Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_robocha_navch_programa.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
878.08 Кб
Скачать

4.1.4. Завдання на самостійну роботу з навчальної дисципліни

Завдання що виносяться на самостійну роботу курсанта (студента, слухача)

Література:

Модуль № 1

Змістовий модуль № 1: Теоретичні засади державного (конституційного) права зарубіжних країн:

Тема 1. Державне (конституційне) право зарубіжних країн як галузь права, наука і навчальна дисципліна.

Поняття державного (конституційного) права. Державне (конституційне) право як галузь права. Місце і роль державного (конституційного) права в національних системах права.

Предмет і метод конституційно-правового регулювання у зарубіжних країнах. Особливості, види, суб’єкти та об’єкти конституційно-правових відносин у зарубіжних країнах.

Система конституційного права. Джерела конституційного права зарубіжних країн.

Предмет науки конституційного права зарубіжних країн, його відмінність від предмету однойменної галузі права. Завдання та функції науки конституційного права. Методологія та джерела конституційно-правової науки. Актуальні питання науки державного права зарубіжних країн на сучасному етапі. Державне (конституційне) право зарубіжних країн як навчальна дисципліна.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 31, 44. 74

Тема 2. Конституції зарубіжних країн.

Поняття, сутність і зміст конституції. Поняття та загальна історія світового конституціоналізму.

Юридична і фактична конституція. Юридична конституція у формальному і матеріальному сенсі слова. Класифікація конституцій. Предмет регулювання конституції. Конституція як суспільна цінність і головне джерело конституційного права. Юридичні властивості конституції.

Функції конституції. Порядок прийняття конституції та внесення до неї змін і доповнень. Народні та октройовані конституції. Співвідношення конституції з іншими видами нормативно-правових актів. Конституційні та органічні закони. Загальне й особливе у зарубіжних конституціях. Співвідношення юридичної конституції з реальним станом суспільних відносин. Реальні та фіктивні конституції. „Покоління” конституцій. Конституційний процес у сучасному світі. Політичні та конституційні реформи у провідних країнах світу на сучасному етапі.

Поняття конституційної юрисдикції та конституційного контролю. Види конституційного контролю. “Американська” та “європейська” моделі конституційної юрисдикції. Порядок формування, склад, функції та компетенція органів конституційного контролю. Конституційне провадження, його форми і стадії.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 37, 44, 56, 59. 94

Тема 3. Засади конституційного ладу зарубіжних країн.

Поняття конституційного ладу, його ознаки та умови. Взаємозв’язок між конституційним ладом і суспільним ладом та політикою держави. Закріплення конституційного ладу в конституціях та чинному законодавстві зарубіжних країн. Конституційно-правові аспекти політичної системи. Держава як головний суб’єкт політичної системи. Конституційно-правовий статус громадських формувань у зарубіжних країнах. Партійні системи зарубіжних країн. Інституціоналізація політичних партій.

Економічна система та її конституційно-правове регулювання. Форми власності у зарубіжних країнах.

Конституційно-правові принципи соціальної політики держави та їх реалізація. Конституційно-правові основи духовно-культурних відносин. Конституційно-правові аспекти взаємовідносин між державою і церквою.

Поняття та ознаки засад конституційного ладу. Система та зміст принципів, що становлять засади конституційного ладу різних зарубіжних країн. Загальне й особливе у конституційному ладові зарубіжних країн.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 2, 24, 29, 44, 75, 87

Тема 4. Конституційно-правовий статус людини і громадянина у зарубіжних країнах.

Поняття основ правового статусу особи та його елементи. Проблема прав людини в конституційно-правовій теорії та практиці. Міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини.

Загальні та спеціальні принципи правового статусу особи. Громадянство (підданство).

Основні (конституційні) права і свободи: поняття, ознаки, види. Особисті (громадянські), політичні, економічні, культурні, екологічні права і свободи. Еволюція конституційних прав і свобод. Суб’єкти конституційних прав і свобод. Права людини і права громадянина.

Поняття, ознаки та класифікація основних обов’язків громадян.

Гарантії реалізації основних прав і свобод громадян (підданих) у зарубіжних країнах. Правовий режим іноземців і біженців.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 32, 44, 51, 93

Тема 5. Форми зарубіжних держав.

Співвідношення сутності, змісту і форми держави. Різноманітність форм сучасних зарубіжних країн і їх причини. Поєднання принципів розподілу влад, верховенства парламенту, механізм стримувань і противаг. Поняття та елементи форми правління. Основні моделі республіканської та монархічної форм правління у зарубіжних країнах.

Поняття державного (політико-територіального) устрою і його значення для соціального управління. Фактори, що визначають політико-територіальний устрій. Унітарна форма політико-територіального устрою та її різновиди. Автономія та її різновиди. Федерація та її різновиди. Сецесія. Розподіл компетенції між федерацією та її суб’єктами. Система органів влади суб’єктів федерації.

Поняття політичного режиму і його види. Фактори, що визначають встановлення політичного режиму і його еволюцію. Вплив політичного режиму на форму державного устрою. Відображення політичного режиму в конституційному (державному) праві. Демократичний режим і його ознаки. Різновиди демократичного державного режиму. Авторитарний політичний режим і його різновиди.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 13, 17, 34, 41, 44, 75, 77, 80, 86, 91

Тема 6. Конституційні форми безпосередньої демократії у зарубіжних країнах.

Поняття та соціальна роль референдуму. Ознаки і види референдумів. Предмет референдуму. Порядок підготовки і проведення референдуму, його основні стадії. Матеріально-фінансове забезпечення референдуму. Порядок формування та повноваження органів з підготовки і проведення референдуму. Порядок голосування на референдумі та визначення його результатів. Юридичні наслідки проведення референдуму. Консультативний референдум (дорадче опитування громадян).

Поняття і види виборів, їх конституційно-правове регулювання. Соціальні функції виборів. Періодичність виборів. Виборче законодавство зарубіжних країн. Поняття виборчого права і його основні принципи. Об’єктивне і суб’єктивне виборче право. Виборчі цензи. Абсентеїзм, виборчий вотум. Принципи виборчого права. Виборча система (в широкому і вузькому розумінні). Мажоритарна і пропорційна виборчі системи, способи їх поєднання. Виборча квота і „загороджувальний бар’єр” при застосуванні пропорційної виборчої системи. Виборчі органи зарубіжних країн, їх система, порядок формування та повноваження. Виборчий процес, його основні принципи та стадії. Суб’єкти виборчого процесу. Виборча застава. Фінансування виборів.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 31, 51, 54, 60

Тема 7. Конституційно-правовий статус вищих органів державної влади зарубіжних країн.

Поняття парламенту і парламентаризму. Соціальне призначення і політична роль парламенту. Порядок формування парламенту та його структура. Правовий статус керівництва парламенту та його органів. Функції та компетенція парламенту. Парламентські процедури. Законодавчий процес та його основні стадії. Форми парламентського контролю за діяльністю уряду. Правове становище парламентарів. Омбудсман.

Соціальне призначення та політична роль глави держави в системі вищих органів держави. Президент, монарх, колегіальний глава держави. Порядок заміщення посади глави держави. Підстави та порядок дострокового припинення повноважень глави держави. Функції та компетенція глави держави.

Уряд як вищий орган в системі органів виконавчої влади. Соціальне призначення і політико-правова роль уряду. Порядок формування уряду та його взаємовідносини з главою держави і парламентом за різних форм правління. Функції та компетенція уряду. Порядок роботи уряду. Парламентська відповідальність уряду.

Поняття судової влади і правосуддя. Засади організації судової влади у зарубіжних країнах. Універсальна юрисдикція судів. Конституційні принципи судочинства. Участь професійних суддів, народних засідателів та присяжних у здійсненні правосуддя. Судоустрій зарубіжних країні. „Гілки судової” влади. Порядок утворення судів. Конституційно-правовий статус суддів.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 4, 10, 11, 19. 30. 31, 37, 45, 46, 50, 62, 70, 73, 79, 90

Тема 8. Територіальна організація публічної влади у зарубіжних країнах.

Поняття, рівні та принципи територіальної організації публічної влади у зарубіжних країнах. Децентралізація і деконцентрація публічної влади. Принцип субсидіарності в організації публічної влади на місцях.

Поняття і види центральних органів виконавчої влади. Порядок створення, реорганізації та ліквідації центральних органів виконавчої влади. Системи центральних органів виконавчої влади у зарубіжних країнах. Функції та компетенція центральних органів виконавчої влади. Конституційно-правовий статус місцевих органів виконавчої влади. Взаємодія місцевих органів виконавчої влади з органами виконавчої влади вищого рівня та місцевим самоврядуванням.

Поняття місцевого самоврядування, його соціальне призначення і політична роль. Основні концепції місцевого самоврядування. Принципи місцевого самоврядування. Системи місцевого самоврядування. Територіальна громада як первинний суб’єкт місцевого самоврядування. Порядок організації, функції та повноваження органів місцевого самоврядування. Поєднання представницької і безпосередньої демократії на місцевому рівні. Конституційно-правовий статус органів місцевого самоврядування. Служба в органах місцевого самоврядування.

Базова: 1-3, 5, 7, 8, 11-19, 21, 23, 24, 26-31

Допоміжна: 6, 21, 22, 63

Модуль № 2

Змістовий модуль № 2: Основи державного (конституційного) права європейських країн:

Тема 9. Основи державного (конституційного) права Великобританії.

Історія політико-правового розвитку Великобританії.

Загальна характеристика чинної Конституції Великобританії.

Засади конституційного ладу Великобританії. Партійна система Великобританії. Особливості форми правління та політичного режиму Великобританії.

Парламент Великобританії: структура, порядок формування, функції та повноваження. Британський монарх, його юридичний і фактичний статус. Уряд Великобританії: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з главою держави і парламентом. Судова система Великобританії. Державний устрій Великобританії. Територіальна організація публічної влади у Великобританії.

Основи правового статусу особи у Великобританії.

Базова: 1-6, 9, 10, 11-17, 19-23, 26-31

Допоміжна: 9, 13, 14, 49. 101

Тема 10. Основи державного (конституційного) права Франції.

Історія політико-правового розвитку Франції.

Загальна характеристика чинної Конституції Франції 1958 р. Засади конституційного ладу Франції. Партійна система Франції.

Франція як напівпрезидентська республіка. Парламент Франції: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент Франції як глава держави та арбітр нації. Конституційна Рада Франції. Уряд Франції: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система Франції.

Державний устрій Франції. Територіальна організація публічної влади у Франції. Статус заморських територій.

Основи правового статусу особи у Франції.

Базова: 1-6, 9, 10, 11-17, 19-23, 26-31

Допоміжна: 5, 13, 35, 39

Тема 11. Основи державного (конституційного) права ФРН.

Історія політико-правового розвитку Німеччини.

Загальна характеристика чинного Основного Закону ФРН 1949 р. Засади конституційного ладу ФРН. Партійна система ФРН. ФРН як парламентарна республіка.

Парламент ФРН: структура, порядок формування, функції та повноваження. Особливості правового статусу Бундестагу і Бундесрату. Федеральний президент, його юридичний і фактичний статус. Уряд Франції: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система Франції.

Державний устрій Франції. Територіальна організація публічної влади у Франції.

Основи правового статусу особи у Франції.

Базова: 1-6, 9, 10, 11-17, 19-23, 26-31

Допоміжна: 13, 15, 36, 48, 65, 66, 81, 82, 85, 88, 89, 100

Тема 12. Основи державного (конституційного) права Італії.

Історія політико-правового розвитку Італії.

Загальна характеристика чинної Конституції Італійської Республіки 1947 р. Засади конституційного ладу Італії. Партійна система Італії.

Особливості форми правління та політичного режиму Італії. Парламент Італії: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент Італії: юридичний і фактичний статус. Уряд Італії: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система Італії.

Державний устрій Італії. Територіальна організація публічної влади в Італії. Обласна автономія.

Основи правового статусу особи в Італії.

Базова: 1-6, 9, 10, 11-17, 19-23, 26-31

Допоміжна: 1, 12, 13, 40, 76, 95-97

Тема 13. Основи державного права Польщі.

Історія політико-правового розвитку Польщі.

Загальна характеристика чинної Конституції Польщі 1997 р. Засади конституційного ладу Польщі. Партійна система Польщі.

Польща як напівпрезидентська республіка. Парламент Польщі: структура, порядок формування, функції та повноваження.

Президент Польщі: його юридичний і фактичний статус.

Уряд Польщі: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з главою держави і парламентом. Судова система Польщі.

Державний устрій Польщі. Територіальна організація публічної влади в Польщі.

Основи правового статусу особи в Польщі.

Базова: 1-6, 9, 10, 11-17, 19-23, 26-31

Допоміжна: 27, 33, 58, 64

Тема 14. Основи державного (конституційного) права Російської Федерації.

Історія політико-правового розвитку Росії.

Загальна характеристика чинної Конституції Російської Федерації 1993 р. Засади конституційного ладу Російської Федерації. Партійна система Російської Федерації.

Російська Федерація як напівпрезидентська республіка. Парламент Російської Федерації: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент Російської Федерації як глава держави і глава виконавчої влади. Уряд Російської Федерації: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система Російської Федерації.

Державний устрій Російської Федерації. Територіальна організація публічної влади в Російській Федерації.

Основи правового статусу особи в Російської Федерації.

Базова: 1-6, 9, 10, 11-17, 19-23, 26-31

Допоміжна: 38, 44, 69, 87

Змістовий модуль № 3: Основи державного (конституційного) права країн Азії:

Тема 15. Основи державного (конституційного) права КНР.

Конституційний розвиток Китаю після революції 1949 р.

Конституція 1982 р, її характеристика. Засади конституційного ладу КНР. Партійна система КНР, провідна роль Комуністичної партії Китаю в політичній системі КНР.

Всекитайські збори народних представників: їх внутрішня організація, порядок формування і обсяг повноважень. Законодавчий процес. Постійний комітет ВЗНП, його правовий статус. Центральна військова рада. Голова КНР: порядок обрання, повноваження, відповідальність. Державна Рада КНР: порядок формування, повноваження, відповідальність. Відомства та їх статус. Судова система КНР.

Територіальна організація публічної влади в КНР. Районна національна автономія. Особливості статусу органів самоврядування районів національної автономії.

Конституційний статус людини і громадянина в КНР.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 23, 25-31

Допоміжна: 23, 53

Тема 16. Основи державного (конституційного) права Японії.

Історія політико-правового розвитку Японії.

Загальна характеристика чинної Конституції Японії. Засади конституційного ладу Японії. Партійна система Японії.

Японія як парламентарна монархія. Парламент Японії: структура, порядок формування, функції та повноваження. Імператор Японії, його юридичний і фактичний статус. Уряд Японії: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з главою держави і парламентом. Судова система Японії.

Державний устрій Японії. Територіальна організація публічної влади в Японії.

Основи правового статусу особи в Японії.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 23, 25-31

Допоміжна: 3. 25, 46, 72, 83, 84

Тема 17. Основи державного права Саудівської Аравії.

Історія політико-правового розвитку Саудівської Аравії.

Загальна характеристика Основного нізаму (конституції) Саудівської Аравії. Засади державного і суспільного ладу Саудівської Аравії. Роль релігії в регулюванні політико-правових відносин в Саудівській Аравії.

Статус вищих органів державної влади Саудівської Аравії. Король Саудівської Аравії: порядок престолонаслідування, повноваження. Уряд Саудівської Аравії: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з главою держави. Консультативна рада (Меджліс аль-Шура): порядок формування, функції, повноваження. Рада улемів. Судова система Саудівської Аравії.

Територіальний устрій і територіальна організація публічної влади в Саудівській Аравії.

Основи правового статусу особи в Саудівській Аравії.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 23, 25-31

Допоміжна: 16, 17, 80

Змістовий модуль № 4: Основи державного (конституційного) права країн Америки:

Тема 18. Основи державного (конституційного) права США.

Історія політико-правового розвитку США.

Загальна характеристика Конституції США 1787 р. Засади конституційного ладу США. Партійна система США.

США як президентська республіка. Конгрес США: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент США як глава держави і глава виконавчої влади. Система органів виконавчої влади США. Судова система США.

Американський федералізм. Територіальна організація публічної влади в США. Система місцевого самоврядування в США.

Основи правового статусу особи в США.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 23, 25-31

Допоміжна: 8, 26, 30, 52, 78

Тема 19. Основи державного (конституційного) права Канади.

Загальна характеристика політико-правового розвитку Канади.

Конституція 1982 р. і наступні конституційні реформи. Засади конституційного ладу Канади. Партійна система Канади.

Парламент Канади. Його структура, внутрішня організація і взаємовідносини палат. Законодавчий процес. Юридичний і фактичний статус монарха і генерал-губернатора. Уряд Канади: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з главою держави і парламентом. Судова система Канади.

Канадський федералізм. Правове становище провінції. Особливості правового статусу провінції Квебек. Органи влади провінції та місцеве самоврядування Канади. Правовий статус лейтенант-губернатора.

Конституційний статус людини і громадянина в Канаді. Хартія прав і свобод 1982 р.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 23, 25-31

Допоміжна: 7, 18, 47, 57

Тема 20. Основи державного (конституційного) права Бразилії.

Історія політико-правового розвитку Бразилії.

Загальна характеристика чинної Конституції Бразилії. Засади конституційного ладу Бразилії. Партійна система Бразилії.

Бразилія як президентська республіка. Парламент Бразилії: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент Бразилії як глава держави і глава виконавчої влади. Уряд Бразилії: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система Бразилії.

Державний устрій Бразилії. Територіальна організація публічної влади в Бразилії. Основи правового статусу особи в Бразилії.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 23, 25-31

Допоміжна: 55, 67, 68

Тема 21. Основи державного (конституційного) права Аргентини.

Історія політико-правового розвитку Аргентини.

Загальна характеристика чинної Конституції Аргентини. Засади конституційного ладу Аргентини. Партійна система Аргентини.

Аргентина як президентська республіка. Парламент Аргентини: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент Аргентини як глава держави і глава виконавчої влади. Уряд Аргентини: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система Аргентини.

Державний устрій Аргентини. Територіальна організація публічної влади в Аргентині.

Основи правового статусу особи в Аргентині.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 23, 25-31

Допоміжна: 61, 68

Змістовий модуль № 5: Основи державного (конституційного) права країн Африки та Австралії:

Тема 22. Основи державного (конституційного) права Південно-Африканської Республіки.

Історія політико-правового розвитку ПАР. Повалення режиму апартеїду та його політико-правові наслідки.

Загальна характеристика чинної Конституції ПАР. Засади конституційного ладу ПАР. Партійна система ПАР.

Особливості форми правління та політичного режиму ПАР. Парламент ПАР: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент ПАР як глава держави і глава виконавчої влади. Уряд ПАР: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система ПАР.

Державний устрій ПАР. Територіальна організація публічної влади в ПАР. Основи правового статусу особи в ПАР.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 21, 23, 25-31

Допоміжна: 59, 99

Тема 23. Основи державного (конституційного) права Австралії.

Історія політико-правового розвитку Австралії. Австралія як член Британської Співдружності.

Загальна характеристика чинної Конституції Австралії. Засади конституційного ладу Австралії. Партійна система Австралії.

Особливості форми правління та політичного режиму Австралії. Парламент Австралії: структура, порядок формування, функції та повноваження. Президент Австралії як глава держави і глава виконавчої влади. Уряд Австралії: порядок формування, компетенція, характер взаємовідносин з президентом і парламентом. Судова система Австралії.

Державний устрій Австралії. Територіальна організація публічної влади в Австралії.

Основи правового статусу особи в Австралії. Проблеми правового статусу корінних народів у Австралії.

Базова: 1-5, 11-17, 19, 21, 23, 25-31

Допоміжна: 42, 43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]