Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС МАТЕМАТИКА.doc
Скачиваний:
497
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
250.37 Кб
Скачать

28. Усні прийоми множення і ділення у межах 1000

У концентрі "Тисяча" розглядають як усні так і письмові прийоми множення і ділення.

Множення і ділення в межах 1000 на одноцифрове число вивчають в такій послідовності:

1) множення круглих десятків на одноцифрове число;

Наприклад: 80*3 = 8 дес. * 3 = 24 дес., або 240

2) множення круглих сотень на одноцифрове число;

Наприклад: 400 * 2 = 4 сот. * 2 = 8 сот., або 800

3) ділення круглих сотень на одноцифрове число;

Наприклад: 800 : 4 = 8 сот. : 4 = 2 сот., або 200

4) ділення чисел, що являють собою круглі десятки;

Наприклад: 420 : 6 = 42 дес. : 6 = 7 дес., або 70

5) множення чисел, що складаються з сотень і десятків - на одноцифрове число;

Наприклад: 270 * 3 = (200 + 70) * 3 - 600 + 210 = 810

6) ділення чисел, розряди сотень і десятків яких ділять на дільник;

Наприклад: 240 : 2 = (200 + 40) : 2 = 100 + 20-120

7) ділення чисел, у яких число сотень не ділиться на дільник, а все число ділиться на цей дільник;

Наприклад: 600:4 = (400 + 200) : 4 = 100 + 50 = 150

При спільному вивчені усного множення і ділення на одноцифрове число слід частіше практикувати перевірку ділення: множенням частки на дільник.

Наприклад: 600 : 4 = 150 перевірка: 150 * 4 = 400 + 200 =600

29. Методика ознайомлення із геометричним матеріалом

Вивчення елементів геометрії передбачено змістовою лінією «Просторові відношення. Геометричні фігури». Головне завдання полягає у розвитку в учнів просторових уявлень, уміння спостерігати, порівнювати узагальнювати й абстрагувати, формуванні у школярів практичних умінь будувати, креслити, моделювати й конструювати геометричні фігури. Учні вивчають геометричні фігури на площині та у просторі.

Формування поняття про пряму і криву лінії можна почати показом спочатку обвислого, а потім натягнутого тонкого шнура. Учням варто запропонувати зігнути аркуш паперу довільної форми і в будь-якому напрямі. Розправивши цей аркуш, вони побачать, що на ньому утворилася пряма лінія. Тут можна сказати, що пряма лінія нескінченна, а бачимо ми лише її частину.

Навчаючи дітей проводити прямі лінії за допомогою лінійки, вчитель спочатку демонструє виконання такої роботи на аркуші білого паперу, прикріпленого до класної дошки. Учні мають навчитися будувати вертикальну, горизонтальну і похилу прямі.

Введення відрізка передує першим вправам на вимірювання довжини. Вчитель креслить на дошці пряму лінію і позначає на ній рисками дві точки. Він пояснює дітям, що частину прямої, обмежену двома точками, називають відрізком прямої або відрізком . Кінці відрізка на малюнку позначають тоненькими рисочками або точками. Якщо на малюнку рисочок (точок) немає, то це зображення прямої.

Так, означення відрізка поділяється на такі логічні частини: відрізком називається // частина прямої, // яка складається з усіх точок цієї прямої, // що лежать між двома даними її точками // – кінцями відрізка.

Після ознайомлення з поняттям відрізка дітей вчать порівнювати їх за довжиною. Спочатку відрізки порівнюють «на око». При цьому вживають слова «рівні», «нерівні», «однакові», «довший», «коротший». Потім порівнюють за довжиною дві палички (дві смужки), прикладаючи їх одна до одної.

Формування уявлень про кути

Для ознайомлення з прямим кутом варто розглянути його утворення в процесі перегинання листка паперу. Кожному учневі треба дати аркуш паперу довільної форми. Потім під керівництвом учителя діти складають аркуші вдвічі, притискують лінію згину. Після цього аркуш перегинають ще раз, стежачи за тим, щоб частини утвореної раніше лінії перегину сумістилися. Утвориться кут. Такий кут називається прямим. Якщо папір розгорнути, діти побачать, що дві лінії перегину поділяють аркуш на чотири частини. Утворилось чотири прямі кути, які мають спільну вершину.

Формування уявлень про многокутники

У 1 класі учні ознайомлюються з трикутником, чотирикутником, п'ятикутником і шестикутником. Діти повинні засвоїти правильні назви цих многокутників, вміти їх розпізнавати, 3 цією метою многокутники, а також круг постійно використовуються як дидактичний матеріал. За програмою розгляд елементів многокутника у 1 класі не передбачено, але багато вчителів у ході аналізу того чи іншого многокутника пропонують показати і полічити сторони, вершини, кути. Таке випередження допустиме, але не слід його вводити в ранг програмових вимог.

У процесі вивчення нумерації чисел першого десятка практикується складання многокутників з паличок, вирізування з паперу, а також розпізнавання многокутників на предметах оточення та малюнках.