Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_Stvorennya_ta_org_dialnosti.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
124.93 Кб
Скачать

4. Організаційна структура комерційного банку.

Організаційну структуру комерційного банку визначають дві го­ловні риси:

• структура управління банку;

• структура його функціональних підрозділів і служб.

Найвищим органом управління банку є збори його акціонерів (учасників), які скликаються щороку і вирішують стратегічні завдання, діяльності банку:

• ухвалюють рішення про заснування, реорганізацію чи припинення діяльності банку;

• затверджують акти й документи ділової політики банку;

• затверджують статут банку;

• розглядають і затверджують звіт про роботу банку;

• розглядають і затверджують результати діяльності банку й ухва­люють рішення щодо використання прибутку чи покриття збитків;

• ухвалюють рішення щодо формування фондів банку;

• обирають членів виконавчих і контрольних органів, а також го­лову правління (директора) банку.

Для загального керівництва роботою банку, а також для здійснення нагляду й контролю за роботою правління та ревізійного комітету банку збори акціонерів обирають спостережну раду банку (звичайно терміном на п'ять років).

Члени ради не можуть бути одно­часно членами правління чи ревізійного комітету банку. Рада вирішує стратегічні завдання, пов'язані з управлінням і розвитком банку. Засідання ради скликаються не рідше одного разу на рік.

Рада банку затверджує склад правління банку, до якого входять голова правління та його за­ступники. Голова правління банку керує поточною діяльністю банку й на практиці реалізує рішення ради банку.

При раді банку звичайно створюються два комітети: кредитний і ревізійний.

Кредитний комітет формує кредитну політику банку, розроб­ляє структуру залучених коштів та їх розміщення, готує рішення щодо надання "великих" кредитів і рівня відсоткової ставки на окремі кре­дити.

Ревізійний комітет (комісію) обирають збори акціонерів (учас­ників), і до його складу не можуть входити члени правління банку та особи, що обіймають штатні посади в банку. Головним завданням комітету є — контроль за дотри­манням банком законодавчих і нормативних актів.

Функціональну структуру комерційного банку утворюють під­розділи та служби, які виконують певні операції і мають свої права й обов'язки.

Основними функціональними підрозділами, що безпосередньо здійснюють банківські операції, обслуговують клієнтів, є управління банку.

1. Управління прогнозування діяльності банку реалізує управлінські функції банку з метою забезпечення основних принципів його діяльності — ліквідності, рентабельності, надійності.

2. Управління маркетингу, розвитку банку і зв'язків з клієнтурою відповідає за залучення нової клієнтури до банку, розробляє і сприяє впровадженню нових операцій і банківських послуг, вивчає кон'юнктуру ринку, надає організаційну і консультаційну допомогу клієнтам.

3. Кредитне управління —найбільший підрозділ кожного банку, оскільки основною функцією комерційного банку є надання позик. У рамках кредитного управління можуть створюватись такі відділи: відділ загальної організації кредитних операцій; відділ короткострокового кредитування; відділ довгострокового кредитування; відділ кредитування населення; відділ міжбанківських операцій.

4. Управління посередницьких операцій здійснює і координує всю роботу з надання різноманітних послуг клієнтам (гарантійних, трастових операціях тощо).

5. Управління філіями банку створюється в комерційних банках, які мають філії в різних регіонах країни. Головна його мета — координація діяльності філій.

6. Управління (відділ) аналізу і статистики нагромаджує й аналізує статистичну інформацію про діяльність банку і його клієнтів, готує проекти планів і звітів про діяльність банку, надає інформаційно-довідкові послуги клієнтам.

7. Управління автоматизації банківських технологій, інформаційно-комунікаційних систем - організує комп'ю­терні системи банку, займається розробкою програмного забезпечення, здійснює виконання електронних розрахунків і платежів.

До організаційної структури банку відносять також різнома­нітні служби, серед яких: відділ кадрів; бухгалтерія; адміністративно-господарський відділ; юридичний відділ; ревізійний відділ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]