Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
men-t_sem_1 (3).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
601.09 Кб
Скачать

2. Визначення основних підсистем підприємства.

Соціальна підсистема (персонал) - це основний найбільш оперативний елемент всієї системи управління підприємством. Від фіксаційного, демографічного складу персоналу, їх здібностей адаптуватися до змін цілей системи залежить ефективність і конкурент спроможність будь-якого підприємства.

Соціальна підсистема (персонал) підприємства включає сукупність його працівників, що мають необхідну професійну підготовку та певний досвід практичної діяльності (рис. 42).

Рис. 42. Складові елементи соціальної підсистеми (персонал) підприємства

Соціальна підсистема (персонал) залежно від функцій в свою чергу поділяється на управлінський персонал і робітників.

До управлінського персоналу підприємства відносяться керівники, спеціалісти та службовці (технічні виконавці) (рис. 43).

Керівники - це працівники, що займають посади керівників підприємств та їх структурних підрозділів.

Інформаційна підсистема - це основа процесу управління підприємством. Без неї не можна сформувати цілі управління, оцінити ситуацію, визначити проблему, підготувати і прийняти рішення проконтролювати його виконання.

До елементів інформаційної підсистеми належать: управлінський персонал (керівники, спеціалісти, службовці), робітники, структура (побудова, форма), методи, технічні засоби зняття, перетворення, передачі даних, носії інформації, схеми обробки даних, що показують порядок обробки.

Елементи інформаційної підсистеми розподіляються між керуючою і керованою підсистемою таким чином, що один із них повністю відноситься або до керуючої або до керованої системи, а інші розподіляються або можуть розподілятися між ними визначеними частинами. Так, частково до тієї або іншої підсистеми відносяться працівники, що забезпечують функціонування інформаційної підсистеми. В різних співвідношеннях можуть також розподілятися засоби перетворення інформації. Елементи інформаційної підсистеми повністю або частково входять до складу елементів системи управління, елементом останньої є і "продукт" і результат функціонування інформаційної підсистеми.

До технологічних підсистем входять прогресивні засоби перетворення вхідних елементів (матеріалів, інформації, сировини, капіталу тощо у вихідні (продукт, прибуток, послуги, задоволення персоналу, освоєння нових ринків збуту продукції та ін.).

Елементами матеріально-технічної підсистеми підприємства є Усі основні фонди, що знаходяться в його розпорядженні, а також обігові фонди (сировина, паливо та інші матеріальні ресурси).

Виробнича система – повна система виробничої діяльності організації.

Утворюють виробничу систему такі підсистеми: переробна; забезпечувальна; підсистема планування і контролю

Переробна підсистема виконує виробничу (продуктивну) роботу, безпосередньо пов’язану із перетворенням вхідних ресурсів організації на вихідні результати. У процесі її функціонування частина матеріальних і енергетичних ресурсів піддається перетворенню (обробці), частина споживається під час виробничого процесу.

Забезпечувальна підсистема безпосередньо не пов’язана з виробництвом товарів чи послуг, однак забезпечує діяльність переробної. До забезпечувальної підсистеми належать обчислювальний центр, ремонтно-експлуатаційні, транспортні служби, охорона, експедиція, будівельні підрозділи, підрозділи соціально-побутового характеру тощо, її структура залежить від потреб і особливостей виробничого процесу, який відбувається у переробній підсистемі.

Підсистема планування та контролю - отримує від переробної підсистеми інформацію про стан системи, виконання графіка випуску продукції та незавершене виробництво і рівень запасів.

Підсистема управління призначена для забезпечення функціонування переробної й забезпечувальної підсистем. У ній визначають цілі, політику, основні напрями розвитку операційної системи, планують випуск продукції (послуг), необхідні для цього ресурси. Підсистема управління коригує діяльність інших підсистем операційної системи, забезпечує їх взаємоузгоджене і ритмічне функціонування. Для цього вона постійно отримує необхідну внутрішню інформацію про стан переробної та забезпечувальної підсистем, наявність сировини, ресурсів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]