Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС МАТЕМАТИКА.doc
Скачиваний:
497
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
250.37 Кб
Скачать

12. Письмове додавання і віднімання в початковому курсі математики

Письмове +/- у межах 100 (2 клас)

Письмове додавання і віднімання двоцифрових чисел. Основна відмінність у виконанні письмового й усного додавання і віднімання полягає в тому, що усні обчислення починають з вищих розрядів, а письмові — з нижчих.

Для ознайомлення дітей з письмовим додаванням і відніманням застосовують метод пояснення. Можна використати нумераційну таблицю, в якій записані числа 28 і 45 (табл. 19).

Таблиця 19

Десятки

Одиниці

2

8

4

5

6

13

7

3

Учитель пропонує учню додати ці числа і записати результати додавання у нумераційну таблицю. Учень додає спочатку десятки, а потім одиниці, отримує 6 дес. і 13 од., записує це у нумераційну таблицю. Перевіривши записи, вчитель повідомляє, що десятки і одиниці додано правильно, але запис відповіді треба уточнити. 13 од. — це 1 дес. і 3 од. Треба 1 дес. зарахувати до десятків. Отже, відповідь буде така: 7 дес. і 3 од. Без нумераційної таблиці цей приклад можна записати в стовпчик!!!

Числа тут записано у стовпчик: одиниці під одиницями, десятки під десятками. Щоб відповідь не записувати двічі, додають спочатку одиниці, а потім десятки: 8 додати 5, буде 13. 13 — це 1 дес. і 3 од.; З од. пишемо під одиницями, а десятки додамо до десятків. 2 дес. плюс 4 дес, буде 6 дес. і ще 1 дес, буде 7 дес. Цифру 7 запишемо під десятками.

Додавання "стовпчиком" називають письмовим додаванням.

У ході закріплення учні виконують такі завдання:

1) Перевірте, чи правильно додали числа, записані в нумераційній таблиці, і поясніть, чому відповідь було записано двічі.

2) Прочитайте за підручником пояснення про письмове додавання.

3) Знайдіть суму двох двоцифрових чисел і поясніть обчислення. Учитель звертає увагу учнів на те, що при письмовому додаванні також

додають десятки до десятків і одиниці до одиниць, але починають додавання з одиниць.

На наступних уроках вводять коротку форму пояснення письмового додавання.

Знайти суму 47 + 29. Зразок короткого пояснення: 7 + 9 — шістнадцять, 6 пишу, 1 запам'ятовую; 4 і 2 — шість та ще 1 — сім, пишу 7, всього 76.

Розглянемо пояснення письмового віднімання двоцифрових чисел з переходом через десяток. Віднімання чисел можна також виконувати письмово. Від'ємник записують під зменшуваним так, щоб одиниці були під одиницями, а десятки під десятками. При письмовому обчисленні спочатку віднімають одиниці.

82-35 : Пояснення. Від 2 од. не можна відняти 5 од. Беремо 1 дес. з 8 дес; 1 дес. І 2 од. — це 12. Від числа 12 відняти 5, буде 7. Запишемо цифру 7 на місце одиниць.

Від 7 дес. відняти 3 дес, буде 4 дес. Запишемо цифру 4 на місці десятків. Отримали число 47.

13. Методика ознайомлення із діями множення і ділення

МНОЖЕННЯ. Тут учні повинні засвоїти, те що суму однакових доданків можна замінити добутком, навчитися виконувати запис та розуміти, що означає кожне число в запису.

Учням порахувати вишні: “Скільки всього вишень?” Якою дією дізнаємося скільки всього вишень? (Дією додавання.) Запишімо розв'язок: 2+2+2+2 = 8 (в.) Відповімо: 8 вишень всього. Розгляньте запис розв'язання. Що записано ліворуч? (Сума.) Чим цікава ця сума? (В ній всі доданки однакові.) В математиці додавання однакових доданків називають множенням. Множення – це нова арифметична дія.

Множення записується знаком “” – “крапка”. Суму однакових доданків замінимо множенням; за допомогою нового знаку наш приклад виглядає так: 2  4 = 8. На першому місці пишімо однаковий доданок – 2, а на другому місці пишімо кількість рівних доданків – 4. Цей запис читаємо так: два помножити на чотири, дорівнює восьми; або так: по два взято чотири рази, отримаємо вісім. Запишімо розв'язок за допомогою дії множення:2  4 = 8 (виш.)

У подальшому навчанні діти знайомляться з назвою компонентів дії множення.

Познайомити з назвою компонентів і результату дії множення можна на підставі аналогії між діями множення і діями додавання. Актуалізуємо конкретний зміст дії множення: множення – це додавання однакових доданків. Згадуємо, як називаються числа при додаванні: числа, які додають називають доданками, а результат дії додавання називаємо сумою; отже – перший доданок, другий доданок і сума, тобто числа при додаванні називаються однаково – доданки. Множення – це додавання, але не будь-яких, а лише однакових доданків, між множенням і додаванням є спільне у назві компонентів: числа, які множать називають також однаково – множники.