Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом / записка_Дімон.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
6.26 Mб
Скачать

2.2 Огляд варіантів побудови інформаційної системи для торгівельного підприємства

Одним із найпоширеніших варіантів побудови інформаційної системи торгівельного підприємства є веб-сайт, а саме інтернет-магазин.

В даний час відсутність сайту в компанії сприймається приблизно так, як відсутність візитки та рекламних матеріалів у менеджера з продажу, що прийшов на зустріч з потенційним покупцем. Зазвичай чим більша і відома компанія, тим більш розгорнутим та професійним є її сайт. Такий стан справ уже увійшов до звички у значної кількості компаній і звичайних користувачів.

Метою інформаційної підтримки бізнесу є створення ще одного рекламно-інформаційного каналу, полегшення комунікації з діючими та потенційними партнерами, формування позитивного іміджу компанії як підприємства, що використовує сучасні технології. Концепція полягає у створенні інтернет-магазину, що містить інформацію про компанію, її товари, послуги, ціни, сервіс, ліцензіях і т.д.

В даному випадку інтернет-складова бізнесу містить прямої комерційний сенс: розвантаження персоналу компанії, що веде роботу з клієнтами (скорочення витрат на телефонний диспетчерську службу, відправку факсів, телефонні переговори і т. п.) за рахунок розміщення прайс-листів та іншої актуальної інформації на сайті компанії.

Для реалізації інтерактивних функцій на сайті необхідно використовувати так звані технології web-програмування.

Технології web-програмування можна розділити на дві базисні групи: працюючі на стороні клієнта і працюють на стороні сервера. Технології боку клієнта запускаються на комп'ютері користувача сайту в контексті браузера. Програми, які запускаються на веб-сервері, відносяться до технологій програмування на стороні сервера.

Перерахуємо найбільш широко поширені технології програмування, доступні web-розробникам. Варіанти web-програмування на стороні клієнта:

Допоміжні програми:

Програми програмного інтерфейсу додатку (API) браузера;

змінні модулі Netscape:

елементи керування ActiveX

аплети Java.

Мови сценаріїв:

JavaScript;

VBScript.

Варіанти веб-програмування на стороні сервера:

Сценарії і програми CGI;

програми програмного інтерфейсу додатку (API) браузера:

Модулі Apache;

розширення та фільтри ISAPI;

сер влети Java.

Сценарії на стороні сервера:

Active Server Pages;

ColdFusion;

PHP.

Проблема, пов'язана з web-програмуванням, полягає в тому, щоб забезпечити точний вибір тієї технології, яка потрібна для виконання завдання. У кожної технології є свої достоїнства і недоліки. Зазвичай технології програмування на стороні клієнта і на стороні сервера мають характеристики, що роблять їх швидше поєднуються, ніж протистоять один одному. Наприклад, при додаванні на web-сайт форми для збору даних і їх збереження в базі даних, очевидно, має сенс перевіряти цю форму на стороні клієнта, щоб переконатися, що користувач ввів правильну інформацію, оскільки при цьому лише для перевірки вхідних даних кругового звернення до сервера і назад не буде потрібно. Програмування на стороні клієнта зробить перевірку достовірності форми більш реактивної. З іншого боку, з приміщенням даних у базу краще впорається технологія на стороні сервера, враховуючи, що база даних перебуває в серверній частині цього рівняння. Кожен основний тип програмування знаходиться на своєму місці, і їх суміш часто є кращим рішенням.

У наш час найбільш часто використовують програмування на стороні сервера, реалізоване за допомогою мови PHP. Для написання програм, що працюють на стороні клієнта зазвичай застосовують мову JavaScript.

PHP являє собою мову з відкритим вихідним кодом для виконання на сервері сценаріїв, що створюють динамічні web-сторінки. Крім незалежності від браузерів він пропонує просте і універсальне, незалежне від платформи рішення для електронної комерції та складних web-додатків, в тому числі керованих базами даних. PHP підходить для програмування баз даних. Він підтримує більшість наявних сьогодні СУБД, включаючи MySQL, Oracle, Sybase і DB2.

В даний час є безліч серверів баз даних або систем управління базами даних (СУБД), які працюють на різних платформах. З технічної точки зору, СУБД – це програмне забезпечення, яке забезпечує інтерфейс з власне базою даних. Проте терміни «база даних» і «СУБД» все більше використовуються як синоніми. Кращою СУБД для будь-якої операційної системи вважається Oracle. Втім, вартість системи Oracle настільки висока, що дозволяє використовувати її тільки у великих і таких, що добре фінансуються проектах. У середовищі Windows і Windows NT зазвичай використовуються SQL-сервер або СУБД Access. Можливо, це хороші програми, але вони не переносяться на інші платформи.

Система MYSQL адаптована для більшості платформ. Можливо, вона не така могутня, як інші SQL-сервери, проте володіє чудовою швидкістю і достатньою функціональністю для виконання більшості завдань. Для серверів UNIX система MYSQL, як правило, безкоштовна, що робить її найпоширенішою СУБД для створення Web-додатків.

Соседние файлы в папке диплом