Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
34.72 Кб
Скачать

1. Біографія о. О. Богданова

Олександр Олександрович Богданов народився 10 (22 ) серпня 1873 в місті Сокілка Гродненської губернії ; був другим з шести дітей народного вчителя , А. А. Малиновського , вихідця з корінної Вологодської сім'ї . Закінчив гімназію із золотою медаллю. У 1893 році поступив на природне відділення Московського університету.

У грудня 1894 за участь у народовольческом Союзі Північних земляцтв був виключений з університету , заарештований і висланий до Тули, де робочим- зброярем Іваном Савельєвим був притягнутий до занять в робочих гуртках . За порадою Савельєва став , спираючись на « Капітал » Маркса , складати спеціальні лекції , з яких виріс «Короткий курс економічної науки» (М.: 1897) , який служив у дореволюційні роки одним з основних посібників з вивчення марксистської економічної теорії в робочих гуртках . На основі гуртка А. Богданова та І. Савельєва , кожен член якого повинен був створити власний гурток з декількох робочих , до 1897 року виросла тульська соціал -демократична організація .

Незабаром Богданов був заарештований за соціал -демократичну пропаганду , півроку пробув у московській в'язниці , потім був висланий до Калуги , де очолив гурток політичних засланців. З Калуги Богданов за неблагонадійність був висланий на 3 роки до Вологди , де працював лікарем у психіатричній лікарні. Після закінчення заслання , навесні 1904 року, Богданов виїхав до Швейцарії.

Освіта Тульська класична гімназія

• 1892-1894 - Природне відділення Московського університету ( виключений у зв'язку з арештом і висилкою )

• 1895-1899 - Медичний факультет Харківського університету

Громадська та політична діяльність

З 1896 - в соціал - демократичному русі

• 1905-1907 - член ЦК РСДРП

• 1907-1909 - кандидат у члени ЦК РСДРП

• 1909 - виключений з РСДРП

• 1914 - мобілізований в армію лікарем

• 1918-1921 - професор політичної економії першого Московського університету

• 1918-1922 - член Президії Комуністичної академії

• 1926-1928 - директор Державного наукового інституту переливання крові

Літературна діяльність

У 1908 році Богданов опублікував утопію про Марс « Червона зірка» , в 1911 році - « Інженер Менні ».

У статті «Філософія сучасного дослідника природи » (1909 рік) , А. А. Богданов ввів в обіг термін «технічна інтелігенція ».

Брав участь у редагуванні перекладу на російську мову « Капіталу » К. Маркса . Автор ( спільно з І. І. Скворцовим - Степановим 1- го тому « Курсу політичної економії » (М. , 1910).

Філософія

Лев Троцький згадував: " ми з великим інтересом читали перші філософські книжки Богданова . Пам'ятаю дуже твердо сенс зауваження В. І. ( Ленін) : і йому книжка про історичне погляді на природу здалася дуже цінною, але от Плеханов не схвалює , говорить , що це НЕ матеріалізм . В. І. тоді на це питання свого погляду ще не мав і тільки передавав погляд Плеханова з повагою до його філософського авторитету , а й з неудоменіем " [ 1].

У своїй книзі "Філософія живого досвіду . Популярний нарис" (М. , 1920) Богданов пише: «Те , що було науково для одного часу на кожному кроці стає ненауковим для іншого ... Кожна епоха має свою « науковість » і в цьому іноді дуже різко відрізняється від інших епох »(С. 7 ) [ 2].

Як філософ Богданов в кінці життя прийшов до заперечення традиційного розуміння філософії , приступивши до створення «філософії дії » , заснованої на поніманііістіни як організуючою форми колективного досвіду , перетворенні діалектики в « організаційний процес » творчого зміни буття [ 3].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]