Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

1.3 Значення маркетингових досліджень, у формуванні конкурентної стратегії підприємства

 

>Маркетинговое дослідження – будь-яка дослідницька діяльність, спрямовану задоволення інформаційно – аналітичних потреб маркетингу [2].

Маркетингові дослідження є збір, обробку та аналіз даних із метою зменшення невизначеності, супутньої прийняттю маркетингових рішень.Исследованиям піддаються ринок, конкуренти, споживачі, ціни на всі товар, внутрішній потенціал підприємства.

>Маркетинговое дослідження це інструмент маркетингу, або його інформаційно- аналітичне забезпечення, яке є невіддільною частиною маркетингу.

>Маркетинговое дослідження, дозволить вам вирішити, як і комплексі, і окремо, такі:

- накреслити реальну і потенційну ємність ринку Вивчення ємності ринку допоможе вам правильно оцінити свої власні шанси цьому ринку й уникнути невиправданих ризиків та збільшення втрат;

- визначити земельну частку над ринком, частка - то це вже конкретика, і її цілком можливо відштовхуватися, формуючи прийдешні плани, і далі, нарощувати в майбутньому. Частка над ринком – це індикатор успіху вашій компанії;

- проаналізувати поведінка споживачів (аналіз попиту), даний аналіз дасть оцінку ступеня лояльності споживача до продукту та самої компанії, відповість питанням: "Хто купує і чому?" Отже, допоможе встановити конкурентоспроможні ціни на всі продукцію, внести в сам продукт, оптимізувати канали просування і рекламної стратегії, тобто скоригувати все компоненти комплексу маркетингу;

- проаналізувати конкурентів (аналіз пропозиції), знання товари і маркетингової політиці конкурентів необхідні кращої орієнтації над ринком і коригування вашої індивідуальної політики ціноутворення і, що забезпечить вам перемогу у конкурентної боротьби;

- проаналізувати канали збуту, що дозволить визначити найефективніший також сформувати готову ланцюжок оптимального рухуПРОДУКТА до кінцевого споживача.

З погляду об'єкта вивчення маркетингові дослідження є комплексне дослідження. Так, дуже складно відокремити друг від друга такі напрями досліджень, як ринок, споживач, конкурент. Ринок немислимий без конкурентної боротьби, споживачі формують своє поведінка батьків у певній для ринкового середовища (таблиця 1.3).

Таблиця 1.3 – Частота проведення окремих маркетингових досліджень

Номери усе своєю чергою

Напрями маркетингових досліджень

Частота реалізації, %

1

Ринкові тенденції

94

2

Ринкова частка

88

3

Задоволення споживачів

87

4

>Сегментация

84

5

Ринковий потенціал

78

6

Випробування концепцій нового продукту

78

7

Ставлення до марки

76

8

Конкурентні ціни

71

9

Кошти масової інформації

70

10

Громадський імідж

65

11

Тестування продукту

64

12

Тестування ринку

55

13

Діяльністьсбитовиков

35

14

Міжнародні дослідження

33

Як можна побачити, поняття «маркетингові дослідження» набагато ширші поняття «дослідження ринку», хоч останнє багато чому визначає ключові аспекти маркетингової діяльність у цілому. Адже необхідність з організацією маркетингової діяльності йти від вимог ринку, споживачів, а чи не від влади вже своєї продукції, визначає логіку проведення маркетингових досліджень [3].

Дослідження ринку передбачає з'ясування його зі стану й розвитку, що комп'ютер може допомогти виявити недоліки сьогоднішнього становища над ринком і підказати можливості та його поліпшення, але ці, проте, тільки п'яту частину проблем, визначальних зміст маркетингових досліджень, у цілому.

Усі маркетингові дослідження здійснюються у двох розрізах: оцінка розв'язання тих чи іншим маркетингових параметрів для на даний момент часу й отримання їх прогнозних значень. Зазвичай, прогнозні оцінки йдуть на розробки як цілей і стратегій розвитку організації у цілому, і її маркетингової діяльності [28, з. 168].

Підприємство, яке проводить маркетингові дослідження повинно отримати інформацію про те, що продавати і до кого, а як і у тому, що є вирішальне значення за умов конкуренції. Результати дослідження можуть обумовити зміна цілей діяльності підприємства.

Мета маркетингового дослідження - створити інформаційно-аналітичну базу до ухвалення маркетингових прийняття рішень та цим знизити рівень невизначеності, що з ним.

Маркетинг орієнтовано ринку і виходить із пріоритету споживчих бажань, і переваг. Звідси роблять висновок необхідність вивчення потреб й попиту, їх мотивації, розміру, структури, динаміки, еластичності тощо. Не можна здійснювати маркетингову діяльність, не знаючи сформованій ринкової ситуації, розстановки там сил, бажань, і можливостей споживачів, намірів і безкомпромісність дій від конкурентів і т.д. [2]. Цілі маркетингових досліджень випливають із виявлених проблем, досягнення цього дозволяє їм отримати інформацію, необхідну розв'язання цих проблем. Список цілей, узгоджених з менеджером, охоплює зазвичай кілька найменувань [14].

При постановці цілей маркетингових досліджень ставиться питання: «Яка інформація необхідна на вирішення цієї проблеми?» у відповідь це запитання визначає зміст цілей дослідження. Отже, ключовим аспектом визначення цілей дослідження є виявлення специфічних типів інформації, корисною менеджерам під час вирішення проблем управління маркетингом. Для визначення характеру конкурентних взаємин у галузі й вибору конкурентної стратегії необхідні відповіді такі питання [8]:

- скільки є пріоритетних від конкурентів і вони;

- який переважний тип конкурентного поведінки (незалежний, «наступний за лідером», «який кидає виклик», лідер);

- який ринку володіють пріоритетні конкуренти;

- наскільки сильний імідж від конкурентів і марки його товарів;

- які ціни на всі товари конкурентів;

- -які головними рисами цінової газової політики конкурентів;

- у чому полягають особливості стратегії і тактики виробничо-господарської і маркетингової діяльності конкурентів;

- наскільки стабільно фінансове становище і великі їх фінансові ресурси.

Отже, під час виборів стратегій враховують як характер зміни ситуації над ринком, але й чинники успіху основну компетентність фірми. Процедура формулювання конкурентної стратегії і вибору альтернатив складається з таких етапів: оцінка існуючої стратегії; формулювання стратегії з перспективи; оцінка ризику; вибір стратегічних альтернатив.

Оцінювання здійснює експертним шляхом, з урахуванням представлених результатів господарську діяльність підприємства. Формулювання альтернатив і вибір стратегії базуються на результатахSWOT – аналізу (малюнок 1.3).

Малюнок 1.3 –SWOT – аналіз

Найпростіша форма уявлення результатівSWOT-анализа приведено на рис. 1.3 перераховуються сильні й слабкі боку, можливості і загрози для. Завдяки своєї концептуальної простотіSWOT став легко застосовним для менеджерів і саме схильним до неправильного застосуванню. На його проведення зайві ні великі бази даних, ні формальна підготовка. Будь-який, хто хоч трохи обізнаний із компанії й має уявлення про ринок, може становити простийSWOT. З іншого боку, притаманна аналізу простота можуть призвести до поспішним і безглуздим висновків, повним таких невизначених і двозначних понять, як « експлуатаційна характеристика продукту», «сучасне устаткування», «ціни». До того ж, користувачі іноді забувають про об'єктивності і покладаються на застарілу чи ненадійну інформацію.