Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
34.72 Кб
Скачать

2. Тектологія о. О. Богданова

Тектологія , або « загальна організаційна наука » - наукова дисципліна , розроблена вченим- економістом А. А. Богдановим у 20- х роках XX століття , проект був опублікований в однойменному працю . Залишилася незрозумілою і невизнаної сучасниками.

Предтеча кібернетики

У своїх записах радянський кібернетик Г. Н. Кухарів пише , що Тектология Богданова передбачила кібернетику Норберта Вінера і загальну теорію систем Берталанфі .

Оригінальна пропозиція Богданова полягає в об'єднанні всіх людських , біологічних і фізичних наук , розглядаючи їх як системи взаємовідносин , і пошуку організаційних принципів, що лежать в основі всіх типів систем .

Наступна цитата показує також спорідненість тектологии до російського космізму :

Коли-небудь Земля стане центром життя для всіх планет нашої системи - буде заселяти їх своїми емігрантами ...

- А. А. Богданов. Тектологія : загальна організаційна наука . Том II . Глава VI , п. 2 .

У філософському плані Тектология випливає з монізму . Наприкінці « емпіріомонізм » Богданов багато розмірковує про значення ідей для підвищення соціально-трудової енергії людей , планомірності й організованості людської діяльності.

У майбутньому суспільстві наука , ідеологія і виробництво стануть єдиним цілим , і тоді і людство , розділене на групи і класи , стане самим собою.

У тритомної роботі « Тектологія » , виданої в десятих - двадцятих роках XX століття , Богданов пояснює процеси розвитку природи і суспільства на основі принципу рівноваги , запозиченого з природознавства . Всі розвиваються об'єкти природи і суспільства представляють собою , по Богданову , цілісні утворення , або системи, що складаються з багатьох елементів .

Рівноважний стан системи Богданов розглядає не як раз і назавжди задане , а як « динамічне » або « рухливе » рівновагу [ 4].

Характерною рисою теорії рівноваги Богданова є твердження , що протилежності повинні збалансувати , врівноважити одне одного і тільки таким шляхом досягається стійкий стан системи . У розвиваються системах одночасно діють дві протилежні тенденції : підвищення стійкості внаслідок інтеграційних процесів , прагнення до рівноваги і зниження стійкості , викликане появою « системних суперечностей». Суперечності ці , на відомому рівні їх розвитку , здатні приводити до криз . Випадки такого роду незліченні в досвіді , пише Богданов : «Рано чи пізно , системні суперечності посилюються до того , що переважують організаційну зв'язок ( системи); тоді повинен настати криза , провідний або до її перетворенню , або до розпаду , краху ».

« З системних протиріч випливає організаційне завдання , тим більше нагальна , чим сильніше їх розвиток , завдання їх дозволу або усунення . Життя її вирішує чи негативним шляхом , - руйнується сама система, наприклад , помирає організм , або позитивним шляхом , - перетворенням системи , що звільняє її від суперечностей ». Більше струнке або « гармонійне » поєднання елементів системи , укладає менше « суперечностей». Це і означає більш високу організованість [ 5].

У тектологии Богданова « вперше сформульовані основні положення системного підходу і теорії самоорганізації систем . Вона не тільки не втратила своєї актуальності , виступаючи фактично як предтеча і теоретична основа нинішньої Концепції сталого розвитку , але і служить важливим інформаційним джерелом для її подальшого поглиблення і вдосконалення ». [4 ]

Богданов пропагував власну теорію омолодження через переливання крові (див. Обмінне переливання крові). При подібному кровозмішення є всі підстави вважати , що молода кров , з її матеріалами, взятими з молодих тканин , здатна допомогти старіючому організму в його боротьбі за лініями , за якими він вже зазнає поразок , т.-е. , за якими він саме " старіє " . А. А. Богданов Нариси організаційної науки

Обмінне переливання по Богданову широко використовувалося для пропаганди класових і комуністичних ідей із залученням високих осіб з партійної ієрархії , зокрема молодшої сестри Леніна , Марії Ульянової та комісара Красіна . Теорія Богданова отримала підтримку на найвищому рівні : за розпорядженням Сталіна був створений перший в світі Інститут Крові , який розташовувався в будинку купця Ігумнова на Якиманці , а сам Богданов став його директором.

Чергове переливання закінчилося трагічно : під час одинадцятого обмінного переливання зі студентом , настало відторгнення і смерть. Студент вижив.

На похороні від партії виступив Н.І. Бухарін , який назвав у своїй промові покійного « фанатиком ». [6 ] Богданов , згідно з « передовій» тогдшней традиції , був кремований у нещодавно відкритому крематорії , а його мозок , як тоді було прийнято , вилучений для дослідження в інститут мозку. [ 7].

Перша дружина - Наталія Богданівна Малиновська (уроджена Корсак) 1865-1945 . Служила акушеркою в клініці доктора Руднєва - батька найближчого друга Богданова - В. А. Базарова ( Руднєва ) . За дорученнями Руднєва вона їздила в Ясну Поляну і приймала пологи у дружини Л. М. Толстого . Своїх дітей у неї не було.

• Друга дружина - А. І. Смирнова

• Син - Малиновський , Олександр Олександрович

Брати і сестри [ 8]

• Микола Олександрович ( 1868 - ?) - Навчався на медичному факультеті в Саратові

• Сергій Олександрович ( 1876 - ?)

• Марія Олександрівна Зандер (1882 - ?) - Лікар . Жила в Харкові

• Анна Олександрівна Луначарського (1884-1959) - Письменниця [ 9] і перекладачка . Перша дружина А. В. Луначарського . Звідси - один з його ранніх псевдонімів - Анютіни .

• Ольга Олександрівна (1885-1943) - жила в Оренбурзі і працювала там в чоловічому парафіяльному училищі

Послідовники у 1999 році в Єкатеринбурзі створено Міжнародний інститут А. Богданова (МІБ ) «для об'єднання , координації та розвитку фундаментальних і прикладних досліджень російських і зарубіжних вчених , творчо застосовують ідеї, закладені в науковій спадщині великого російського мислителя Олександра Олександровича Богданова ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]