Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муфти зчеплення.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

3.2 Демпфер

Демпфер - це пружинно-фрикційний гасник коливань, встановлений у веденому диску зчеплення(рис.8,9).

При русі автомобіля крутний момент, що діє у трансмісії непостійний. Навіть при постійній швидкості автомобіля та постійній подачі палива момент пульсує. Основною причиною цього є періодичність робочого процесу автомобільного двигуна, сильну пульсацію моменту можуть викликати дорожні нерівності.

Коливання крутного моменту викликають перемінне навантаження у деталях та скорочують строк їх служби. Для зменшення цих коливань застосовують демпфери. Основною причиною встановлення демпферу саме у ведений диск зчеплення є бажання приблизити його до основного джерела коливань - двигуна. Варто відмітити , що існують і альтернативні конструкції, коли гасник встановлюється у коробку передач чи маховик двигуна.

Один з варіантів демпфера, вбудованого у ведений диск зчеплення, показаний на рис. 8(та ж конструкція приведена на рис. 7). Він включає в себе диск(5), з’єднаний із маточиною(4) засобом тангенціально розташованих стиснених пружин(6), встановлених у прямокутних віконцях. Диск(5) зв’язаний з пластиною(5) за допомогою заклепок(8). У центральній частині знаходяться фрикційні кільця(9), тарілчаста пружина(10), та упорне кільце(11). Останнє встановлене відносно диску за допомогою відігнутих вусиків, встановлених у вусики диску. Крутний момент з веденого диску зчеплення на маточину передається двома шляхами:

Рисунок 8 - Ведений диск з демпфером

- з граней прямокутних віконець диску(5), і пластини(7)кругова сила передається на торці пружин і через протилежні торці на грані віконець фланця маточини. Цим шляхом передається 80-90% крутного моменту;

- з диску(5), і пластини(7) тертям через фрикційне кільце на маточині.

Якщо крутний момент, що передається зчепленням перевищить суму моменту тертя фрикційних кілець(9), і крутного моменту, що створюється попередньо стисненими пружинами(6), то диск провернеться відносно маточини. При пульсації крутного моменту, ведений диск та його маточина безперервно коливаються відносно один одного та кільця(9) труться об фланець маточини. Робота тертя супроводжується виділенням тепла, як еквівалентне енергії, що виведена демпфером із системи що коливається. Так як енергія коливання визначає їх амплітуду, то у результаті роботи демпфера у трансмісії зменшується амплітуда коливань крутного моменту. Варто відмітити що повне гасіння коливань не відбувається, оскільки по мірі зменшення амплітуди коливань зменшується і робота тертя, і в свою чергу ефективність роботи демпфера.

Величина підтиснення тарілчастих пружин(10) задається довжиною потовщеної частини дистанційних заклепок(8). Вони ж служать обмежувачем динамічного стиснення пружин(6). Такий обмежувач захищає пружини від поломок при пікових значеннях моменту, що передається[4].

1-пружина гасителя; 2,8-диски; З-фрикційні накладки; 4-пружинні

пластини; 5-демпферні пружини; 6-маточина; 7-пальці

Рисунок 9 - Ведений диск зчеплення з демпфером

3.3 Натискні пружини

У конструкції зчеплень використовуються різноманітні натискні пружини. ЇЇ вибір залежить від автомобіля на якому використовується зчеплення та особливостей конструкції зчеплення

3.3.1 Циліндричні натискні пружини(рис. 10). Такі пружини називаються периферійними, так як вони розташовуються по периферії натискного диску. Застосовуються вони на вантажних автомобілях. Число центральних пружин з периферійним розташуванням повинне бути кратне кількості важелів вимкнення зчеплення.

а – пружина; б – пружна характеристика

Рпр-зусилля натискної пружини; f-деформація пружини

Рисунок 10 – Циліндрична пружина

Недоліком таких пружин є їх чутливість до відцентрових сил. Ці сили пропорційні квадрату частоти обертання зчеплення, вони можуть викликати деформацію пружин, від чого вони видовжуються, зменшуючи осьове зусилля і слідовно коефіцієнт запасу зчеплення. Для зменшення вигину пружин в них інколи вставляють направляючі, проте таке рішення не дає великого ефекту, так як пружини під дією відцентрових сил притискаються до направляючих і внаслідок тертя об них, знижують свою силу.

3.3.2 Діафрагмова натискна пружина(рис. 11). Центральна діафрагмова пружина спрощує конструкцію зчеплення(чмсло деталей зменшується приблизно у два рази), зменшує його габаритні розміри та масу, так як вона одночасно виконує функцію натискної пружини та важелів вимкнення. Пружина забезпечує рівномірний розподіл зусилля на натискний диск, а пружність її пелюстків - плавність ввімкнення зчеплення. Крім того вона забезпечує регульоване під час експлуатації натискне зусилля.

Рисунок 11 - Центральна діафрагмова пружина та її пружна характеристика

а

Діафрагмові пружини виконують суцільними та з прорізами. Суцільні пружини мають велику жорсткість. Для зменшення жорсткості у них виконуються радіальні прорізи. Утворені прорізами пелюстки і є важелями вимкнення зчеплення, а віконця біля основи пелюсток призначені для проходу заклепок, які утримують опорні кільця пружини.

Використання діафрагмової пружини зменшує зусилля на педалі керування, яке необхідне для утримання зчеплення у вимкненому стані.

3.3.3 Конічна натискна пружина(рис. 12). Для зчеплення з центральною конічною пружиною, важливе значення м ає довжина пружини, від якої залежить осьовий розмір зчеплення. Мінімальна довжина конічної пружини може бути забезпечена тільки тоді, коли навивка пружини дозволяє при повному її стиснені змістити усі витки в одну площину. В цьому випадку витку будуть мати форму архімедової спіралі.

Рисунок 12 - Конічна пружина та її пружна характеристика

У зчепленнях зазвичай використовуються конічні пружини з прямокутним перерізом витків, найбільша сторона яких розташовується вздовж осі пружини.

У такої пружини відсутня чутливість до відцентрових сил, і вона не перегрівається так як не контактує з натискним диском[4].