Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_robocha_navch_programa.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
878.08 Кб
Скачать

6.2. Теми наукових робіт

1. Концепція «багаторівневого» конституціоналізму в країнах Європейського Союзу.

2. Конституційний контроль в країнах Європи.

3. Референдум як форма реалізації безпосередньої демократії (зарубіжний досвід).

4.Особливості правового статусу особи в ісламських країнах.

5. Конституційно-правові принципи регіоналізму в країнах Європи.

6. Політичний режим як спосіб реалізації влади у зарубіжних країнах.

7. Роль поліції у забезпеченні конституційних прав людини у зарубіжних країнах.

8. Британські конституційні реформи діяльності центральних і регіональних органів влади

6.3. Теми контрольних робіт

Написання контрольної роботи забезпечує більш високий рівень самостійного засвоєння матеріалу з курсу, допомагає ознайомленню із загальною та спеціальною літературою, статтями у наукових періодичних виданнях, текстами конституцій та іншими правовими актами. Основна мета написання контрольних робіт – прищеплення навичок самостійного опрацювання наукової літератури, логічного та аналітичного викладення матеріалу, підведення підсумків у вигляді ґрунтовних висновків з тієї чи іншої проблеми.

Розподіл варіантів проводиться за списком згідно з алфавітом: студенти, прізвища яких розпочинаються з літери А до літери Д, повинні виконувати роботу за варіантом № 1 або № 2 (за власним вибором), з літери Е до Л – за варіантом № 3 або № 4, з літери М до Р – за варіантом № 5 або № 6, з літери С до Х – за варіантом № 7 або № 8, з літери Ц до Я – за варіантом № 9 або № 10 (виконується тільки один з двох запропонованих варіантів!).

Обсяг роботи – 20-25 сторінок шкільного зошита або 18-20 сторінок паперу формату А4, близько 30 рядків на кожній сторінці. Робота може бути виконана у рукописному варіанті або на комп'ютері (в текстовому редакторі Word). При комп'ютерному наборі використовується шрифт Times New Roman Cirilic , висота кегля – 14, міжрядковий інтервал – полуторний, поля: верхнє і нижнє – 2 см., ліве – 2,5 см., праве – 1,5 см. Сторінки роботи нумеруються у верхньому правому куті.

На титульній сторінці треба вказати: назву навчального закладу; кафедри, дисципліну та варіант роботи; прізвище, ім’я, групу і курс виконавця; місто і рік виконання. Наступна, друга сторінка, повинна містити варіант і план роботи з вказівкою сторінок, на яких розпочинається висвітлення того чи іншого питання. Викладення змісту роботи починається з третьої сторінки. Остання сторінка контрольної роботи повинна містити дату завершення роботи та підпис автора.

Контрольна робота подається на рецензування до кафедри фундаментальних юридичних дисциплін не пізніше як за місяць до початку чергової сесії й реєструється у спеціальному журналі. У разі виявлення зауважень щодо розкриття питань плану, роботу необхідно доопрацювати. На повторну перевірку надається 2 контрольних роботи: перша – робота із зауваженнями, друга – доопрацьована або одна контрольна робота, доопрацьована згідно із зауваженнями, поданими у рецензії (відповідний матеріал необхідно розмістити після списку використаних джерел. В доопрацьованій роботі також необхідно поставити дату виконання роботи та власний підпис).

Варіант № 1:

1. Предмет регулювання „Державного права зарубіжних країн” та основні групи правовідносин, що його складають.

2. Поняття виборчого права, види та принципи його реалізації у зарубіжних країнах. Виборчі цензи.

3. Порівняти порядок формування, структуру та коло повноважень парламентів Великобританії та ФРН.

4. Задача:

У країні діє мажоритарна система абсолютної більшості в два тури. Голоси за трьох кандидатів розподілилися в такий спосіб: Перший - 4 тис., Другий - 3,5 тис., Третій - 2,5 тис.

Визначте хто буде обраний? У якому турі? Обґрунтуйте свою відповідь.

Варіант № 2:

  1. Поняття та ознаки конституційно-правової норми. Класифікація конституційно-правових норм.

  2. Поняття та види виборчих систем у зарубіжних країнах. Їх переваги та недоліки. Виборчий процес.

3. Порівняти конституційно-правовий статус глави держави у Великобританії та Японії.

4. Задача:

Суд латиноамериканської країни Бригантини осудив громадянина А. за шпигунство й одночасно позбавив його громадянства у якості додаткового покарання. Рішення: А – вірне; Б – не вірне. Відповідь аргументуйте.

Варіант № 3:

  1. Поняття та сутність конституції. Роль конституції у різних країнах. Функції та юридичні властивості конституцій.

  2. Система вищих органів державної влади у зарубіжних країнах: поняття, ознаки, види.

3. Порівняти зміст конституційно-правового статусу особи та форму його закріплення у конституціях США та Бразилії.

4. Задача:

Президент США – глава держави в президентській республіці за згодою Сенату призначив міністром освіти містера Сміта. Нижня палата – Палата представників заперечує проти призначення й прийняла рішення про недовіру містеру Сміту.

Як повинен діяти Президент США: А - усунути міністра; Б - лишити його на посаді; В - звернутися до Сенату – верхньої палати, щоб вона підтвердила свою згоду про призначення містера Сміта; Г - розпустити парламент із призначенням дати нових виборів. Обґрунтуйте свою відповідь.

Варіант № 4:

  1. Класифікація конституцій, порядок їх розробки, прийняття та зміни.

  2. Парламент та парламентаризм у зарубіжних країнах: порядок формування, структура та повноваження.

3. Порівняти конституційно-правовий статус органів виконавчої влади Франції та Аргентини.

4. Задача:

Франція ділиться на регіони (їх більш 20), у кожному з них на місцевому рівні функціонує виборна рада та призначуваний представник державної влади – префект, який контролює законність діяльності ради.

Якою державою є Франція: А - централізована унітарна держава; Б - децентралізована унітарна держава; В - регіоналістська держава; Г - відносно централізована унітарна держава. Обґрунтуйте свою відповідь.

Варіант № 5:

  1. Поняття суспільного ладу. Елементи суспільного ладу у сучасних зарубіжних країнах.

  2. Глава держави у зарубіжних країнах. Порядок заміщення посади, юридичний та фактичний статус, обсяг повноважень.

3. Порівняти конституційно-правовий статус парламентів Канади та Південно-Африканської Республіки.

4. Задача:

Ландтаг (місцевий парламент) землі Бремен вирішив обрати відповідно до Основного закону представників землі до верхньої палати федерального парламенту – Бундесрату (3 представника). Уряд землі заперечує проти виборів та говорить, що самостійно призначить цих представників. Хто має рацію:

А – ландтаг;

Б – уряд землі? Відповідь обґрунтуйте.

Варіант № 6:

  1. Поняття суспільного ладу у зарубіжних країнах. Співвідношення суспільного ладу з конституційним та державним ладом.

  2. Уряд у зарубіжних країнах: порядок формування, структура, соціальний склад. Повноваження уряду та види праламентської відповідальності.

3. Порівняти конституційно-правовий статус глави держави у КНР та Бразилії.

4. Задача:

Конституція Франції 1958 р. містить перелік питань, відповідно до якого нормативні акти (закони) може приймати тільки парламент. Усі інші питання відносяться до сфери регламентарної влади президента й уряду.

У Великобританії перелік виняткових повноважень парламенту відсутній.

У Японії монарх має право вето стосовно законів парламенту, але може діяти лише за порадою Прем’єр-міністра.

Вкажіть, у якій з перелічених держав існує парламент з обмеженими повноваженнями: А – у Франції; Б – у Великобританії; В – у Японії. Обґрунтуйте відповідь.

Варіант № 7:

  1. Поняття правового статусу особи. Види та принципи правового статусу особи.

  2. Конституційно-правовий статус судової влади у зарубіжних країнах. Принципи організації та діяльності органів і посадових осіб судової влади.

3. Порівняти конституційно-правовий статус органів місцевого самоврядування у США та Японії.

4. Задача:

Під час “часу запитань” у нижній палаті парламенту в парламентарній монархії міністру поставлено питання депутатом. Згідно з вимогами до процедури, питання було заздалегідь повідомлене у письмовій формі. Міністр відмовився відповісти, пославшись на: А – те, що підготовка відповіді коштує дуже дорого та вимагає значних витрат на консультації фахівців; Б – питання має особистий характер; В – питання стосується державної таємниці.

Вкажіть про яку процедуру йде мова? Яке з наведених виправдань є коректним? Обґрунтуйте відповідь.

Варіант № 8:

  1. Основні види політико-правового зв’язку між державою та особою у сучасному державному праві зарубіжних країн. Порядок та підстави його набуття та припинення.

  2. Поняття конституційної юстиції та конституційного контролю. Основні моделі конституційного контролю у зарубіжних країнах, їх ознаки та особливості функціонування.

3. Порівняти форму державного режиму Канади та Саудівської Аравії.

4. Задача:

У президентській республіці G президент створив Раду міністрів, призначив прем'єр-міністра і міністрів.

Вкажіть хто у зазначеній країні є главою виконавчої влади: А – президент; Б – Прем'єр-міністр; В – виконавча влада належить Раді міністрів. Обґрунтуйте відповідь.

Варіант № 9:

  1. Форма держави як інститут державного права зарубіжних країн. Елементи форми держави у сучасному державному праві зарубіжних країн.

2. Поняття територіальної організації публічної влади та її елементи.

3. Порівняти форму державного устрою ПАР та Австралії.

4. Задача:

Президент США – глава держави у президентській республіці за згодою Сенату призначив міністром освіти містера Сміта. Нижня палата – Палата представників заперечує проти призначення та ухвалила рішення про недовіру містеру Сміту. Як повинен повести себе президент: А – усунути міністра; Б – залишити його на посаді; В – звернутися до Сенату – верхньої палати, щоб вона надала свою згоду на призначення містера Сміта; Г – розпустити парламент та призначити нові вибори. Відповідь аргументуйте.

Варіант № 10:

  1. Суб’єкти та об’єкти конституційно-правових відносин.

  2. Децентралізація і деконцентрація публічної влади у зарубіжних країнах. Конституційно-правовий статус місцевого самоврядування у зарубіжних країнах.

  3. Політичні партії та партійні системи в зарубіжних країнах.

  4. Задача:

Романо-германська (континентальна) судова система характеризується: А – єдиною централізованою системою судів на чолі з Верховним судом; Б – існуванням безлічі спеціальних судів із своїми вищими судами; В – поділом повноважень суддів і народних засідателів (присяжних ассизів і ін.); Г – пасивністю судді, що веде процес, але не збирає доказів, їх подають сторони; Д – широким застосуванням судових прецедентів; Є – не визнанням судового прецеденту у якості джерела для вирішення судом справи як такої; Ж – віднесенням функції конституційного контролю до судових (квазісудових) органів спеціальної компетенції. Оберіть вірні варіанти. Обґрунтуйте відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]