Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муфти зчеплення.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

5.2 Однодискове зчеплення з центральною діафрагмовою пружиною.

Таке зчеплення отримало широке застосування на легкових автомобілях. Зчеплення має просту конструкцію, невеликі розміри та масу. Для його вимкнення потрібне невелике зусилля, так як сила діафрагмової пружини при вимкненні зменшується. Проте притискне зусилля діафрагмової пружини обмежене.

На рис. 17 показано зчеплення легкових автомобілів ВАЗ. Подібну конструкцію зчеплення використовують на автомобілях вітчизняного виробництва: ЗАЗ «Славута», «Forza», «Lanos». Зчеплення однодискове, сухе, з центральною діафрагмовою пружиною та гідравлічним приводом.

Зчеплення має один ведений диск, а ведучі та ведені його частини притискаються один до одного центральною пружиною. Крутний момент від двигуна зчеплення передає за рахунок сил сухого тертя. Зусилля від педалі до вилки вимкнення зчеплення передається через рідину.

Зчеплення складається із ведучих частин: маховик(8), кожух(16), натискний диск(7); ведених частин: ведений диск(2) та деталей ввімкнення та вимкнення: пружина(1), муфта(12), підшипник(14). Сталевий штампований кожух(16), чавунний натискний диск(7) і натискна пружина(1) являють собою нерозбірний вузол, який кріпиться до маховика(8) болтами(10).

Між маховиком та натискним диском на шліцах ведучого валу(11) коробки передач встановлений ведений диск(2), що складається із маточини(5), сталевого розрізного диску(4) і фрикційних накладок(3). Ведений диск оснащений демпфером(6), що забезпечує пружний зв’язок між маточиною(5) та диском(4), а також гасіння крутильних коливань. Діафрагмова пружина(1), відштампована з листової пружинної сталі, у вільному стані має вигляд усіченого конусу з радіальними прорізами, що йдуть від її внутрішнього краю. Радіальні прорізи утворюють 18 пелюстків, які являються пружними витискними важельками. Пружність цих важельків сприяє забезпеченню плавної роботи зчеплення. Пружина(1) за допомогою заклепок та двох кілець закріплена на кожусі(16) зчеплення. При цьому зовнішній її край, стикаючись з натискним диском, передає зусилля від пружини на натискний диск. Зчеплення разом з маховиком розміщається у відлитому із алюмінієвого сплаву картері(9), закритому спереду сталевою штампованою кришкою(18) і закріпленому на задньому торці блоку циліндрів двигуна.

Зчеплення має гідравлічний привід[5].

1-діафрагмова пружина; 2-ведений диск; 3-фрикційна накладка;

4-розрізний диск; 5-маточина;6-демпфер; 7-натискний диск;

8-маховик; 9-картер; 10-болт; 11-вал; 12-муфта; 13-вилка;

14-підшипник; 15-фланець; 16-кожух; 17-пружина; 18-кришка

Рисунок 17 - Зчеплення легкових автомобілів ВАЗ

5.3 Однодискове зчеплення з центральною конічною пружиною.

На відміну від зчеплення з діафрагмовою пружиною однодискове зчеплення з центральною конічною пружиною дозволяє передавати великий крутний момент, завдяки встановленню між натискним диском і пружиною спеціального важільного механізму, що збільшує тиск пружини.

Таке зчеплення має менший осьовий розмір та більш просту конструкцію, ніж зчеплення з перефирійними пружинами. Рівномірність навантаження на натискний диск забезпечується веєроподібними пружними пружинами, передаючими зусилля пружини на натискний диск.

Зчеплення з центральною конічною пружиною отримало застосування на вантажних автомобілях великої вантажопідйомності.

1-натискний диск; 2-регулювальні прокладки; 3-фланець; 4-важіль;

5-конічна пружина; 6-втулка;

7-муфта; 8-кожух; 9-пружина;

10-ведений диск; 11-маховик;

12-обойма

Рисунок 18 - Однодискове зчеплення з конічною пружиною вантажного автомобіля МАЗ

На рис. 18 показано зчеплення вантажного автомобіля МАЗ. Зчеплення - однодискове, фрикційне сухе, з центральною конічною пружиною та з механічним приводом. Конічна пружина(5), що має поперечний переріз витка прямокутної форми, в стисненому стані розташована між рухомою втулкою(6) та опорним фланцем(3). Пружина не торкається натискного диску, при роботі менше нагрівається та довше зберігає свою пружність. Фланець закріплений у кожусі(8), прикрученому до маховика(11) двигуна. На внутрішньому кінці втулки(6) закріплена обойма(12), в якій знаходяться шарові опори натискних важелів(4). Натискні важелі виконані у формі диску, розрізаного на окремі сектори, у вигляді лопатей вентилятора для охолодження зчеплення. Зовнішні кінці важелів(4) знаходяться між кільцевими виступами опорного фланця(3) і натискного диску(1), що забезпечує переміщення натискного(1) та веденого(10) дисків та притискання веденого диску до маховика.. Пружні натискні важелі забезпечують плавність ввімкнення та вимкнення зчеплення. Тиск конічної пружини регулюється прокладками(2), встановленими між кожухом(8) та опорним фланцем(3). Натискний диск має прямокутні виступи, котрі входять в продольні пази кожуха. Це забезпечує передачу крутного моменту від маховика на натискний диск та переміщення натискного диску в осьовому напрямку. Зчеплення розміщене у картері, прикріпленому болтами до блоку циліндрів двигуна.

При ввімкненому зчеплені ведений диск(10) затиснутий між натискним диском(1) і маховиком(11) під дією конічної пружини(5) і натискних важелів(4). Зчеплення передає крутний момент. При вимкненні зчеплення муфта(7) з витискним підшипником переміщається до маховика та давить на рухому втулку(6). Втулка стискає пружину(5) та переміщує внутрішні кінці важелів(4) до маховика. При цьому зовнішні важелів переміщаються в бік від маховика, їх тиск на натискний диск(1) припиняється. Натискний диск відводиться від маховика відтяжними пружинами(9), звільнюючи ведений диск(10). Зчеплення вимикається, крутний момент через нього не передається[2].