Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС МАТЕМАТИКА.doc
Скачиваний:
497
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
250.37 Кб
Скачать

10. Методика вивчення табличного множення та ділення

Складання таблиці множення числа 2. Підготовча вправа. Прочитайте рівність 2 • 4 = 8. Що показує другий множник? Як перевірити відповідь?

Пояснення нового матеріалу. Знаходити добуток за допомогою додавання незручно. Треба скласти і вивчити результати множення числа 2 на числа 2, З, 4, 5, 6, 7, 8 і 9, тобто скласти таблицю множення числа 2.

Скільки буде 2 • 2? (4.) Чому? (2 + 2 = 4.) Скільки буде 2 • 3? (6.) Чому? (2 + 2 + 2 = 6.)

Для засвоєння таблиці множення числа 2 використовують такі типи завдань: завдання, що виконують з безпосереднім використанням таблиці множення числа 2; вправи на відтворення таблиці множення числа 2; вправи на використання знань табличних результатів та завдання на складання і розв'язування задач. Подамо зразки^ завдань кожного виду.

Складання таблиці ділення на 2. Багато практичних завдань, математичних задач потребують застосування дії ділення. Ділення одного числа на інші' виконують за певним правилом, але спочатку треба вивчити таблиці ділення. Таблиці ділення складають за таблицями множення, а потім їх завчають напам'ять.

За прикладом 2-6=12 можна скласти такий приклад наділення: 12:2 = 6. Саме так складають всю таблицю ділення на 2. Запишемо в стовпчик зліва множення числа 2, а справа від нього — таблицю ділення на 2.

Далі вчитель пропонує прочитати й записати таблицю ділення на 2 у зошит, обчислити з використанням таблиці кілька виразів та розв'язати 1-2 задачі. Для засвоєння таблиці ділення на 2 використовують різні завдання на її відтворення та застосування табличних результатів у ході обчислень та розв'язування задач. За формою подання вони подібні до завдань на засвоєння таблиці множення числа 2. Як класу, так і одному учню варто частіше ставити парне завдання: прочитати таблицю множення числа 2, а потім — таблицю ділення на 2.

Засвоєння таблиць ділення є тривалим процесом, тому варто дозволяти дітям користуватися готовими таблицями протягом всього часу вивчення їх у 2 класі.

Читання та називання таблиць напам'ять. У засвоєнні таблиць треба домогтися, щоб учень напам'ять назвав будь-який окремий випадок кожної з таблиць. У досягненні цієї мети чи не головну роль відіграє неодноразове послідовне (впорядковане) називання кожної з таблиць. Наведемо зразки завдань:

1. Прочитайте таблицю ділення на 6 за підручником. Закрийте підручник і скажіть таблицю напам'ять. ■

2. Назвіть числа п'ятірками до 50, а сімками — до 70.

3. Користуючись записами, скажіть напам'ять таблицю ділення на 8, починаючи з найбільшого діленого

4. Запишіть послідовно всі результати таблиці множення числа 9.

5. Назвіть всі ділені таблиці ділення на 8.

6. Продовжіть ряди чисел так, щоб у кожному ряду було 8 чисел: 14, 21, !; 12, 18, 24,....

11. Методика вивчення табличного додавання і віднімання

Складання і заучування таблиць додавання і віднімання в межах 10.

Кінцева мета вивчення додавання і віднімання в межах 10 полягає в тому, щоб учень вільно називав результат будь-якого прикладу з множини табличних прикладів. Досвід показує, що досягти цієї мети можна через засвоєння впорядкованих таблиць.

Таблиця додавання в межах 10 охоплює 45 випадків.

Розглянемо складання таблиць на прикладі числа 2.

Робота над новим матеріалом. Бесіда. У підручнику подано рядки білих та чорних трикутників. Чорних трикутників у кожному рядку 2. Прочитайте перший приклад на додавання числа 2. Полічіть трикутники в цьому рядку і перевірте, чи правильно записаний результат. Прочитайте другий приклад, перевірте результат.Аналогічно пояснюється додавання і інших чисел.

Потім складається таблиця віднімання числа 2. Перші два приклади складає сам учитель.

На малюнку 3 трикутники. 1 білий і 2 чорних. Якщо заберемо 2 чорні трикутники, то залишиться 1 білий. Отже, можна скласти приклад: 3-2=1. У другому рядку 2 білих і два чорних. Якщо заберемо два чорних, залишиться: 4-2=2.

Робота над запамятовуванням таблиць:

  • Прочитати таблицю

  • Користуючись наочним матеріалом (малюнки кружечків) скласти таблицю додавання/віднімання числа 3

  • Розвязати приклади виду: 4-3, 10-3...

  • Застосування знань табличних результатів для обчислення виразів на дві дії – наприклад після вивчення таблиці числа 5: 5+5-1, 8+2-5... такі вправи змушують учня тримати певний час результат впамяті, що підвищує ефективність запамятовування.