Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dre_6_sem.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
337.89 Кб
Скачать

4. Державна патентна і ліцензійна політика. Охорона прав інтелектуальної власності.

У сучасному світі головним фактором виробництва та забезпечення конкурентоспроможності підприємства є інформація та знання. Вплив патентування на економічну активність досліджували багато західних вчених, але і на сьогоднішній день не можливо у повній мірі оцінити важливу роль патентно-ліцензійної політики на розвиток інноваційної діяльності.

Законодавством України розроблена система національних законів та підзаконних актів у сфері охорони промислової власності. Гарантована цією системою надійна охорона прав на об'єкти промислової власності є необхідною умовою стимулювання інноваційної діяльності підприємств та розвитку ринкової економіки взагалі. Ексклюзивне володіння інформацією висуває чіткі правила, щодо затвердження прав інтелектуальної власності у вигляді патентів та ліцензій.

За чинним законодавством України про інтелектуальну власність патент можна визначити як охоронний документ, що засвідчує особисті немайнові і майнові права патентовласника на об’єкт інтелектуальної власності.

Доведено, що патентування має позитивний вплив на інноваційну діяльність, якщо не має достатнього рівня захисту винаходу. Залежно від таких чинників, як передбачувана прибутковість використання об’єкта патентування, затрат на його розробку, впровадження і використання, фінансових можливостей підприємства, ми можемо впевнено дати відповідь на питання: «Патентувати чи не патентувати об’єкт інтелектуальної власності».

Нині в економічній думці виокремились чотири найбільш популярні теорії щодо патентно-ліцензійної політики:

1. Теорія стимулювання винахідництва: активне патентування призводить до зростання мотивації до створення ко­рисних інновацій.

2. Теорія поширення: патенти поширюють нові знання і надають можливість інвесторам відкривати нові знання, тоді як за відсут­ності патенту власники мають приховувати свої винаходи.

3. Теорія розвитку та комерціалізації : патенти стимулюють інвестиції, необхідні для розвитку та комер­ціалізації виноходів.

4. Теорія майбутнього розвитку: патенти забезпечують «мирні» дослідження щодо подальших перспектив похідних винаходів.

Патент постав одним з найважливіших засобів конкурент­ної боротьби за ринки. Ці властивості патенту, що зумовлю­ють підвищення його ролі, значною мірою впливають на тех­нічний прогрес. Новітня техніка є лише одним із засобів одер­жання прибутків за рахунок зниження собівартості продукції або підвищення цін на нові товари, що випускаються монопо­льно. Патентна політика  дає змогу здійснювати більш вільне управління цінами, чого можна легко досягти  шляхом використання сучасної технології та випуску нових запатентованих товарів. Завдяки патенту можна монопольно закріпити свою перевагу на всіх етапах виробництва та збуту, і обмежуючи конкурен­цію, прямо впливати на процес встановлення ціни.

Одначе для того, аби суб'єкт підприємницької діяльності міг досягти цієї мети, скористатися в конкурентній боротьбі результатами розробки і впровадження нової техніки, необхід­но, щоб він одноосібно міг використовувати технічні нововве­дення протягом певного часу; потрібна гарантія бодай тимча­сового його монопольного становища, необхідного для відшко­дування всіх витрат, пов'язаних з використанням технічних нововведень, і одержання прибутку. Юридичну можливість використання винаходу на монопольних засадах протягом встановленого терміну забезпечує його патентування.

Висновок. Україна безумовно робить кроки на шляху до вдосконалення патентної системи, та максимального захисту прав суб'єктів промислової власності, про це свідчить динаміка зростання «інтелектуального» ринку. Особливим чином патентування винаходів можна використати як засіб блокування діяльності конкурентів, щоб стримати їх технічний розвиток, а надалі витиснути конкурентів з ринку шляхом систематичного патентування кожного наступного удосконалення об’єкта , що охороняється патентом. Особливої популярності цей процес набуває в технічних галузях, де процес виробництва та монополізації зростає швидкими темпами.

В Україні доцільно сформувати систему мотиваційних чинників для суб’єктів інноваційної діяльності та розробити сучасну інфраструктуру підтримки інновацій. Грамотне управління патентуванням виступає основою активної інноваційної діяльності та розвитку, а тому, є головним фактором зростання економічного стану країни в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]