Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_robocha_navch_programa.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
878.08 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни модуль № 1.

Змістовий модуль № 1 Теоретичні засади державного (конституційного) права зарубіжних країн:

Тема 1. Державне (конституційне) право зарубіжних країн як галузь права, наука і навчальна дисципліна.

Поняття державного (конституційного) права. Державне (конституційне) право як галузь права. Місце і роль державного (конституційного) права в національних системах права.

Предмет і метод конституційно-правового регулювання у зарубіжних країнах. Особливості, види, суб’єкти та об’єкти конституційно-правових відносин у зарубіжних країнах.

Система конституційного права.

Джерела конституційного права зарубіжних країн.

Предмет науки конституційного права зарубіжних країн, його відмінність від предмету однойменної галузі права. Завдання та функції науки конституційного права. Методологія та джерела конституційно-правової науки.

Актуальні питання науки державного права зарубіжних країн на сучасному етапі. Державне (конституційне) право зарубіжних країн як навчальна дисципліна.

Тема 2. Конституції зарубіжних країн.

Поняття, сутність і зміст конституції. Поняття та загальна історія світового конституціоналізму.

Юридична і фактична конституція. Юридична конституція у формальному і матеріальному сенсі слова.

Класифікація конституцій. Предмет регулювання конституції. Конституція як суспільна цінність і головне джерело конституційного права.

Юридичні властивості конституції. Функції конституції.

Порядок прийняття конституції та внесення до неї змін і доповнень. Народні та октройовані конституції. Співвідношення конституції з іншими видами нормативно-правових актів. Конституційні та органічні закони. Загальне й особливе у зарубіжних конституціях. Співвідношення юридичної конституції з реальним станом суспільних відносин. Реальні та фіктивні конституції. „Покоління” конституцій. Конституційний процес у сучасному світі. Політичні та конституційні реформи у провідних країнах світу на сучасному етапі.

Поняття конституційної юрисдикції та конституційного контролю. Види конституційного контролю. “Американська” та “європейська” моделі конституційної юрисдикції. Порядок формування, склад, функції та компетенція органів конституційного контролю. Конституційне провадження, його форми і стадії.

Тема 3. Засади конституційного ладу зарубіжних країн.

Поняття конституційного ладу, його ознаки та умови. Взаємозв’язок між конституційним ладом і суспільним ладом та політикою держави. Закріплення конституційного ладу в конституціях та чинному законодавстві зарубіжних країн.

Конституційно-правові аспекти політичної системи. Держава як головний суб’єкт політичної системи. Конституційно-правовий статус громадських формувань у зарубіжних країнах. Партійні системи зарубіжних країн. Інституціоналізація політичних партій.

Економічна система та її конституційно-правове регулювання. Форми власності у зарубіжних країнах.

Конституційно-правові принципи соціальної політики держави та їх реалізація. Конституційно-правові основи духовно-культурних відносин. Конституційно-правові аспекти взаємовідносин між державою і церквою.

Поняття та ознаки засад конституційного ладу. Система та зміст принципів, що становлять засади конституційного ладу різних зарубіжних країн. Загальне й особливе у конституційному ладові зарубіжних країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]