерційному банку в Державній реєстрації в разі:

  • порушення порядку створення банку;

  • невідповідність установчих документів чинному законодавству України;

  • подання неповного пакета документів, необхідних для державної реєстрації, або їх невідповідність вимогам чинної законодавчо-нормативної бази.

  • незадовільного фінансового стану принаймні одного із засновників, які мають істотну участь у банку;

  • відсутності бездоганної ділової репутації принаймні одного із власників істотної участі в банку;

  • професійної непридатності чи відсутності бездоганної ділової репутації голови та/або членів правління (ради директорів), головного бухгалтера банку.

У разі відмови в реєстрації банку кошти з накопичувального рахунку повертаються учасникам банку за їх заявою протягом трьох робочих днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]