Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муфти зчеплення.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

5.7 Напіввідцентрове та відцентрове зчеплення.

У всіх розглянутих вище зчепленнях сила стиснення ведучих і ведених деталей постійна, так як створюється зусиллям пружин. Вона не залежить від переданого через зчеплення крутного моменту. Тому при вимиканні зчеплення завжди доводиться долати одне і теж зусилля пружин, незалежно від значення крутного моменту, яке обумовлене умовами руху автомобіля. Це значно ускладнює роботу водія.

Зниження затрат фізичних зусиль при вимкнені зчеплення досягається застосуванням напіввідцентрових та відцентрових зчеплень.

5.7.1 Напіввідцентрове зчеплення. Напіввідцентровим називається фрикційне зчеплення, в якому стиснення ведучих та ведених деталей відбувається спільно пружинами та відцентровими тягарцями. У напіввідцентровому зчеплені(рис. 24) застосовуються більш слабкі(в порівняні із звичайним зчепленням) натискні пружини(2) та відцентрові тягарці(1), виконані як одне ціле з важелями вимкнення зчеплення. Зусилля стиснення від відцентрових тягарців залежить від швидкості їх обертання, тобто від частоти обертання колінчастого валу. Чим більша частота обертання колінчастого валу, тим більші відцентрові сили, діючі на тягарці, і тим більше зусилля, створюване тягарцями і навпаки. Тому при рушанні автомобіля з місця для утримання зчеплення у вимкненому стані, коли частота обертання колінчастого валу низька, потрібне невелике зусилля. Але при перемиканні передачі, особливо при високих швидкостях руху автомобіля, до педалі необхідно прикладати значне зусилля для подолання сумарної сили стиснення пружин та відцентрових тягарців. Крім того, при русі автомобіля у важких дорожніх умовах з невеликою швидкістю зчеплення може пробуксовувати, що приводить до зниження його довговічності. у зв’язку з цим напіввідцентрове зчеплення на сучасних автомобілях застосовується край рідко.

1-тягарець; 2-пружина

Рисунок 24 - Напіввідцентрове зчеплення легкового автомобіля.

5.7.2 Відцентрове зчеплення. Відцентровим називається фрикційне зчеплення, у якому стиснення ведучих і ведених деталей здійснюється відцентровими тягарцями.

Відцентрове зчеплення є розімкнутим. Воно вимкнене при непрацюючому двигуні і вимикається автоматично при малій частоті обертання колінчастого валу. При вимкненому зчеплені реактивний диск(рис. 25, 2) знаходиться на деякій відстані від натискного диску(1). Положення реактивного диску обумовлено важелями(5), кінці яких впираються в витискний підшипник муфти(6) вимкнення, а муфта фіксується упором(7). Натискний диск підтягується до реактивного відтискними пружинами(8). Це забезпечує необхідний зазор між натискним диском(1), веденим диском(10) та маховиком(11).

При збільшені частоти обертання колінчастого валу двигуна відцентрові тягарці(9) під дією відцентрових сил розходяться. Тягарці хвостиками впираються у натискний(1) та реактивний(2) диски, переміщають натискний диск до маховика, створюючи при цьому тиск на ведений диск(10). При невеликій деформації пружин(4), що відбувається навіть при незначному збільшенні частоти обертання колінчастого валу, важелі(5) вимикання повертаються на своїх опорах і між кінцями важелів(5) та витискним підшипником муфти(6) вимкнення утворюється необхідний зазор.

а-схема; б-конструкція; 1-натискний диск; 2-реактивний диск;

3-кожух;4,8-пружини; 5-важіль; 6-муфта; 7-упор; 9-тягарці;

10-ведений диск; 11-маховик.

Рисунок 25 - Відцентрове зчеплення легкового автомобіля

При гальмуванні автомобіля до повної зупинки зчеплення автоматично вимикається та виключає можливість зупинки двигуна. При перемиканні передач зчеплення вимикається за допомогою педалі. Гальмування автомобіля двигуном при малих швидкостях можливе тільки при переміщені упору(7), для чого наявний спеціальний привід з місця водія. В цьому випадку зчеплення вмикається натискними пружинами(4), встановленими між реактивним диском(2) та кожухом(3) і зчеплення стає постійно замкнутим.

Відцентрове зчеплення забезпечує плавність ввімкнення при рушанні автомобіля з місця та автоматичне вимкнення при знижені частоти обертання колінчастого валу до мінімального значення, перешкоджаючи зупинці двигуна. Проте зчеплення може пробуксовувати при малих швидкостях руху автомобіля у важких дорожніх умовах[2].