Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом / Записка.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.07 Mб
Скачать

6.2 Огляд можливих рішень

У наш час для розробки інформаційних систем існує безліч способів. Програмні середовища, інтерпретатори, графічні додатки. Також існує велика кількість способів, мов програмування та різновидів баз даних. Зазвичай при розробці веб-сайтів використовують так звані «двіжки» - системи управління контентом. Це доволі громісткі програмні додатки, які спрощують роботу програмістів. При цьому майже не потрібні знання мов програмування. За допомогою таких додатків можна зробити веб-сайт за декілька днів і наповнити його інформацією. Для користування системами управління контентом не потрібно додаткових знань. Такі системи розробляються зі зручним графічним інтерфейсом завдяки якому користуватися такими системами стає простіше. Такі додатки розроблені, як для простих користувачів, так і для високого рівня розробників. Такі додатки підтримують безліч мов програмування, найпопулярніші з них це PHP, Ruby, Python, Perl. Існують різноманітні системи управління веб-сайтами серед яких зустрічаються як платні, так і безкоштовні додатки, найпопулярнішими системами управління є Joomla, DLE, WordPress. За типами такі додатки поділяються на:

Генерація сторінок за запитом. Системи такого типу працюють на основні зв’язки «модуль редагування, база даних, модуль представлення». Модуль представлення генерує з контентом при запиті на нього на основі інформації з бази даних. Інформація в БД змінюється за допомогою модуля редагування. Сторінки заново створюються сервером при кожному запиті, а це створює навантаження на сервер. Але це навантаження може бути багатократно зменшене при використанні методів кешування, які є в сучасних веб-серверах.

Генерація сторінок при редагуванні. Системи цього типу при редагуванні сторінок вносять зміну у вміст сайту та створюють набір статичних сторінок. При такому способі втрачається інтерактивність між відвідувачами сайтів та контентом даного сайту.

Змішаний тип. Як зрозуміло із назви, цей тип поєднує в собі переваги перших двох. Може бути реалізований шляхом кешування — модуль представлення генерує сторінку один раз, надалі вона через деякий час буде в декілька разів швидше завантажуватися із кешу. Кеш може оновлюватись як автоматично, через деякий час чи при внесенні змін у певні розділи сайту, так і вручну за командою адміністратора. Другий підхід — збереження певних інформаційних блоків на етапі редагування сайту і збирання сторінок із цих блоків при запиті відповідної сторінки користувачем.

Другим методом розробки інформаційної системи є метод розробки веб-сайтів без системи керування сайтом. Такий метод доволі складний, але і в одночас самий надійний. Розробка веб-сайта проводиться в ручну, тобто програміст повинен розробити кожен кусочок сторінки самотушки. Такий метод вимагає відповідних знань, таких, як:

Знання мови-розмітки(HTML)

Знання стилів(CSS)

Знання мови програмування(PHP, Perl, Python, Ruby)

Для програмістів цей спосіб вважається кращим, тому що він надійніший в плані безпеки. Системи управління сайтом не зовсім надійні в плані захисту, так як програміст не знає, як той сайт написаний і де в ньому є всілякі «лазівки». Другий спосіб кращий у навчальних цілях, оскільки він охоплює усі аспекти розробки інформаційних систем.

Також для розробки інформаційних систем важливу роль грає система управління базами даних(СУБД). Для даного проекту була обрана система управління базами даних Mysql. Це безкоштовна СУБД з всіма потрібними функціями для роботи з БД. Вона є власністю компанії MySQL AB, що здійснює розробку та підтримку додатку.

MySQL є рішенням для малих та середніх додатків. Звичайно MySQL використовується як сервер, до якого звертаються локальні або віддалені клієнти.

Гнучкість системи управління базами даних забезпечується підтримкою великої кількості таблиць: користувачі можуть вибирати як таблиці типу MyISAM, що підтримують повнотекстний пошук, так і таблиці InnoDB, що підтримують транзакції на рівні окремих записів.

Перевагами даного програмного забезпечення є велика кількість користувачів, які одночасно можуть користуватися системою управління базами даних, найкраща швидкість обробки даних, підтримка більшістю хостингових компаній. Однією з основних переваг є відкрита ліцензія, що з точки зору розробки програмних продуктів дуже добре. Не потрібно купувати дорогі та складні системи управління базами даних.

Соседние файлы в папке диплом