Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема2.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.3 Mб
Скачать

Обчислення в таблицях

У таблицях можна здійснювати нескладні розрахунки: такі, як знаходження мінімального, максимального, середнього значень, суми в рядках, стовпцях.

Наприклад, для розрахунку суми в рядку треба:

  • встановити курсор у вільній комірці праворуч від рядка;

  • активізувати команди Таблица - Формула, внаслідок чого на екрані дисплея з'являється вікно, що містить формулу SUM(LEFT) (рис. 2.1.13);

  • активізувати кнопку ОК.

Рис. 2.1.13 - Розрахунок суми в ряду

Для розрахунку суми у стовпці виконують аналогічні дії, тільки курсор установлюють у вільну комірку під стовпцем. Формула матиме вигляд SUM(ABOVE).

Для розрахунку інших функцій (або їх комбінацій) використовують адресацію комірок. Стовпці таблиці мають імена (А, В, С, D... — тільки латинські літери!), рядки — номери (1, 2, 3...); їх перехрестя утворюють адреси комірки (наприклад, А5, В8 тощо), кілька суміжних комірок — діапазон комірок (наприклад, А1:А6).

Якщо, наприклад, треба розрахувати суму мінімальних значень у стовпцях А та С таблиці (3x3), то слід діяти так:

  • установити курсор у будь-яку вільну комірку;

  • задати команди Таблица - Формула;

  • у полі Формула вилучити функцію Sum, що вводиться автоматично

  • відкрити список поля Вставить функцию;

  • задати функцію Min;

  • в аргумент функції внести діапазон першого стовпця (А1:АЗ), знак «+»;

  • знову у списку поля Вставить функцию задати функцію Min, внести діапазон третього стовпця (С1:СЗ), активізувати кнопку ОК.

Функція матиме такий вигляд: = Min(А1:АЗ) + Min(С1:СЗ).

Для перегляду створених формул у таблиці натискують на клавіші Alt+F9.

Створення діаграм

Для більш наочного подання і порівняння даних таблиці можна побудувати діаграму. Для створення діаграми таблицю виділяють, після чого задають команди Вставка - Рисунок – Диаграмма. Діаграма будується у вікну програми Microsoft Graph, і для її вставки в текст документа треба клацнути мишкою за межами цього вікна. У результаті під таблицею з'являється побудована діаграма

Нижче наведена таблиця і діаграма, побудована за її даними.

Назва

1 квартал

2 квартал

3 квартал

4 квартал

Пилосос

124

153

157

138

Вентилятор

48

41

40

46

Водонагрівач

68

75

80

70

Рис. 2.1.14 – Побудована діаграма

Створену діаграму можна редагувати. Для цього двічі клацають мишею на діаграмі, внаслідок чого навколо таблиці з'являється контурна рамка, а в рядку головного меню з’являються меню Данные, Диаграмма, які містять команди для редагування діаграми.

Технологія роботи з об’єктами документ ms Word Створення об'єктів

У текстовий документ MSWordможна вставити об’єкти, створені іншими додаткамиWindows,з установленням зв'язку між даними двох додатків. Зміна даних у додатку-джерелі автоматично зумовлює відповідні зміни в текстовому документі з уставленим об’єктом. Залежно від способу уставлення об’єкти поділяються на зв’язані та упроваджені.

Зв'язаний об'єкт. Об'єкт, створений у файлі-джерелі й вставлений у текстовий документ (файл – призначення) з підтримкою зв'язку між цими двома файлами. Зв'язаний об'єкт у текстовому документі (файлі – призначення) може бути оновлений при відновленні файлу - джерела.

Упроваджений об'єкт. Дані, що містяться у файлі - джерелі й вставлені у текстовий документ (файл – призначення) у вигляді об'єкта. Після упровадження об'єкт стає частиною текстового документа (файлу – призначення). Зміни, внесені у упроваджений об'єкт, відбиваються у текстовому документі (файлі призначення).

Файл-джерело. Файл, що містить дані, які були використані для створення зв'язаного або упровадженого об'єкта.

Зв'язаний або упроваджений об'єкт можна створити на основі будь-якої програми, що підтримує ці види об'єктів.

Створення нового упровадженого об'єкта:

1. Клацніть у документі місце, куди варто помістити упроваджений об'єкт.

2. У меню Вставкавиберіть командуОбъект- відкривається діалогове вікноВставка объекта (рис. 2.1.15).

3. Відкрийте вкладку Создание, і у спискуТип объектавиберіть тип створюваного об'єкта. У спискуТип объектавідображаються тільки встановлені на даному комп'ютері програми, що підтримують зв'язані й упроваджені об'єкти.

4. Для відображення упровадженого об'єкта у вигляді значка (це зручно, якщо потрібно мінімізувати займане об'єктом місце в документі) установите прапорець В виде значка.

Примітка. Електронну таблицюMicrosoftExcelможна також упровадити, нажавши кнопкуДобавить таблицу Excel— на стандартній панелі інструментів

Рис. 2.1.15 – Створення нового упровадженого об’єкта

У розглянутому способі об’єкт створюється всередині редактора MSWordі існує тільки як складова частина текстового документа, у який він упроваджений. Не створюється окремий файл для збереження цього об’єкта. Крім розглянутого, у редакторіMSWordпередбачена можливість використання в якості файлу – джерела уставлених об’єктів зовнішні існуючі файли, підготовлені різними додаткахWindows, в тому числі і редакторомMSWord.

Створення об'єкта з фрагменту існуючого файлу:

1. Відкрийте файл, на основі якого варто створити зв'язаний або упроваджений об'єкт, і виділите необхідний фрагмент.

3. Натисніть кнопку Копировать.

4. Перейдіть у документ MSWord, а потім виберіть місце вставки об'єкта.

5. Виберіть команду Правка - Специальна вставка– відкривається діалогове вікноСпециальна вставка (рис 4.16).

6. Для створення зв'язаного або упровадженого об'єкта виконаєте одну з наступних дій:

  • щоб створити зв'язаний об'єкт, виберіть варіант Связать;

  • щоб створити упроваджений об'єкт, виберіть варіант Вставить.

7. У списку Каквиберіть значення, що містить слово «объект». Наприклад, ЛистMicrosoftOfficeExcel(объект), якщо файлом – джерелом була електронна таблицяMSExcel,MicrosoftOfficeWordDocument(объект), якщо файлом – джерелом був документMSWord, тощо

Рис. 2.1.16 – Створення об’єкта з фрагменту існуючого файлу

Створення об'єктів з існуючого файлу:

1. Клацніть у текстовому документі місце, куди варто помістити зв'язаний або упроваджений об'єкт.

2. У меню Вставкавиберіть командуОбъектз’являється діалогове вікноВставка объекта(рис. 2.1.15).

3. Відкрийте вкладку Создание из файла (рис. 2.1.17).

4. У поле Имя файлавведіть ім'я файлу, з якого буде створений зв'язаний або упроваджений об'єкт, або натисніть кнопкуОбзордля вибору файлу зі списку.

5. Для створення зв'язаного об'єкта встановите прапорець Связь с файлом. Якщо прапорецьСвязь с файломне був установлений, буде створений упроваджений об'єкт.

6. Для відображення зв'язаного або упровадженого об'єкта у вигляді значка — наприклад, якщо потрібно мінімізувати займане об'єктом місце в документі — установите прапорець В виде значка.

Рис. 2.1.17 – Створення об’єкта з існуючого файлу

Примітка. При створенні упровадженого об'єкта, заснованого на даних з існуючої книгиMicrosoft Excel, у документ вставляється вся книга. У документі одночасно відображається тільки один лист. для відображення іншого аркуша двічі клацніть об'єктMicrosoftExcel, а потім виберіть потрібний аркуш

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]