Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Kriminalne_pravo_Ukrayini_Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Семінарське заняття 13

Тема: Множинність злочинів

1. Поняття та види одиничних злочинів.

2. Поняття множинності злочинів та її кримінально-правова характеристика.

3. Поняття повторності злочинів.

4. Види повторності злочинів.

Семінарське заняття 14

Тема: Множинність злочинів

1. Поняття сукупність злочинів.

2. Види сукупності злочинів.

3. Відмінність сукупності злочинів від конкуренції кримінально-правових норм.

4. Поняття та види рецидиву злочинів

Практичне заняття 10

Тема: Множинність злочинів

1. Правові наслідки повторності, сукупності та рецидиву злочинів.

2. Вирішити письмово задачі:

Задача 1

Х. незаконно зберігав пістолет ПМ (ч.1 ст. 263 КК). Одного разу, коли він чистив його, зламав бойову пружину, внаслідок чого зброя перестала бути придатною до стрільби. Через рік Х. придбав бойову пружину і полагодив ПМ.

Чи є в діях Х. множинність злочинів?

Задача 2

Ч. перевищив встановлену швидкість і виїхав на тротуар, де збив пішохода, заподіявши йому тяжке тілесне ушкодження. Щоб зникнути з місця події, Ч. знову порушив правила дорожнього руху і зіткнувся на перехресті з вантажним автомобілем. При зіткненні пасажиру вантажівки також були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження.

Чи має місце множинність злочинів?

Задача 3

О. вчинив шахрайство (ст. 190 КК), а потім одразу після відбуття покарання вчинив грабіж (ст. 186 КК).

Чи можливе в даному випадку застосування такої кваліфікуючої ознаки, як повторність (ч. 2 ст. 186 КК)?

Задача 4

С. за вчинення крадіжки чужого майна (ч. 1 ст. 185 КК) був звільнений від кримінальної відповідальності на підстав Закону України „Про амністію”. Через три місяці він знову вчинив крадіжку.

Чи є в даному випадку повторність злочинів?

Задача 5

Під час демонтажу металевих частин пам’ятника на цвинтарі (ст. 297 КК) В. вчинив опір працівникам міліції, які його затримали під час патрулювання (ч. 2 ст. 342 КК). Між злочинами практично не було проміжку часу.

Яка сукупність злочинів має місце в цьому випадку?

Задача 6

Ш. протягом двох днів вчинив в ЦУМі 12 кишенькових крадіжок, кожна на суму від 40 до 800 грн. Загальна сума викраденого становить 4105 грн. При затриманні Ш. пояснив, що наступні два дні мав намір далі вчиняти крадіжки в універмазі, а потім – коли сума досягне 10000 грн. – збирався поїхати відпочити в Крим.

Ознайомтесь зі ст. 185 КК та приміткою до неї. Чи мала тут місце множинність злочинів?

Задача 7

У приміщенні диспетчерської гаража між М., Щ. та Т. виникла суперечка. Коли Щ. та Т. почали бити М., він схопив металеву заготовку ( 7 кг) і з метою вбивства обох наніс Щ. удар по голові, а коли той упав, двічі вдарив по голові Т. Від одержаних травм Щ. та Т. померли на місці події.

Скільки злочинів вчинив П.?

Задача 8

Р., перебуваючи в нетверезому стані, вибив двері продуктового кіоску, зайшов усередину і взяв п’ять пляшок горілки і вісім коробок цукерок. Все це він відніс додому. Випивши горілки, він знову повернувся до кіоску, зайшов у середину, але був помічений і затриманий.

На допиті Р. пояснив, що повернувся до кіоску, оскільки вдома у нього виник намір забрати решту пляшок горілки, що там залишилися.

Варіант. На допиті Р. пояснив, що намір забрати всі пляшки з горілкою виник у нього перед проникненням до кіоска, але він вирішив реалізувати цей намір у два прийоми.

Ознайомтесь зі ст. 185 КК та приміткою до неї. Чи мала місце в діях Р. множинність злочинів?

Задача 9

Щоб одержувати підвищену пенсію, П. підробив записи в трудовій книжці і подав її до районного відділення Пенсійного фонду України. Через чотири роки після одержання першої пенсії підробку було виявлено. За цей час П. незаконно одержав 3290 грн.

Ознайомтесь зі ст. 358, 190 та приміткою до ст. 185 КК. Чи мала тут місце множинність злочинів?

Задача 10

С. та К., діючи за попередньою домовленістю, вночі під’їхали на авто до поля сільськогосподарського кооперативу і почали завантажувати в багажник ящики з баклажанами. Їх помітив сторож і наказав поставити ящики на місце. Вони побили Т., заподіявши йому тяжке тілесне ушкодження, сіли в машину, і з баклажанами, що були в багажнику, поїхали додому.

Ознайомтесь зі ст. 185, 187 та 121 КК.

Чи має місце в цьому випадку множинність злочинів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]