Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Kriminalne_pravo_Ukrayini_Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Семінарське заняття 9 Тема: Суб’єкт злочину

1. Поняття і ознаки суб’єкта злочину.

2. Поняття та види спеціального суб’єкта злочину.

3. Фізична особа як суб’єкт злочину.

4. Вік як ознака суб’єкта злочину.

Практичне заняття 6 Тема: Суб’єкт злочину

1. Осудність як ознака суб’єкта злочину.

2. Поняття і критерії неосудності.

3. Поняття і кримінально-правове значення обмеженої осудності.

4. Вирішити письмово задачі:

Задача 1

В день свого 14-річчя П. вчинив крадіжку (ч. 1 ст. 185 КК) і вбивство (ч. 1 ст. 115 КК). Дайте кримінально-правову оцінку діям П.

Задача 2

15-річний О. вступив у злочинну організацію і в її складі взяв участь у кількох нападах на інкасаторів, під час яких двох з них було вбито і викрадено грошей на суму, яка становить особливо великий розмір. О. засуджено за ч. 1 ст. 255 КК України.

Чи правильно вирішено справу?

Задача 3

Неповнолітній К. 22 грудня 2006 року вчинив кишенькову крадіжку (ч. 1 ст. 185 КК). Під час слідства з’ясувалося, що К. немає жодних документів, що засвідчують його особу. За висновком судово-медичної експертизи К. народився у 1992 році.

Дайте кримінально-правову оцінку діям К.

Задача 4

16-річний Н. вчинив крадіжки з супермаркету (ч.2 ст. 185 КК). Під час слідства встановлено, що Н. страждає на клептоманію.

Чи буде Н. притягнутий до кримінальної відповідальності?

Задача 5

Повнолітній К. разом з Є., якому не було 14 років, вчинили три крадіжки чужого майна. Дії К. суд кваліфікував за ч. 2 ст. 185 КК як крадіжку, вчинену за попередньою змовою групою осіб.

Чи правильно вирішено справу?

Задача 6

В., який систематично пиячив протягом 10 років і ображав дружину, вкотре прийшов додому п’яним. Як завжди, він почав її ображати, вдарив у голову. Через систематичне знущання чоловіка у В. виник стан сильного душевного хвилювання і вона вдарила його в груди ножем, яким у цей момент чистила огірок. Ніж ушкодив серце, чоловік помер. В. засуджено за умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання. Адвокат оскаржив вирок, вважаючи, що злочин вчинено в неосудності.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 7

Г. разом з Б., раніше судимим за хуліганство, нанесли побої перехожому К. з хуліганських мотивів. Г. та Б. були засуджені за ч. 2 та ч. 3 ст. 296 КК за ознакою вчинення хуліганства групою осіб та особою, раніше судимою за хуліганство. Г. оскаржив вирок, вважаючи, що його дії мають кваліфікуватися лише за ч. 2 ст. 296 КК.

Чи підлягає скарга Г. задоволенню?

Задача 8

17-річний Є. підмовив 13-річного М. вчинити зґвалтування їхньої 15-річної сусідки, що вони спільно і зробили. Дії Є. були кваліфіковані за ч. 3 ст. 152 за ознаками вчинення зґвалтування неповнолітньої групою осіб.

Чи правильно суд дав оцінку діям Є.?

Практичне заняття 7 Тема: Суб’єкт злочину

1. Поняття, мета примусових заходів медичного характеру та особи, до яких вони застосовуються.

2. Види примусових заходів медичного характеру.

3. Відповідальність за злочини, вчинені у стані сп’яніння.

4. Вирішити письмово задачі:

Задача 1

За відкрите викрадення чужого майна, не поєднане з насильством, проти С. було порушено кримінальну справу. Під час її розслідування він захворів на психічне захворювання, яке позбавило його можливості усвідомлювати свої дії. С. направили на лікування до психіатричної лікарні. Через 2 роки він вилікувався.

Чи може С. бути притягнутий до кримінальної відповідальності?

Задача 2

За розбійний напад з метою заволодіння майном громадян Ш. було засуджено до чотирьох років позбавлення волі. Відбувши один рік покарання, він захворів на психічне захворювання, яке позбавило його можливості усвідомлювати свої дії. Пробувши три роки у психіатричній лікарні, Ш. вилікувався і був направлений для відбування покарання.

Чи правильне рішення суду?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]