Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Kriminalne_pravo_Ukrayini_Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Семінарське заняття 21 Тема: Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

1. Особливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності.

2. Особливості застосування до неповнолітніх покарання.

3. Особливості звільнення неповнолітніх від покарання.

4. Особливості звільнення неповнолітніх від відбування призначеного покарання.

6. Особливості припинення судимості у неповнолітніх

7. Вирішити письмово задачі:

Задача 1

Неповнолітній вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 355 КК. Він був звільнений від кримінальної відповідальності і щодо нього застосовані примусові заходи виховного характеру. Він ухилився від застосування цих заходів.

Яке рішення за таких умов може бути прийняте?

Задача 2

Неповнолітній вперше вчинив злочин, передбачений ст. 123 КК.

Який із передбачених санкцією цієї статті вид покарання може бути застосований?

Задача 3

Неповнолітній вчинив злочин середньої тяжкості Йому було призначене покарання у виді позбавлення волі, яке він повністю відбув.

За яких умов можливе дострокове зняття судимості?

Задача 4

13-річний Л. систематично тікав з дому, роз’їжджав по різним міста країни та вчиняв кишенькові крадіжки.

Які заходи кримінально правового впливу можуть бути застосовані до Л.?

Задача 5

16-річна Д. визнана судом винною у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 300, ч. 2 ст. 301, ч. 1 ст. 303 КК. На момент засудження вона ніде не вчилась і не працювала, а також не мала власних коштів та іншого майна, на яке може бути звернене стягнення.

Які види покарань можуть бути призначені Д. за кожний із вчинених нею злочинів? В яких межах може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів?

Задача 6

17-річний П. визнаний судом винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 296, ч. 4 ст. 187, п. 6 ч. 2 ст. 115 КК.

Яка максимальна міра покарання може бути призначена П. за кожний із вчинених ним злочинів? В яких межах може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів?

Задача 7

16-річний С. був засуджений за ч. 2 ст. 296 КК до позбавлення волі на строк три роки із звільненням від відбування покарання з випробуванням. У період іспитового строку він взяв участь у груповій хуліганській бійці, під час якої кастетом заподіяв К. умисне тяжке тілесне ушкодження.

Ознайомтесь зі статтями 121 і 296 КК. Яке максимальне покарання може бути призначене С. за кожний з учинених ним злочинів? В яких межах може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків?

Задача 8

У 16-річному віці М. вчинив шахрайство. Через два роки він знову вчинив шахрайство. Обидва злочини одразу після їх вчинення розкриті не були, і про них стало відомо лише тоді, коли М. затримали під час незакінченого замаху на крадіжку з проникненням у житло. Це сталося через 3 роки після вчинення другого злочину.

Ознайомтесь зі статтями 185 і 190 КК. Як має бути вирішене питання щодо кримінальної відповідальності М.?

Задача 9

У день свого 18-річчя П. здійснив незаконне заволодіння транспортним засобом, а потім, їдучи по місту, не впорався з керуванням і збив двох пішоходів, які від одержаних ушкоджень померли. За вчинені злочини П. був засуджений за ч. 1 ст. 289 КК – до 3 років позбавлення волі; за ч. 3 ст. 286 – до 8 років позбавлення волі; за сукупністю злочинів – до 10 років позбавлення волі.

Через який час П. може бути умовно-достроково звільнений від відбування покарання, якщо доведе своє виправлення? Який строк має пройти після такого звільнення, щоб П. визнавався таким, що не має судимості за кожний злочин?

Задача 10

За вчинені у 17-річному віці злочини Р. був засуджений: за ч. 1 ст. 308 КК – до 4 років позбавлення волі; за ч. 3 ст. 307 КК – до 8 років позбавлення волі; за ч.2 ст. 309 КК – до 3 років позбавлення волі; за сукупністю злочинів – до 10 років позбавлення волі.

Через який час Р. може бути умовно-достроково звільнений від відбування покарання, якщо доведе своє виправлення? Який строк має пройти після такого звільнення, щоб Р. визнавався таким, що не має судимості за кожний злочин?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]